Δεκαετηρίδα Ιδρύσεως Του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων (ΣΥΡΚΙ).
– Ένα από τα κυριότερα θέματα που πρέπει να διευθετήσουμε και να λύσουμε είναι το θέμα της απογραφής, πολύ βασικό και ζωτικό θέμα για την ομογένεια, για να γνωρίζουμε ποιοι είμαστε και πόσοι είμαστε και το κυριότερο όταν κάποτε μας επιτρέψουν να διεξάγουμε εκλογές των κοινοτήτων να μπορέσουμε να συντάξουμε τους νέους εκλογικούς καταλόγους.
Του Αντώνη Στεφ. Παριζιάνου*
Φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια από την ίδρυση του Συνδ. Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτ. Ιδρυμάτων ΣΥΡΚΙ, ο οποίος ιδρύθηκε επίσημα στις 5 Ιανουαρίου 2011. Ο χρόνος κυλάει γοργά και πέρασαν 10 χρόνια με προσφορά στα κοινοτικά κυρίως δρώμενα της ομογένειας. Τα θεμέλια ιδρύσεως τέθηκαν στο μεγάλο συνέδριο του 2006 στο Ξενοδοχείο ΧΙΛΤΟΝ, όπου συμμετείχαν ομογενείς σχεδόν από όλη την υφήλιο. Στο συνέδριο ετέθη το θέμα και προτάθηκε η ίδρυση ενός κεντρικού οργάνου, συντονιστικού, της ομογένειας. Ο σκοπός πρωτίστως ήταν ο συντονισμός των διαφόρων κοινοτικών θεμάτων. Συντάχθηκε και διορίστηκε μια επιτροπή προετοιμασίας της ιδρύσεως επισήμως του σωματείου. Το δίλημμα προέκυψε αν θα ιδρυόταν «βακούφι» ή «σύνδεσμος». Η διαφορά ήταν ότι, σύμφωνα με τον νόμο, το «βακούφι» είχε περισσότερες διαδικασίες και γραφειοκρατία και μεγάλο κοστολόγιο, ενώ ο σύνδεσμος ήταν γραφειοκρατικά πιο απλό, με πολύ χαμηλότερο κοστολόγιο και αποφασίστηκε τελικά να ιδρυθεί σύνδεσμος. Προετοιμάστηκε καταστατικό και τελικά ιδρύθηκε επίσημα ο ΣΥΡΚΙ. Ορισμένοι στην ιδρυτική επιτροπή κατέβαλαν δυνατές προσπάθειες για την επιτυχία της ιδρύσεως, όπως ο Εντιμολ. κ. Λάκης Βίγκας και άλλοι πολλοί κοινοτικοί παράγοντες. Τελικά ιδρύθηκε με πολλές ελπίδες ο πολυπόθητος Σύνδεσμος μας.
Τόνισα και άλλοτε ότι : « το κυριότερο καθήκον του ΣΥΡΚΙ υπήρξε ο συντονισμός των κοινοτικών δρωμένων. Πάντοτε τονίζω ότι είναι ένα συντονιστικό όργανο με σκοπό να συντονίζονται ομογενειακά θέματα και διοργανώσεις κοινού ενδιαφέροντος. Σαφέστατα κάθε επιτροπή έχει τον πρώτο λόγο στη διοίκηση της κοινότητας όμως τι γίνεται με θέματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν από κοινού; Εδώ χρειάζεται καλή διάθεση και πνεύμα συνεργασίας. Ευτυχώς οι κοινότητες μας στη μεγάλη πλειοψηφία τους αναγνωρίζουν την ιδιότητα του ΣΥΡΚΙ και συνεργάζονται, εάν δεν συνεργαστούμε και δεν κρατήσουμε εποικοδομητική στάση στα κοινά, δεν θα έχουμε πρόοδο στα βακουφικά θέματα αλλά και σε άλλα θέματα που αφορούν την ομογένεια».
Το ΣΥΡΚΙ λόγο πανδημίας σήμερα δυσκολεύεται στην εκτέλεση των καθηκόντων του αλλά συνεχίζει την δράση του.
– Ένα από τα κυριότερα θέματα που πρέπει να διευθετήσουμε και να λύσουμε είναι το θέμα της απογραφής, πολύ βασικό και ζωτικό θέμα για την ομογένεια, για να γνωρίζουμε ποιοι είμαστε και πόσοι είμαστε και το κυριότερο όταν κάποτε μας επιτρέψουν να διεξάγουμε εκλογές των κοινοτήτων να μπορέσουμε να συντάξουμε τους νέους εκλογικούς καταλόγους.
– Έχει άμεση επαφή με τους επίσημους φορείς του κράτους και κυρίως με την Γεν. Διεύθυνση Βακουφίων.
– Εκπροσωπεί την κοινότητα μας στην επιτροπή των Μειονοτικών Ιδρυμάτων μαζί με τις λοιπές μειονότητες της χώρας μας.
– Ενισχύει και βοηθάει ηλικιωμένους συμπολίτες μας σε συνταξιοδοτικά και άλλα θέματα και τους παρέχει εντός των δυνατοτήτων του κάθε είδους βοήθεια.
– Απαντάει σε ερωτήματα που αποστέλλονται από το διαδίκτυο και κυρίως από πανεπιστήμια για καθήκοντα και διατριβές που αφορούν την ομογένεια και τα μέλη της. Όταν στο διαδίκτυο γράψεις την λέξη RUM πρώτο και καλύτερο παρουσιάζεται το ΣΥΡΚΙ (RUMVADER).
– Μαζί με την Κοινότητα Σταυροδρομίου ίδρυσε και διατηρεί το Δημιουργικό Εργαστήρι Αγίας Τριάδος για τα προνήπια της Ομογένειας, με σκοπό την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, κυρίως για τα τέκνα μικτών γάμων.
Στην εκτέλεση των καθηκόντων του έχει την στήριξη και την αρωγή της Εκκλησίας και της Πολιτείας και συνεργάζεται πλήρως μαζί τους. Επίσης καθοριστική η στήριξη της Μεγάλ. Κοινότητας Σταυροδρομίου, η οποία παρέχει ολόκληρο κτίριο (πρώην δημοτικό Αγίας Τριάδος) για έδρα, τόπο συνεδριάσεων και την στέγαση του Δημιουργικού Εργαστηρίου.
Αυτά και πολλά περισσότερα μπορούν να γραφούν για αυτό το σωματείο μας και πρέπει να αναγνωρίσουμε τις προσπάθειες του. Ένα είναι το βέβαιο ότι είναι απαραίτητη μια κεντρική συντονιστική επιτροπή, ας το κατανοήσουμε και ας προσπαθήσουμε να το στηρίξουμε και να το κρατήσουμε «εν ενεργεία και δράση».
Εύχομαι καλή επιτυχία και με το καλό να εορτάσουμε και άλλες πολλές επετείους.
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα “ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ” Κωνσταντινούπολης