Δεκατρείς θάνατοί και 2.220 κρούσματα σε μια εβδομάδα

Δεκατρείς θάνατοί και 2.220 κρούσματα σε μια εβδομάδα

Τέσσερις επιλογές της κυβέρνησης για αντιμετώπιση της πανδημίας

Το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει ότι σήμερα, 6 Δεκεμβρίου 2020:

–       Δύο άτομα έχουν αποβιώσει από τη νόσο COVID-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων σε 61.

–       121 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 18 σε κρίσιμη κατάσταση.

–       Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 7,918 τεστ ανίχνευσης της νόσου, εκ των οποίων τα 2,090 με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τα 5,828 με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test).

–       270 νέα περιστατικά της νόσου εντοπίστηκαν και επιβεβαιωθήκαν από τα μοριακά τεστ (PCR), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 12,451. Στα 270 συμπεριλαμβάνονται 69 επαληθεύσεις από rapid tests των προηγούμενων ημερών.

–       Σε 202 περιπτώσεις από τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) υπήρξε θετικό αποτέλεσμα, το οποίο θα πρέπει να επαληθευθεί με τη μοριακή μέθοδο (PCR).

Ακολουθούν αναλυτικά τα σημερινά αποτελέσματα.

Α. Θάνατοι από τη νόσο COVID-19:

Τα δύο άτομα που απεβίωσαν με την τελική αιτία θανάτου να αποδίδεται στη νόσο COVID-19, αφορούν σε:

–       Άντρα, ηλικίας 72 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, που νοσηλεύονταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

–       Γυναίκα, ηλικίας 86 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου μετά από μεταφορά της από το Πολυδύναμο Κέντρο Περιστερώνας.

Συνεπώς, ο συνολικός αριθμός των θανάτων με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 ανέρχεται σε 61, εκ των οποίων:

–       39 άντρες (64%), και

–       22 γυναίκες (36%).

Ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων από την ασθένεια είναι τα 76 έτη.

Β. Νοσηλευόμενοι:

Συνολικά, στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 121 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων οι 18 σε κρίσιμη κατάσταση.

Από τους 18 ασθενείς που είναι κρίσιμα, οι 10 είναι διασωληνωμένοι, οι δύο νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και 6 στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Αναλυτικά η κατάσταση στα νοσηλευτήρια είναι η ακόλουθη:

Νοσηλευτήριο

Θάλαμος

Αριθμός Ασθενών

Αμμοχώστου (67 ασθενείς)

Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας

6

Θάλαμος COVID

61

Λευκωσίας

(23 ασθενείς)

Μονάδα Εντατικής Θεραπείας

12 (2 εκτός αναπνευστήρα)

Θάλαμος COVID

11

Λεμεσού

(23 ασθενείς)

Θάλαμος COVID

23

Αθαλάσσας

(5 ασθενείς)

Θάλαμος COVID

5

Μακάρειο

(3 ασθενείς)

Θάλαμος COVID

3

Γ. Μοριακή Εξέταση (PCR test)

Από τις 2,090 εργαστηριακές διαγνώσεις που διενεργήθηκαν σήμερα με τη μοριακή μέθοδο (PCR), εντοπίστηκαν και επαληθεύτηκαν 270 περιστατικά της νόσου COVID-19, που προέκυψαν ως εξής:

  • 96 κρούσματα από 522 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
  • 84 κρούσματα από 931 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
  • 16 κρούσματα από 213 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων.
  • 2 κρούσματα από 96 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου μαθητών, εκπαιδευτικών και προσωπικού σχολικών μονάδων.
  • 3 κρούσματα από 253 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας.
  • 69 κρούσματα από 75 δείγματα που λήφθηκαν για επαλήθευση με τη μέθοδο της μοριακής εξέτασης θετικών αποτελεσμάτων που εντοπίστηκαν μέσω της μεθόδου rapid test αντιγόνου τις προηγούμενες ημέρες.

Δ. Τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigenrapidtest): Από τα 5,828 τεστ που διενεργήθηκαν με τη μέθοδο της ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), προέκυψαν 202 θετικά αποτελέσματα.

Οι 202 αυτές περιπτώσεις θα υποβληθούν σε εξέταση με τη μοριακή μέθοδο PCR, προκειμένου να επαληθευθούν.

Αναλυτικά, οι εξετάσεις ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) πραγματοποιήθηκαν σήμερα ως ακολούθως:

Επαρχία

Σημεία δειγματοληψίας

Αριθμός τεστ

Αριθμός θετικών

Λεμεσός (σύνολο θετικών: 12)

Κέντρο – Χώρος Παλαιού Νοσοκομείου

157

1

Μέσα Γειτονιά

194

4

Πολεμίδια

267

7

Λάρνακα (σύνολο θετικών: 70)

Κεντρική περιοχή

532

35

Αραδίππου

585

35

Λευκωσία (σύνολο θετικών: 102)

Παλουριώτισσα

626

13

Στρόβολος

744

28

Έγκωμη

1,145

38

Κέντρο – Πλατεία Ελευθερίας

405

14

Ψημολόφου

655

9

Πάφος (σύνολο θετικών: 5)

Κεντρική περιοχή

105

5

Αμμόχωστος (σύνολο θετικών: 13)

Παραλίμνι

413

13

Από αύριο  επιστήμονες και υπουργείο Υγείας ρίχνονται ξανά στη μάχη για λεπτομερή καταγραφή και αξιολόγηση όλων των επιδημιολογικών δεδομένων, προκειμένου να καταγράψουν τις εισηγήσεις τους και να είναι έτοιμοι το αργότερο μέχρι την Τετάρτη, να δώσουν για άλλη μια φορά κατεύθυνση στην Κυβέρνηση,  η οποία θα κληθεί πριν από το τέλος της εβδομάδας να λάβει εκ νέου αποφάσεις. 

 Πληροφορίες της εφημερίδας ο «Φιλελεύθερος » αναφέρουν ότι  έγινε και ο απαραίτητος προγραμματισμός για τις συσκέψεις και συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στις αρχές της εβδομάδας, τόσο σε επίπεδο υπουργού Υγείας και επιστημόνων, όσο και σε επίπεδο υπουργού Υγείας και Προέδρου της Δημοκρατίας ενώ κατά πάσα πιθανότητα, η νέα συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου το οποίο θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή υπό την Προεδρία ή όχι του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος δεν είναι ξεκάθαρο,  αν θα επιστρέψει στην Κύπρο από τις Βρυξέλλες όπου θα βρίσκεται πριν από το Σάββατο. 

Εκ των πραγμάτων οι επιλογές της Κυβέρνησης είναι τέσσερις: 

Να επιμείνει στον αρχικό της σχεδιασμό και να προχωρήσει κανονικά στην εφαρμογή των όσων έχουν ανακοινωθεί στις 30 Νοεμβρίου και προνοούν ότι από τις 14 Δεκεμβρίου θα παραχωρηθούν χαλαρώσεις σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς. 

Να επεκτείνει την ισχύ των μέτρων που τώρα βρίσκονται σε ισχύ σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί περιορισμός στη διασπορά του κορωνοϊού στην κοινωνία.

Να προχωρήσει σε αυστηροποίηση των μέτρων, σε περίπτωση που τα δεδομένα που θα καταγραφούν κατά τη διάρκεια των επόμενων μερικών ημερών, η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου παραμείνει στα ίδια επίπεδα.

Να προχωρήσει σε ένα εντελώς νέο σχεδιασμό προκειμένου να πετύχει από την μια τον περιορισμό των συναθροίσεων και των επαφών μεταξύ των πολιτών και από την άλλη, την ομαλή λειτουργία της αγοράς ενόψει και της εορταστικής περιόδου.

Τις τελευταίες ημέρες πάντως, τόσο ο υπουργός Υγείας όσο και τα μέλη της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής στις δηλώσεις τους άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο για αναθεώρηση των προηγούμενων αποφάσεων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η επέκταση της ισχύος των υφιστάμενων περιορισμών ή ακόμα και η αυστηροποίηση των μέτρων που σήμερα βρίσκονται σε ισχύ αποτελούν τα δύο πιο πιθανά σενάρια, τουλάχιστον για κάποιο μικρό έστω χρονικό διάστημα. 

 

Share this post