Δέκα ασθενείς στην Κύπρο από τον κορονοϊό

Δέκα ασθενείς στην Κύπρο από τον κορονοϊό

Αύριο στις 20:30 διάγγελμα προέδρου Αναστασιάδη. 

Τρία νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού εντοπίστηκαν  το απόγευμα στην Κύπρο ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό τους, στα δέκα.
Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας το ένα κρούσμα αφορά άτομο, το οποίο νοσηλεύεται από προχθές στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, και το οποίο είχε επιστρέψει από την Ιταλία. Θα μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, που είναι το Νοσοκομείο Αναφοράς.
Το δεύτερο κρούσμα αφορά άτομο, που βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, και το οποίο είχε εκδηλώσει ήπια συμπτωματολογία μετά την επιστροφή του από την Ελλάδα. Θα παραμείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Το τρίτο κρούσμα είναι άτομο, που βρίσκεται σε αυτό-περιορισμό, και το οποίο έφτασε στην Κύπρο από τη Γερμανία. Είναι ασυμπτωματικό και επίσης θα παραμείνει σε αυτό-περιορισμό.
Η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας έχει ήδη αρχίσει την ιχνηλάτηση των επαφών και των τριών κρουσμάτων και θα προχωρήσει στη λήψη δειγμάτων για τη διενέργεια εξειδικευμένων εξετάσεων.
Το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων θεωρείται από τους ειδικούς, βέβαιο. Εξάλλου, αυτό τόνισε και η διευθύντρια του Τμήματος Μοριακής Ιολογίας του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής (ΙΝΓΚ), δρ Χριστίνα Χριστοδούλου.
Στο μικροσκόπιο των αρχών βρίσκεται κυρίως το ένα εκ των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ο οδηγός ταξί. Η ανησυχία των αρμοδίων έγκειται στο γεγονός ότι ο άνδρας δεν έχει ταξιδέψει πρόσφατα, ούτε έχει έλθει σε επαφή με κάποιο από τα ήδη επιβεβαιωμένα κρούσματα. Άρα, αυτό σημαίνει ότι παραμένει άγνωστο ποιος του έχει μεταδώσει τον ιό.
Η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη και γίνεται προσπάθεια εντοπισμού των τουριστών που μετέφερε, εκτελώντας συγκεκριμένα δρομολόγια. Όλοι θα πρέπει να υποβληθούν στις απαραίτητες εξετάσεις για να εντοπιστεί η άγνωστη μέχρι στιγμής πηγή μετάδοσης.
Στο μικροσκόπιο τίθενται επίσης οι επαφές του πιο πρόσφατου επιβεβαιωμένου κρούσματος που ανακοινώθηκε χθες.
Θετική εξέλιξη είναι το γεγονός ότι αρνητικό στον κορονοϊό είναι το τετράχρονο αγοράκι, το οποίο νοσηλευόταν στο θάλαμο αρνητικής πίεσης του Μακάρειου Νοσοκομείου, με χαμηλό πυρετό και λοίμωξη του αναπνευστικού.
Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι η διαγνωστική εξέταση, στην οποία υπεβλήθη το αγοράκι, κατέδειξε ότι δεν προσβλήθηκε από τον ιό. Πρόκειται για εγγόνο του οδηγού ταξί, ο οποίος διαγνώσθηκε θετικός.
Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας έκλεισαν μέχρι τις 20 Μαρτίου όλα τα σχολεία και τα Ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα  σύσκεψης της διυπουργικής Επιτροπής με θέμα την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη σύσκεψη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος είπε ότι «το θεματολόγιο στη σύσκεψη αφορούσε πρώτον, την υγεία και ασφάλεια των πολιτών, δεύτερον, τη στήριξη της οικονομίας, τρίτον, τις εργασιακές επιπτώσεις από τα μέτρα που λαμβάνονται λόγω του κορονοϊού και τέταρτο, μέτρα ενίσχυσης κοινωνικής προστασίας».

Κληθείς να σχολιάσει ανακοίνωση από την τουρκοκυπριακή πλευρά για κλείσιμο δύο οδοφραγμάτων ( Λιμνίτης και Στροβίλια με απόφαση του «υπεξ», Κουντρέτ Οζερσάϊ) και ερωτηθείς, αν υπήρξε σχετική ενημέρωση προς την κυβέρνηση από πλευράς των ΗΕ, ο εκπρόσωπος είπε ότι «δεν είχαμε οποιαδήποτε ειδοποίηση εξ όσων γνωρίζω».
Σε ερώτηση, αν θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Πρίγκιπα της Ουαλίας στην Κύπρο, ο εκπρόσωπος είπε ότι «υπήρξε επαφή μέσω της διπλωματικής οδού για το θέμα, αλλά δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις».

ΙΝΓΚ

Οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας ενημερώνουν τους πολίτες ότι η μόνη εγκεκριμένη και αξιόπιστη μέθοδος εργαστηριακής διάγνωσης του ιού SARS-COVID19 είναι η μοριακή ανίχνευση που εκτελείται στο εργαστήριο του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.

Σχετική ανακοίνωση αναφέρει:
“Οποιαδήποτε άλλη μέθοδος που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο δεν υιοθετείται ούτε και προτείνεται ως αξιόπιστη μέθοδος από τις υπηρεσίες υγείας του Υπουργείου.
Καλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για το εν λόγω θέμα και να ακολουθείται η ενδεδειγμένη διαδικασία που έχει καθορίσει η Μονάδα σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έτσι ώστε να γίνεται σωστή καταγραφή των περιστατικών και να ενημερώνεται έγκυρα η κοινή πλατφόρμα που χρησιμοποιείται από όλες τις χώρες παγκόσμια, αλλά και να διευκολύνεται η ιχνηλάτηση των επαφών.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αξιόπιστα κέντρα διάγνωσης θα δοθούν, όταν αυτά κριθούν κατάλληλα και πληρούν τις διεθνείς προδιαγραφές και πρότυπα ποιότητας”.

Δεύτερο κρούσμα στα κατεχόμενα
Δεύτερο κρούσμα του κορονοϊού ανακοινώθηκε  από τις τουρκοκυπριακές αρχές. Πρόκειται για το σύζυγο της 65 χρονης Γερμανίδας τουρίστριας, η οποία ήταν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα που είχε εντοπιστεί. Εξάλλου, σε επιχειρήσεις για την απολύμανση των οδοφραγμάτων και του παράνομου αεροδρομίου προβαίνουν οι υγειονομικές υπηρεσίες στην τουρκοκυπριακή πλευρά.


Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης , Μουσταφά Ακιντζί δεν ήταν ενήμερος για το κλείσιμο των οδοφραγμάτων Λιμνίτη και Στοβιλιών.
Σε γραπτή ανακοίνωση εξηγεί ότι «έγινε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην παρουσία του και όταν ολοκληρώθηκε αποχώρησε». Στην δήλωση επισημαίνεται ότι στη συνεδρίαση συζητήθηκε η εντατικοποίηση των ελέγχων στα σημεία ελέγχου και «δεν λήφθηκε καμία απόφαση να κλείσει οποιοδήποτε οδόφραγμα».
Σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη οι δύο κοινότητες πρέπει να δρουν μαζί για το τι είδους προφυλάξεις θα πρέπει να ληφθούν, σε επιστημονική βάση, στα οδοφράγματα.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση ο κ. Ακιντζί άκουσε για το μέτρο του κλεισίματος των οδοφραγμάτων από τον κ. Οζερσάι, που προέβη σε δήλωση.
Τέλος , τονίζεται η θέση Ακιντζί για την ανάγκη ενότητας, αλληλοκατανόησης και αποφυγή πανικού για τον κορονοϊό.

Share this post