Δέκα εννέα χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.

Δέκα εννέα χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.

Συμπληρώνονται σήμερα 19 χρόνια από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως πλήρες κράτος μέλος.

“Η 1η Μαϊου 2004 αποτελεί ένα ιστορικό ορόσημο για την Κύπρο, τη μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της χώρας μας από την Ανεξαρτησία της το 1960”, επισημαίνει σε γραπτή δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης. Στην δήλωση σημειώνονται και τα ακόλουθα:

“Οι συντονισμένες και επίμονες προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την καταλυτική συμβολή και συμπαράσταση της Ελλάδας, κατέστησαν εφικτή τη σύνδεσή μας με τη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια ως ισότιμο μέλος. Μια προσπάθεια που ξεκίνησε το 1990 όταν υποβλήθηκε η αίτηση για ένταξη στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), συνεχίστηκε το 1998 όταν άρχισαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ Κύπρου και ΕΕ, και κατέληξαν τον Δεκέμβριο του 2002 με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Κοπεγχάγης. Ακολούθησε, το 2003, η υπογραφή στην Αθήνα της Συνθήκης Προσχώρησης στην ΕΕ και επισφραγίστηκε την 1η Μαΐου 2004 με την επίσημη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Το όραμα για ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν απολύτως συνυφασμένο με την ασφάλεια και την ευημερία της χώρας μας, αλλά, κυρίως, με την αξιοποίηση και την καταλυτική συμβολή της ιδιότητάς μας ως πλήρες κράτος μέλος, προς επίλυση του εθνικού μας προβλήματος. Αυτή η προστιθέμενη αξία και η καθοριστικής σημασίας διάσταση διαφάνηκε και από την τελευταία διαπραγματευτική διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού, καθιστώντας το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, και τις αρχές και αξίες στις οποίες η ΕΕ εδράζεται, αναπόσπαστο και αδιαμφισβήτητο μέρος του περιεχομένου της επιδιωκόμενης λύσης.

Είναι ακριβώς εντός αυτής της διάστασης που εντάσσεται και η πρόταση του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για ενεργότερη και ουσιαστικότερη εμπλοκή της ΕΕ, πάντοτε εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, στην προσπάθεια πρώτα για άρση του αδιεξόδου και για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που διακόπηκαν και τελικά για την επίλυση του Κυπριακού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέχει εκείνα τα εργαλεία και τα κίνητρα που μπορούν να αξιοποιηθούν στην παρούσα συγκυρία, όπως διαμορφώνεται από το διεθνές σκηνικό, για να καταστεί εφικτή μια αμοιβαία επωφελής κατάσταση πραγμάτων που θα οδηγήσει στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Για την επιτυχία αυτής της πρότασης καλούμε και όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συμβάλουν θετικά με όσα μέσα διαθέτουν.

Ο στόχος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης θα επιτευχθεί μόνο μέσα από την επίλυση του ύψιστου εθνικού μας προβλήματος και ως Κυπριακή Δημοκρατία οφείλουμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Η ΕΕ αποτελεί το κοινό μας σπίτι και μέλλον με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας.

Τα μηνύματα από την ένταξη της χώρας μας το 2004 στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένουν σήμερα πιο επίκαιρα από ποτέ. Αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της επίτευξης δύσκολων εθνικών στόχων μέσα από την ενότητα, όταν παραμένουμε διαχρονικά προσηλωμένοι σε ξεκάθαρους στόχους, στη βάση σαφούς και στοχευμένης στρατηγικής. Την ίδια ενότητα και προσήλωση είναι που οφείλουμε να επιδείξουμε και σήμερα”.

ΦΩΤΟ: ec.europa.eu

Share this post