Δ. Παπαδάκης: Έλλειμμα δημοκρατίας στην ΕΔΕΚ

Δ. Παπαδάκης: Έλλειμμα δημοκρατίας στην ΕΔΕΚ

Δημοκρατικό έλλειμα στην λειτουργία της ΕΔΕΚ κατάγγειλε ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης, ο οποίος επέρριψε την ευθύνη γι’ αυτή την πρακτική στον πρόεδρο του κόμματος, Μαρίνο Σιζόπουλο.
«Διχαστικές πρακτικές και νοοτροπίες, ¨σε αυτούς¨ και ¨σε εμάς¨, καλλιέργησαν ένα βαθιά νοσηρό κλίμα εντός του Κόμματος. Ένα κλίμα, που για να εξοβελιστεί, προϋποθέτει την πραγματικά δημοκρατική λειτουργία, με διάλογο και αλληλοσεβασμό», τόνισε ο Δημήτρης Παπαδάκης.

Προς επίρρωση των καταγγελιών του ο ευρωβουλευτής, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου,  αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες πρακτικές:

1) Παρόλο που ήμασταν οι πρωτεργάτες για την δημιουργία του ΓΕΣΥ, την μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση στον τόπο μας, τα τελευταία χρόνια, με τους χειρισμούς που έγιναν, η κοινωνία, μας κατατάσσει στους πολέμιους του ΓΕΣΥ και τα γεγονότα, μας έχουν προσπεράσει. Άλλο είναι να εντοπίζεις τα πολύ σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν και να προτείνεις τρόπους επίλυσης τους κι άλλο είναι να παρουσιάζεσαι ως αρνητής αυτής της μεταρρύθμισης. 2) Καταθέτει η Κυβέρνηση ένα φιλεργατικό νομοσχέδιο σύστασης Ενιαίας Επιθεώρησης Εργασίας, που έχει σαν στόχο την πάταξη της αδήλωτης εργασίας και την οριζόντια εφαρμογή όλων των εργατικών νομοθεσιών, και η ΕΔΕΚ, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του τόπου το καταψηφίζει.

3) Η ΕΔΕΚ, ένα Κόμμα που έμεινε σταθερά απέναντι στα φαινόμενα της διαπλοκής, όφειλε να πρωτοστατεί με τις προτάσεις και τις ενέργειες της, για να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την πολιτική διαδικασία και για ουσιαστικές αλλαγές, που δεν θα σπρώχνουν περαιτέρω τους πολίτες προς την απαξίωση και την αδιαφορία. 4) Ποιο Κομματικό στέλεχος, που σέβεται τον ευατό του, θα ανεχόταν, ενώ το Πολιτικό Γραφείο είχε πάρει απόφαση να ψηφιστούν οι προϋπολογισμοί του 2018, την επόμενη μέρα στη Βουλή να καταψηφίζονται; 5) Δεν είναι αρκετό να διατείνεσαι για ανοικτές συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων και ύπαρξη εσωκομματικής δημοκρατίας. Είναι σε όλους γνωστό, ότι είχαμε σωρεία παραιτήσεων Μελών του Πολιτικού Γραφείου, της Κεντρικής Επιτροπής και Θεματικών Επιτροπών. 

Στην  συνέντευξη τύπου, στην οποία παραβρέθηκαν και  μέλη της ΕΔΕΚ, ο ευρωβουλευτής ανακοίνωσε ότι δεν θα παραστεί στην απογευματινή συνεδρία του Πειθαρχικού Συμβουλίου (Π.Σ.) του κόμματος, που εξετάζει καταγγελίες εναντίον του.
Ο κύριος Παπαδάκης απέρριψε τις εναντίον του κατηγορίες και υποστήριξε ότι ο σκοπός της παραπομπής του στο Π.Σ. «είναι εξόχως πολιτικός και στοχεύει στην αποσιώπηση της φωνής του». Επίσης, κάλεσε τον πρόεδρο του κόμματος Μαρίνο Σιζόπουλο να ανακαλέσει τις καταγγελίες του και να προχωρήσει σε πλήρη αναδιοργάνωση του κόμματος, αφού πλησιάσει παραιτηθέντα και αποστασιοποιηθέντα στελέχη.
Ο κ. Παπαδάκης, εξήγησε ότι έδωσε την συνέντευξη τύπου για να ξεκαθαρίσει το σκηνικό γύρω από τις κατηγορίες, που εξαπέλυσε εναντίον του ο Μαρίνος Σιζόπουλος. «Το χρωστώ, ιδιαίτερα, στις 12 χιλιάδες ψηφοφόρους , οι οποίοι με τίμησαν στις Ευρωεκλογές».
Ο κύριος Παπαδάκης έκανε λόγο για «άνευ προηγουμένου πολεμική εναντίον του από άτομα κοντά στον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, με σκοπό να αποσιωπηθεί η φωνή του».
Η ΕΔΕΚ, πρόσθεσε, βρισκόταν σε μια κρίσιμη καμπή στην ιστορία της, για αυτό και επέλεξε να μην γνωστοποιήσει τα δεδομένα αυτά.
Επεσήμανε δε ότι η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Ο κ. Παπαδάκης κάλεσε τον Μαρίνο Σιζόπουλο να αποσύρει τις κατηγορίες και να πορευθούν μαζί για την ανασυγκρότηση της ΕΔΕΚ.

Ο δικηγόρος του ευρωβουλευτή, Θεοφάνης Ανδρέου, διερωτήθηκε «αν δεν είναι μολυσμένη και τρωτή μια διαδικασία, στην οποία, αυτοί που δικάζουν , συνέταξαν και το κατηγορητήριο». Τόνισε ότι οι κατηγορίες ξεπερνούν τα όρια τα συκοφαντίας. Επίσης, δήλωσε ότι απόφαση του Π.Σ . εναντίον του κ. Παπαδάκη μπορεί να προσβληθεί στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.

Σε ερώτηση μας κατά πόσο θα θέσει θέμα ηγεσίας στην ΕΔΕΚ, σε περίπτωση που ο Μ. Σιζόπουλος δεν ανταποκριθεί στην έκκληση του , ο Δ. Παπαδάκης απέφυγε να απαντήσει ευθέως, λέγοντας ότι το ζήτημα δεν είναι της παρούσης. Σε άλλη ερώτηση για την τύχη της  πολυκατοικίας Λυσσαρίδη , στο “ΟΧΙ”, την οποία ο ιδρυτής της ΕΔΕΚ δώρισε στο κόμμα , ο κ. Παπαδάκης απάντησε ότι η Κεντρική Επιτροπή, της οποίας είναι μέλος, δεν έχει οποιαδήποτε ενημέρωση από τον πρόεδρο του κόμματος, Μ. Σιζόπουλο.
*Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, θα παρουσιαστεί αργότερα ενώπιον του Π.Σ. της ΕΔΕΚ για να τεκμηριώσει τις κατηγορίες εναντίον του ευρωβουλευτή «περί χρηματοδότησης εταιρείας του από χρήματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης Δ. Παπαδάκη

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του δικηγόρου Θεοφάνη Ανδρέου

Share this post