Δεκαεννέα τα κρούσματα από τον κορονοϊό στην Κύπρο

Δεκαεννέα τα κρούσματα από τον κορονοϊό στην Κύπρο

Τέσσερα νέα κρούσματα κορωνοϊού, ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Υγείας, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται στα δεκατέσσερα, περιοχές ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας . Στις κατεχόμενες περιοχές καταγράφηκαν πέντε νέα κρούσματα.
Στις περιοχές ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας ο ιός ανιχνεύθηκε σε δύο άτομα που βρίσκονται σε κατ΄οίκον περιορισμό και είχαν επιστρέψει πρόσφατα από την Αθήνα. Επικοινώνησαν με τις αρμόδιες Αρχές αφού εκδήλωσαν συμπτώματα.
Τα άλλα δύο περιστατικά αφορούν άτομα που παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, και τα οποία είχαν στενή επαφή με ήδη επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας έχει ήδη αρχίσει την ιχνηλάτηση των επαφών των τεσσάρων νέων κρουσμάτων και θα προχωρήσει στη λήψη δειγμάτων για τη διενέργεια εξειδικευμένων εξετάσεων.
Πληροφορίες του ΡΙΚ αναφέρουν ότι δύο από τα τέσσερα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Πάφο και τα άλλα δύο στη Λάρνακα.
Και τα δεκατέσσερα άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό, παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, κατά την οποία συζήτησαν την κατάσταση που δημιουργεί η εξάπλωση του κορονοϊού στην Κύπρο.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης επισημαίνει ότι συμφωνήθηκε να ενισχυθεί περαιτέρω η αλληλοενημέρωση, μέσω της δικοινοτικής τεχνικής επιτροπής για την υγεία.

Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε εγρήγορση με σκοπό, αφ’ ενός τον μεγαλύτερο δυνατό έλεγχο της κατάστασης της νόσου του COVID-19 και, αφ’ ετέρου την λήψη των καλύτερων δυνατών αποφάσεων για στήριξη της οικονομίας, η οποία θα δοκιμαστεί σε μεγάλο βαθμό. Αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ζήτησε να  έχει στην διάθεσή του το σχέδιο δράσης, το οποίο θα καταρτίσει η συμβουλευτική επιτροπή που συστάθηκε, απαρτιζόμενη από επιστήμονες ακαδημαϊκούς. Σήμερα ο Υπουργός Υγείας είχε σύσκεψη με τα μέλη της συμβουλευτικής ομάδας, με τα οποία συζητήθηκε η ανάγκη κατάρτισης ενός σχεδίου δράσης, το οποίο θα αφορά το χείριστο σενάριο, σε σχέση με την εξάπλωση του ιού στην Κύπρο. Όπως πληροφορείται η «Κ», μέχρι τις αρχές της ερχόμενης βδομάδας, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου αναμένεται ότι θα έχει στα χέρια του το πλάνο, το οποίο θα προβλέπει τον τρόπο δράσης και την συνεργασία μεταξύ των νοσηλευτηρίων, τόσο του δημοσίου, όσο και του ιδιωτικού τομέα, στην περίπτωση ανάγκης νοσηλείας μεγάλου αριθμού ασθενών. Ο στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι όπως προστατευθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, στην περίπτωση που η εξάπλωση του ιού ξεφύγει από τον έλεγχο. Στην προσπάθεια αυτή, όπως πληροφορούμαστε, θα συμβάλει και η συμβουλευτική ομάδα λοιμωξιολόγων και ιολόγων, οι οποίοι θα καταρτίσουν το πλάνο δράσης, το οποίο ο Υπουργός Υγείας θα παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 18 Μαρτίου 2020.

Στήριξη της οικονομίας
Με ανάρτησή του στο Twitter, ο πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την συμπαράστασή του προς τους λειτουργούς υγείας και όλους όσοι εργάζονται ακούραστα για την αντιμετώπιση του ιού.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, μετά το πέρας των διαβουλεύσεών του με τα κόμματα και την Υπουργό Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, το μεσημέρι , τόνισε ότι εκείνο που προέχει είναι η δημόσια υγεία και έχοντας τα νέα δεδομένα ενώπιον του και σε συντονισμό με τα μέτρα που λαμβάνονται για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και εξάπλωσης της νόσου, η κυβέρνηση βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας ενός δημοσιονομικού πακέτου στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

Εξήγησε ότι το πακέτο στοχεύει στην διασφάλιση των θέσεων εργασίας και του επιπέδου των απολαβών των εργαζομένων που θα επηρεαστούν. Όσον αφορά στην ενίσχυση των επιχειρήσεων, θα ενισχυθεί η ρευστότητά τους και θα γίνει παροχή ενίσχυσης στις περιπτώσεις που πλήττονται επιχειρήσεις. Επίσης, σημείωσε ότι η δημοσιονομική πολιτική θα στηρίζεται πάνω στις δαπάνες και τις χορηγίες, είτε στις φοροελαφρύνσεις και μέτρων φορολογικής ανακούφισης.
Με την σειρά της, η κ. Αιμιλιανίδου, ανέφερε ότι «η δέσμη μέτρων θα αφορά και την προστασία των εργαζομένων, τις προσπάθειες της κυβέρνησης ώστε να μην αυξηθεί η ανεργία και για τη προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού». Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα προβλέπουν και την κάλυψη των αδειών των γονέων οι οποίοι δεν έχουν υποστηρικτικό περιβάλλον, κατά την περίοδο την οποία τα σχολεία θα είναι κλειστά.

Τηλεδιάσκεψη Υπ. Υγείας
Ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου,  συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, στους οποίους παρουσίασε τις ενέργειες που λαμβάνονται για την διαχείριση της νόσου του COVID-19. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του στο Twitter, ο ίδιος τόνισε την ανάγκη όπως όλα τα κράτη εφαρμόσουν αυστηρά τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού στις κοινότητες των χωρών.

Το Υπουργείο Υγείας, κατόπιν οδηγιών από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νόσων και την Συμβουλευτική Επιτροπή, εξέδωσε αναθεωρημένες οδηγίες προς συγκεκριμένες χώρες, τις οποίες χώρισε σε τρεις κατηγορίες.
Κατηγορία 1: Υποχρεωτικός περιορισμός υπό ιατρική παρακολούθηση (καραντίνα) στην οικία τους (αν υπάρχει δυνατότητα) ή σε χώρο που θα τους υποδεικνύεται από το Υπουργείο Υγείας για 14 ημέρες μετά την αναχώρησή τους από:
– Επαρχία Hubei της Κίνας
– Ιταλία
– Ιράν
– Δημοκρατία της Κορέας
Κατηγορία 2: Αυτοπεριορισμός υπό τηλεφωνική παρακολούθηση στην οικία τους ή σε χώρο που θα τους υποδεικνύεται από το Υπουργείο Υγείας (αποφυγή στενών επαφών και μετακινήσεων, τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής, παρακολούθηση και αναφορά συμπτωμάτων στο 1420) για 14 ημέρες μετά την αναχώρησή τους από:
– Κίνα (εξαιρουμένης της επαρχίας Hubei)
– Ιαπωνία
– Χονγκ Κονγκ
– Γερμανία
– Γαλλία
– Ισπανία
– Ελλάδα (Νομός Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου)
– Ηνωμένο Βασίλειο
– Ελβετία
Κατηγορία 3: Αυτοπαρακολούθηση (με οδηγίες για τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής και περιορισμό μετακινήσεων στις άκρως απαραίτητες) και στην περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων κλήση στο 1420, για 14 ημέρες μετά την αναχώρησή τους από:
– Ελλάδα (εξαιρουμένων των Νομών Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου)
– Ολλανδία
– Σουηδία
– Βέλγιο
– Σιγκαπούρη
Σημειώνεται, τέλος, ότι όλοι οι επιβάτες από τις κατηγορίες 1 και 2 θα οδηγούνται προς το ιατρείο του αεροδρομίου, ενώ σε ό,τι αφορά τα λιμάνια θα περιορίζονται στην καμπίνα τους. Οι οδηγίες δεν έχουν ισχύ για ταξιδιώτες που πραγματοποιούν πτήσεις διαμετακόμισης εκτός και αν έχουν διαμείνει στον ενδιάμεσο σταθμό.
Εξ αποστάσεως εκπαίδευση
Με στόχο την παιδαγωγική στήριξη των μαθητών και μαθητριών, στη διάρκεια της προσωρινής διακοπής των μαθημάτων στα σχολεία, το Υπουργείο Παιδείας ανακοινώνει ότι θα παρέχει δυνατότητες εξ αποστάσεως διδασκαλίας και εκπαιδευτικής υποστήριξης με ηλεκτρονικά μέσα.
Συγκεκριμένα, γνωστοποιείται ότι:
1. Επικαιροποιείται και αναρτάται στον Ιστότοπο του Υπουργείου ενδεικτικό βοηθητικό- υποστηρικτικό εκπαιδευτικό υλικό, ιδιαίτερα για τη Γ΄ Λυκείου.
2. Θα προσφερθούν σταδιακά από την επόμενη εβδομάδα, αρχικά σε πιλοτική βάση, μαθήματα τηλεκπαίδευσης σε ενότητες μαθημάτων της Γ΄ Λυκείου και με δυνατότητα διαδραστικής επικοινωνίας. Για τον σκοπό αυτό, έχει ήδη προγραμματιστεί σχετική επιμόρφωση εκπαιδευτικών που θα λειτουργήσουν ως πυρήνες στα σχολεία τους.
3. Παράλληλα, θα παρέχονται διευκολύνσεις για επίλυση αποριών των μαθητών/μαθητριών της Γ΄ Λυκείου για θέματα της διδακτέας ύλης.
Επιπρόσθετα, το ΥΠΠΑΝ, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, προχωρεί στη στήριξη όλων των εκπαιδευτικών και των μαθητών/μαθητριών σε θέματα ηλεκτρονικής διδασκαλίας και μάθηση.

Share this post