Δεν αποκλείονται καραντίνα-lockdown, δήλωσε ο Αναστασιάδης

Δεν αποκλείονται καραντίνα-lockdown, δήλωσε ο Αναστασιάδης

Εντός των επομένων 48 ωρών θα ληφθούν και οι αναγκαίες αποφάσεις για αναχαίτιση του κορωνοϊού, δήλωσε απόψε  ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μη αποκλειομένων μέτρων καραντίνας, όπως λαμβάνονται και στις άλλες χώρες. Είπε ότι θα ληφθούν μέτρα, αφού συνεχίσουμε να παρακολουθούμε από κοντά την επιδημιολογική κατάσταση του τόπου και θα ανακοινωθούν στην ώρα που πρέπει οι όποιες επιβάλλεται αποφάσεις.

Ο Πρόεδρος σε παρατήρηση ότι στις άλλες χώρες λαμβάνονται μέτρα τύπου lockdown, και ερωτηθείς αν η Κύπρος είναι σε τέτοια πορεία, είπε ότι η Κύπρος δεν μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση από ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη και ανά το παγκόσμιο.

«Αυτό που θέλουμε είναι να προλάβουμε μέσα από τα μέτρα αυτό που είχαμε επιτύχει στο πρώτο κύμα της πανδημίας, μας απασχολεί η οικονομία, η κόπωση του κόσμου, μας απασχολεί όμως την ίδια ώρα και η υγεία γενικότερα και αν αυτή τη στιγμή παρουσιάζεται μια έξαρση που αφορά τους νέους, μας απασχολεί αν επεκταθεί σε ηλικιωμένους, αν αυξηθούν οι εισαγωγές στα νοσηλευτήρια και στις μονάδες εντατικής παρακολούθησης και πιθανότατα και οι θάνατοι και αυτό είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει όλους μας, αναγνωρίζω την κόπωση αλλά την ίδια ώρα δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε μπροστά στους κινδύνους», είπε ο Πρόεδρος.

Σε ερώτηση για την κατάσταση στα νοσηλευτήρια, είπε ότι είμαστε σε εξαιρετικά καλή κατάσταση από πλευράς συστήματος υγείας, «όμως θέλουμε να προλάβουμε γιατί αν παρατηρήσουμε φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στις υπόλοιπες των χωρών αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα αντέξει ούτε το σύστημα ούτε και η οικονομία».

Μιλώντας νωρίτερα μετά την σύσκεψη στο Προεδρικό με την Επιδημιολογική Ομάδα, υπό τον ΠτΔ, ο αναπληρωτής ΚΕ Παναγιώτης Σεντώνας δήλωσε ότι τα μέλη της επιστημονικής ομάδας ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκτενώς για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, η οποία όπως είναι γνωστό παρουσιάζει επιβάρυνση των επιδημιολογικών δεικτών.

Στη σύσκεψη, είπε, παρευρέθηκαν οι Υπουργοί Υγείας και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων καθώς και εκπρόσωποι του ΟΚΥπΥ, οι οποίοι ενημέρωσαν για την κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια, αλλά και τις δυνατότητες και τους σχεδιασμούς που υπάρχουν.

«Τα μέλη της επιστημονικής ομάδας κατέθεσαν τις απόψεις τους, τις εισηγήσεις τους σε σχέση με ενδεχόμενα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν και οι οποίες θα μελετηθούν, και αναμένεται ότι θα ληφθούν αποφάσεις από την Κυβέρνηση τις επόμενες μέρες», κατέληξε ο κ. Σεντώνας.

ΣΗΜΕΡΑ εντοπίστηκαν 111 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 από σύνολο 2.111 εργαστηριακών διαγνώσεων, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε σήμερα η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης από συμβαλλόμενα εργαστήρια. Σε ό, τι αφορά τον αριθμό των νοσηλευόμενων, σημειώθηκε  νέο ρεκόρ αφού έφθασαν τους 85.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, λόγω του Σαββατοκύριακου που προηγήθηκε, ο αριθμός των εργαστηριακών εξετάσεων είναι σαφώς μειωμένος.

Από το σύνολο των εξετάσεων, οι 968 αφορούσαν το πρόγραμμα ελέγχων στα αεροδρόμια από το οποίο προέκυψαν σήμερα 9 κρούσματα. Αυτό σημαίνει ότι τα υπόλοιπα 102 κρούσματα εντοπίστηκαν από μόλις 1.143 δείγματα, δηλαδή η αναλογία είναι ένας στους 11 θετικός και πρόκειται για καθαρά εγχώριες λοιμώξεις.


Σταθερή είναι τις τελευταίες μέρες και η αναλογία μεταξύ κρουσμάτων και εξετάσεων μέσω της διαδικασίας ιχνηλάτησης (ένας στους 8). Σε ό, τι αφορά τον αριθμό των ασθενών οι οποίοι νοσηλεύονται, καταγράφεται νέο ρεκόρ αφού έφθασαν τους 85.

Αναλυτικά, τα σημερινά κρούσματα προέκυψαν ως ακολούθως:

– Από 336 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εντοπίστηκαν 42 κρούσματα.
– Από 354 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εντοπίστηκαν 39 κρούσματα.
– Από 243 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, εντοπίστηκαν 15 κρούσματα.
– Από 968 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων, εντοπίστηκαν 9 κρούσματα.
– Από 210 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, εντοπίστηκαν 6 κρούσματα.

Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 6,098.

Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 68 άτομα θετικά στον ιό SARS-CoV-2, εκ των οποίων τα πέντε στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Επιπλέον στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας νοσηλεύονται συνολικά εφτά ασθενείς, εκ των οποίων ο ένας εκτός αναπνευστήρα. Άλλα δέκα άτομα νοσηλεύονται σε θάλαμο COVID-19 στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Share this post