Δ. Παπαδημούλης: “Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε”.

Δ. Παπαδημούλης: “Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε”.

Έκκληση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς τους ηγέτες των χωρών-μελών της Ε.Ε. για τη δημιουργία του «Ταμείου Ανασυγκρότησης» μέσω του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η υπόλοιπη διεθνής κοινότητα αιφνιδιάστηκαν από την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), Δημήτρης Παπαδημούλης , σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου, ενόψει της αυριανής συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης . 
 Τόνισε  ότι τόσο η Ένωση όσο και η διεθνής κοινότητα δεν επένδυσαν στην έρευνα και την καινοτομία, όπως θα έπρεπε να πράξουν από τον καιρό της κρίσης του ιού Έμπολα στην Αφρική και του ΣΑΡΣ στην Ασία, σύμφωνα με τις υποδείξεις των αρμοδίων εμπειρογνωμόνων.

Τόνισε ότι το Ευρωκοινοβούλιο, όπως αποτυπώνεται και στο ψήφισμα που εγκρίθηκε την περασμένη βδομάδα, δεν έχει ικανοποιηθεί από το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των Ευρωπαϊκών θεσμών στα πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας.
Με αφορμή την πανδημία έστειλε το μήνυμα ότι η ΕΕ βρίσκεται σε κομβικό σημείο που θυμίζει το παλιό σλόγκαν: “Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε”.
Ο μοναδικός τρόπος για να βγει η Ευρωπαϊκή Ένωση από την υγειονομική κρίση και τις σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις, που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, είναι «η ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας και εμπιστοσύνης και η έμπρακτη αλληλεγγύη», δήλωσε ο  Δημήτρης Παπαδημούλης. Ο κ. Παπαδημούλης, έκανε έκκληση στους ηγέτες των κρατών μελών, που θα συνέλθουν αύριο «να δουν με ανοιχτό μυαλό και φιλόδοξο τρόπο» τη δημιουργία του «Ταμείου Ανασυγκρότησης» μέσω του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.
Ιδιαίτερα ο κ. Παπαδημούλης επικαλέστηκε σχετική δήλωση του προέδρου του ΕΚ Νταβίντ Σασόλι και είπε ότι αλληλεγγύη στην πράξη σημαίνει ότι απαιτείται «δραστική αύξηση» του πολυετούς ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και άμεση έκδοση «ομολόγων ανασυγκρότησης», με εγγυήσεις της Κομισιόν (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), ώστε να μην προστεθεί επιπλέον χρέος στις χώρες που είναι ήδη επιβαρυμένες, όπως η Ελλάδα μας και η Ιταλία, αλλά και για να μην αυξηθεί το χάσμα μεταξύ Βορρά-Νότου, που μπορεί να κλονίσει σοβαρά την ευρωπαϊκή συνοχή.
Σημείωσε ότι τα ομόλογα αυτά πρέπει να ανταποκρίνονται σε μερική αμοιβαιοποίηση του νέου χρέους, που θα εκδοθεί για την ανασυγκρότηση των οικονομιών, μετά την κρίση του κορονοϊού, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η προβλεπόμενη ύφεση και ανεργία και διευκρίνισε ότι «δεν μιλάμε για παλιό χρέος».
Ο κ. Παπαδημούλης παρέπεμψε στην της ΕΚΤ και στην δήλωση της προέδρου της, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι η Ευρώπη χρειάζεται 1,5 τρισ. για να δώσει επαρκή απάντηση στις σημερινές προκλήσεις. Την ίδια εκτίμηση, σημείωσε, έχει διατυπώσει και ο επίτροπος Οικονομικών Πάουλο Τζεντιλόνι. Με δεδομένο, πρόσθεσε, ότι σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup, έχουν ήδη εξευρεθεί πόροι 500 δισ. ευρώ, το ζητούμενο είναι το υπολειπόμενο ένα τρισ. Αυτό το ποσόν, τόνισε ο κ. Παπαδημούλης, πρέπει θα καλυφθεί με δραστική αύξηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και τα ομόλογα ανασυγκρότησης με εγγυήσεις της Επιτροπής.
Η θέση αυτή του ΕΚ αποτελεί ένα ισχυρό επιχείρημα για τις χώρες που ζητούν την έκδοση κορονο-ομολόγου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΕΚ.

 


Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημούλη η εξεύρεση του ενός τρισ. ευρώ θα είναι βασικό θέμα στην αυριανή σύνοδο κορυφής και ευχήθηκε οι Ευρωπαίοι ηγέτες «να δείξουν αποφασιστικότητα και να μην αναβάλουν τις αναγκαίες αποφάσεις, γιατί οι περαιτέρω καθυστερήσεις μπορεί να πλήξουν την αξιοπιστία της ΕΕ και να αυξήσουν το υγειονομικό και οικονομικό κόστος».
Μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ρωτήθηκε για την νέα αποστολή από την Άγκυρα του «Γιαβούζ» στην κυπριακή ΑΟΖ και για τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας από την τουρκική κυβέρνηση.

 

Κάλεσμα για εκτενή μέτρα ανάκαμψης και Ταμείο Αλληλεγγύης για τον Κορονοϊό

https://www.europarl.europa.eu/news/el/press-room/20200415IPR77109/to-koinovoulio-zita-pio-sthenari-antidrasi-tis-ee-stis-prokliseis-tou-covid-19

Κείμενο ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 17ης Απριλίου 2020 σχετικά με τη συντονισμένη δράση της ΕΕ για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19 και των συνεπειών της (2020/2616(RSP))

https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-9-2020-0054_EL.html

Share this post