Δεκατέσσερα νέα κρούσματα προστέθηκαν σήμερα

Δεκατέσσερα νέα κρούσματα προστέθηκαν σήμερα

*Ο συνολικός αριθμός ανήλθε στους 146

*Στα κατεχόμενα 56 κρούσματα – ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Τ/Κ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεκατέσσερα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού εντοπίστηκαν σήμερα στην Κύπρο, ανεβάζοντας  τον συνολικό αριθμό στα 146,  μεταξύ τους και τρία στις Βρετανικές Βάσεις. Ως γνωστό , τρεις άνθρωποι έχασαν τις προηγούμενες μέρες την ζωή τους από τον ιό.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τα 14 νέα κρούσματα :
• Τέσσερα άτομα επέστρεψαν από Ευρωπαϊκές χώρες, άρα θεωρούνται εισαγόμενες λοιμώξεις,
• Οκτώ άτομα εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών,
• Ένα άτομο από το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, και
• Ένα άτομο του οποίου το ιστορικό διερευνάται.
Τα 76 από τα 146 κρούσματα προέρχονται από επαφές. Αρκετά από τα άτομα, που διαγνώστηκαν θετικά στον ιό, έχουν αποθεραπευτεί.
Έξι άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, δύο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και τέσσερα στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Η κατάσταση των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι κρίσιμη, αλλά σταθερή.
Αναφορικά με τα θέματα που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας και ειδικά σε νέο κρούσμα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας το Υπουργείο Υγείας διαβεβαίωσε ότι γίνεται κάθε προσπάθεια για διαχείριση όλων των περιστατικών, που προσέρχονται στα δημόσια νοσηλευτήρια. Με βάση την απόφαση του Υπουργείου Υγείας όλα τα μη εξαιρετικά επείγοντα περιστατικά, θα πρέπει να διοχετεύονται στον ιδιωτικό τομέα.
Επίσης , από το Υπουργείο σημειώνεται ότι
όσο αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων στην κοινωνία και ειδικά των ορφανών κρουσμάτων, τόσο θα αυξάνεται και η πιθανότητα να εισαχθεί στο νοσοκομείο, για άλλο λόγο (π.χ. τροχαίο, έμφραγμα, κτλ), ασθενής θετικός στον κορωνοϊό, χωρίς αυτό να μπορεί να ινχηλατηθεί από το ιστορικό.
Συναφώς τονίζεται ότι «δεν θα αφεθεί κανείς ασθενής να κινδυνεύσει απλά και μόνο επειδή είναι ύποπτο ή επιβεβαιωμένο περιστατικό. Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή να μην ζήσουμε περιστατικά κοινωνικού ρατσισμού. Αυτό είναι και ένα στοίχημα που έχει να κερδίσει η κυπριακή κοινωνία. Την ευθύνη αυτή θα τη αναλάβουν τα δημόσια νοσοκομεία».

Το απόγευμα ο πρόεδρος Αναστασιάδης πήρε μέρος σε τηλεδιάσκεψη με τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την οποία συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισιέλ.
Πρόκειται για την 3η κατά σειρά τηλεδιάσκεψη των μελών των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Κατά την τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν θέματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, την εξάπλωση του κορονοϊού και την αντιμετώπιση του, την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού, τις οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία, ζητήματα που αφορούν τον επαναπατρισμό πολιτών της ΕΕ που έχουν εγκλωβιστεί σε τρίτες χώρες και θέματα, που άπτονται των διεξαγόμενων ιατρικών ερευνών για αντιμετώπιση του ιού.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ στο κατεχόμενο  τμήμα της Κύπρου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανήλθαν στα 56. Οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν ότι ο κορονοϊός θέτει σε κίνδυνο το σύνολο της τουρκοκυπριακής οικονομίας. Εκατοντάδες εταιρίες αντιμετωπίζουν πλέον τον κίνδυνο της πτώχευσης όπως επίσης θα υπάρξει και απώλεια θέσεων εργασίας.
Σύμφωνα με τον τ/κ τύπο, πολλές επιχειρήσεις πρόκειται να απολύσουν χιλιάδες υπαλλήλους μέχρι τις 31 Μαρτίου. Η «κυβέρνηση» του Ερσίν Τατάρ ανακοίνωσε την ένα οικονομικό πακέτο στήριξης, το οποίο όμως δεν έχει ικανοποιήσει μεγάλες μερίδες της τ/κ κοινότητας. Τουρκοκύπριοι αναλυτές θεωρούν ότι το πακέτο «δεν ανταποκρίνεται στις νέες, έκτακτες ανάγκες του συνόλου της τ/κ κοινωνίας».
Τα τ/κ δημοσιεύματα τονίζουν ότι η οικονομική δέσμη μέτρων, που ανακοινώθηκε «δεν αναμένεται να αποτελέσει λύση στην κρίση στον τ/κ ιδιωτικό τομέα». Μετά την επιβολή της απαγόρευσης κυκλοφορίας στα στον ιδιωτικό χώρο όλοι οι τομείς εργασίας παραμένουν κλειστοί, με εξαίρεση 4-5 τομείς, στρατηγικής σημασίας. Με βάση το οικονομικό πακέτο που ανακοινώθηκε, οι εργαζόμενοι ιδιωτικών επιχειρήσεων στον ιδιωτικό τομέα θα λάβουν βοήθεια ύψους 1,500 λιρών, στα τέλη Απριλίου και τα τέλη Μαΐου. Σε περίπτωση που υπάρξει απώλεια θέσης εργασίας, τότε για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, οι εργαζόμενοι θα λάβουν βοήθεια ύψους 2600 λιρών.
Οι τ/κ αναλυτές προειδοποιούν ότι ο κορονοϊός οδηγεί την τ/κ οικονομία «σε αχαρτογράφητα νερά με απρόβλεπτες εξελίξεις και επιπτώσεις».

Εξάλλου, ο «υπεξ», Κουντρέτ Οζερσάι, μιλώντας στο Euronews αναφέρθηκε στους Γερμανούς τουρίστες  που ήταν υπό καραντίνα στα κατεχόμενα για 14 ημέρες και αναχώρησαν τις προηγούμενες δύο ημέρες με απευθείας ναυλωμένες πτήσεις.
Ο κ. Όζερσαϊ είπε ότι εφάρμοσαν τα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τις συνθήκες απομόνωσης και νοσηλείας και παρά το γεγονός ότι είναι “ένα μη αναγνωρισμένο κράτος δεν είπαν σε κανέναν να τα βγάλει πέρα μόνος του”. Στην αρχή, δήλωσε, η Γερμανία δεν ήθελε αυτούς τους πολίτες της. “Μάλιστα δεν βρήκαμε καν ένα αεροπλάνο να τους στείλουμε πίσω στην χώρα τους. Όμως, αργότερα ξεπεράστηκαν αυτά τα προβλήματα. Αυτή είναι μια συμπεριφορά παραδειγματική για τον κόσμο. Πάντα μας απομόνωναν από τον κόσμο, όμως σε μια περίοδο που όλα τα κράτη του κόσμου προσπαθούν να απομονωθούν, εμείς αποδείξαμε με αυτή την συμπεριφορά μας ότι είμαστε ένα πραγματικό μέλος της διεθνούς κοινότητας και φέρουμε εκείνες τις αξίες», υποστήριξε ο Κουντρέτ Όζερσαϊ

 

Share this post