Δάνειο 1.75 δις. ευρώ από ομόλογα

Δάνειο 1.75 δις. ευρώ από ομόλογα

Η Κύπρος δανείστηκε από τις αγορές 1.75 δισεκατομμύρια ευρώ από τη διπλή έκδοση ομολόγων που προχώρησε σήμερα. Οι προσφορές από τους επενδυτές έφτασαν το υψηλό των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ στην πρώτη έξοδο της χώρας για το 2020. Η Κύπρος προχώρησε στην έξοδο ενός 10ετούς και ενός 20ετούς ομολόγου. Η προσφορά για τα ομόλογα ξεπέρασε τα 13 δισ. ευρώ, τη μεγαλύτερη προσφορά στην ιστορία των εκδόσεων αυτών, ενώ όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, υπερκαλύφθηκε το ποσό περίπου 7 φορές που ζητήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Υπουργός ανέφερε πως το γεγονός αυτό καταδεικνύει την ισχυρή εμπιστοσύνη στην Κυπριακή Οικονομία από τις διεθνείς αγορές». Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως η υπερπροσφορά για τα ομόλογα γίνεται από τις αρχές του 2019 που υπήρξε μια γενικότερη επενδυτική στροφή των επενδυτών στην αγορά κρατικών ομολόγων. Από τα τέλη του 2018 γίνεται υπερκάλυψη του ποσού γύρω στις 6 φορές παραπάνω από το ζητούμενο. Μεγάλο ρόλο σε αυτό έχει παίξει η άνοδος της Κύπρου σε επενδυτική βαθμίδα τον Σεπτέμβριο του 2018.

Για το 10ετές ομόλογο αποδέχτηκε προσφορές ύψους 1 δισ. ευρώ, ενώ για το 20ετές ομόλογο περί τα 750 εκατ. ευρώ. Το επιτόκιο για το 10ετές ανήλθε στο 0.73% και για το 20ετές στο 1.33%.

Το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έδωσε εντολή στις BofA SECURITIES, CITI, GOLDMAN SACHS INTERNATIONAL BANK και HSBC να προωθήσουν την έκδοση των πιο πάνω ομολόγων της Δημοκρατίας (ΕΜΤΝ), με λήξη το 2030 και 2040 αντίστοιχα.

Την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση της έκδοσης των δύο ομολόγων, με τα οποία εξασφαλίζεται το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών του 2020 ενώ αποπληρώνεται πρόωρα το δάνειο διάσωσης του ΔΝΤ, εκφράζει με γραπτή του δήλωση ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

«Η συνολική προσφορά έχει ξεπεράσει τα 13 δις, τη μεγαλύτερη προσφορά στην ιστορία των εκδόσεων αυτών, καθώς έχει επιτευχθεί υπερκάλυψη περίπου 7 φορές το ποσό που ζητήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την ισχυρή εμπιστοσύνη στην Κυπριακή Οικονομία από τις διεθνείς αγορές» λέει ο κ. Πετρίδης.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, με την έκδοση των δύο ομολόγων, εξασφαλίζεται το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών του 2020, σε καθεστώς χαμηλών επιτοκίων.

Παράλληλα, αποπληρώνεται πρόωρα το δάνειο διάσωσης του ΔΝΤ, αποδεικνύοντας ότι η Κύπρος μπορεί να καλύπτει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές, προσθέτει.

Ο Υπουργός λέει ακόμη ότι με την αποπληρωμή εξοικονομούνται τόκοι πέραν των 15 εκ., ενώ αποφεύγεται και ο συναλλαγματικός κίνδυνος. Επιπρόσθετα, επιτυγχάνεται η στρατηγική της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη διατήρηση ρευστών διαθέσιμων ικανών να καλύπτουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες των επόμενων 12 μηνών, ανά πάσα στιγμή στη διάρκεια του έτους.

Προσθέτει ότι η αποπληρωμή του δανείου προς το ΔΝΤ, αναμένεται να έχει θετική επίπτωση στις αγορές κεφαλαίου, ενισχύοντας την αξιοπιστία των επενδυτών προς την Κυπριακή Δημοκρατία και επισφραγίζοντας συνάμα την ικανότητά της να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της απευθείας από τις αγορές.

Στόχος μας, ήταν και παραμένει η διασφάλιση της σταθερότητας και της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας μας, καταλήγει ο Υπουργός.

Share this post