Δέκα γύπες του είδους (Gyps fulvus) ήρθαν από την Ισπανία
Σήμερα ο γύπας είναι το πιο σπάνιο και απειλούμενο είδος αρπακτικού πουλιού στην Κύπρο, καθώς έχουν απομείνει μόνο 20 πουλιά
Με στόχο την αναχαίτιση της εξαφάνισης και την προστασία του είδους Πολύχρου Γύπας (Gyps fulvus) παραλήφθηκαν από την Ισπανία δέκα γύπες . Πρόκειται για την πρώτη παραλαβή γυπών από την Ισπανία, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ζωή με τους Γύπες».
Μέσω του προγράμματος «Ζωή με τους Γύπες», αναμένεται να εισαχθούν περίπου 25-30 Γύπες με στόχο ο κυπριακός πληθυσμός να φτάσει τα 45 πουλιά τουλάχιστον μέχρι το τέλος του προγράμματος (2023).
Εταίροι του προγράμματος είναι το BirdLife Cyprus, η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, το Terra Cypria – το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος και ο διεθνής οργανισμός Vulture Conservation Foundation.
Στην ομιλία του ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών δρ. Κώστας Κωνσταντίνου, κατά την τελετή παραλαβής, είπε πως «είναι με μεγάλη χαρά που παραλαμβάνουμε σήμερα τους πρώτους δέκα γύπες, που κατέφθασαν αεροπορικώς στην Κύπρο από την Ισπανία, έτσι ώστε να ενισχύσουν τον εξαιρετικά μειωμένο πληθυσμό του είδους αυτού».
Η άφιξη των πουλιών αυτών, σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής, γίνεται στο πλαίσιο του έργου «Zωή με τους Γύπες», που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εθνικούς πόρους, με στόχο την αναχαίτιση της εξαφάνισης και την προστασία του είδους.
«Τέτοιες δράσεις διατήρησης και προστασίας της φυσικής μας κληρονομιάς, κρίνονται απαραίτητες και απαιτούν τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που τέθηκαν», είπε.
Ενημέρωσε πως «ο γύπας είναι το μεγαλύτερο πτηνό, που φωλιάζει στη Κύπρο, με άνοιγμα φτερούγων που φτάνει στα 2,5 μέτρα. Παρόλο που παλαιότερα ήταν συνηθισμένο φαινόμενο η ύπαρξη γύπα στους ουρανούς του νησιού μας, σήμερα θεωρείται το πιο σπάνιο και απειλούμενο είδος αρπακτικού πουλιού, αφού έχουν απομείνει μόνο 20 τέτοια πουλιά στο νησί μας».
Τόνισε ότι «η ενίσχυση του πληθυσμού τους με πουλιά από το εξωτερικό κρίθηκε απαραίτητη, ώστε το είδος αυτό να μπορέσει ανακάμψει».
Η εισαγωγή πουλιών από μόνη της δεν αποτελεί λύση, υπογράμμισε ο δρ. Κωνσταντίνου λέγοντας πως «ταυτόχρονα χρειάζεται να εξαλειφθεί η παράνομη τοποθέτηση δηλητηριασμένων δολωμάτων, που αποτελεί και την κύρια απειλή για το είδος».
Προς τον σκοπό αυτό, πρόσθεσε, «την ερχόμενη άνοιξη, θα ενισχύσουν τη προσπάθεια αυτή δύο ομάδες σκύλων, ειδικών στην ανίχνευση δηλητηρίων, πλαισιωμένες από χειριστές-μέλη της Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας».
Κλείνοντας, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών ευχαρίστησε την Κυβέρνηση της Ισπανίας και την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Εξτρεμαδούρας στην Ισπανία, για τη δωρεά των γυπών.
Στην τελετή παραλαβής παρέστη και εκπρόσωπος της πρεσβείας της Ισπανίας στην Κύπρο, ενώ συμμετείχαν επίσης και εκπρόσωποι αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους, καθώς και της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κυνηγίου.