Δεν είμαστε όλοι το ίδιο

Δεν είμαστε όλοι το ίδιο

Ο Νέαρχος Παλάς, πρέσβης ε.τ., σχολιάζει με αφορμή τον σάλο γύρω από τις υπερωρίες της αναπληρωτή κυβερνητικής Εκπροσώπου…

Αγαπητέ κ. Μιχαηλίδη.

Σκέφτηκα πολύ, πάρα πολύ, για να γράψω.
Δεν θα αναφερθώ στο εξάμηνο της προεδρίας της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012! Γι’ αυτό μίλησε ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη λήξη της προεδρίας. Ούτε για μια μέρα δεν ζήτησα αμοιβή για υπερωρίες. Στο τέλος, το κράτος με αντάμειψε –μαζί με μερικές δεκάδες άλλους υψηλόβαθμους λειτουργούς– παρέχοντας μας άδεια ανάπαυσης (νομίζω 15 μέρες) που ΤΕΛΙΚΑ δεν μπόρεσα να αξιοποιήσω.
Ο Πρέσβης ε.τ., Νέαρχος Παλάς

Εκατοντάδες οι επισκέψεις ξένων επισήμων (αρχηγών κρατών, κυβερνήσεων, υπουργών Εξωτερικών, αξιωματούχων της ΕΕ κ.ά.). Με κορυφαία την επίσκεψη Τζο Μπάιντεν, τότε αντιπροέδρου και σήμερα προέδρου των ΗΠΑ). Εκατοντάδες οι φορές που μετέβαινα στο αεροδρόμιο Λάρνακας για να κατευοδώσω ή να υποδεχθώ τον ΠτΔ. Δεκάδες οι συμμετοχές μου ως μέλους της αντιπροσωπείας των επισήμων επισκέψεων του ΠτΔ σε χώρες του εξωτερικού και τα advance visits για την προετοιμασία τους. Εκατοντάδες οι φορές που οργάνωσα ή και συνέδραμα σε εκδηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο (συνέδρια αποδήμων, δείπνα, γεύματα, παρασημοφορήσεις, μουσικές εκδηλώσεις, βραβεία κ.ά.)

Εκατοντάδες οι αφίξεις/ αναχωρήσεις ξένων πρέσβεων. Ασχέτως ημέρας κι ώρας μετέβαινα προσωπικά ο ίδιος, διότι το θεωρούσα ως ένα σημαντικό μέρος των καθηκόντων μου.

Ανέλαβα και διεκπεραίωσα την οργάνωση της κηδείας του μακαριστού Γλαύκου Κληρίδη (Σημ: Μου εδόθησαν γραπτώς συγχαρητήρια από τον ΠτΔ και τον ΥΠΕΞ. Ακόμη κι ο μ. ο Παντελής Κούρος θεώρησε καλό να με συγχαρεί τηλεφωνικώς). Αυτά ήταν αρκετά. Να μη συνεχίσω.

Το μόνο που ζήτησα, δικαιωματικά, ήταν να μου χορηγούνται τα οδοιπορικά για τη χρήση του προσωπικού μου αυτοκινήτου. Τίποτε άλλο.

Παρακαλώ κι εξουσιοδοτώ το υπουργείο Εξωτερικών, να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα έντυπα που υπέβαλα κατά την διάρκεια των 3 αυτών χρόνων για την καταβολή οδοιπορικών, τα έντυπα για άδεια ανάπαυσης και άδεια ασθενείας (sick leave) και του απουσιολογίου (Παρά το γεγονός ότι ως επικεφαλής τμήματος είχα την ευχέρεια να μην υπογράφω την ώρα άφιξης/ αναχώρησης, το έπραττα για να δίδω το καλό παράδειγμα στους υφιστάμενους μου).

Η σημερινή ενέργεια μου δεν έχει στόχο να περιαυτολογήσω ούτε να ζητήσω ετεροχρονισμένους επαίνους. Αλλά για να μάθει ο κόσμος ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο.

Υπάρχουν και «οι βλάκες» που έχουν συνείδηση και τιμούν τον εαυτό τους και το κράτος για την μέγιστη τιμή που μας έδωσε να το υπηρετήσουμε. Υπάρχουν και κάποιοι που έχουν αξιοπρέπεια και απέραντο σεβασμό προς το κράτος μας.

*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους/Η πιο πάνω επιστολή δημοσιεύτηκε σήμερα , 26/9/2023 στην εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος”

Share this post