COVID-19: Χώρα αυξημένου κινδύνου η Κύπρος

COVID-19: Χώρα αυξημένου κινδύνου η Κύπρος

Σήμερα εντοπίστηκαν 224 νέα περιστατικά του ιού

Η Κύπρος βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση της πανδημίας και οι δείκτες δείχνουν ότι είναι χώρα αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου, επομένως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι στοχευμένα και επιβεβλημένα, τόνισαν  σε συνέντευξη Τύπου τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορονοϊό,  καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκης και οι δρ.  Ζωή Δωροθέα- Πανά,  Κωνσταντίνος Τσιούτης,  Γιώργο Νικολόπουλος, Κώστας Κωνσταντίνου. 

Οι επιστήμονες απευθύνθηκαν στο κοινό ζητώντας και πάλι συμμόρφωση και τονίζοντας για άλλη μια φορά ότι παρά το ότι επήλθε κόπωση και χαλάρωση, οι μικρές παρεμβάσεις όπως είναι η μάσκα, η αποστασιοποίηση και η καλή υγιεινή είναι τα όπλα στη φαρέτρα μας αυτή τη στιγμή που θα μας οδηγήσουν σε καλή διαχείριση δεδομένων των αυξημένων περιστατικών των τελευταίων ημερών.

Απάντησαν και σε αυτούς , που αμφισβητούν την ύπαρξη του ιού, και κάλεσαν όλους  να ενημερώνονται από αξιόπιστες πηγές με επιστημονικά δεδομένα και να μην δίνουν βάση στα fake news.

 1.800 κρούσματα τις τελευταίες δύο βδομάδες

Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καταγράφηκαν 1.800 κρούσματα, εκ των οποίων τα 1.046 στη Λεμεσό και ότι η Κύπρος ακολουθεί την τάση  ολόκληρης της Ευρώπης.

O Δρ Νικολόπουλος είπε ότι προκαλεί ανησυχία και η νοσηρότητα και θνησιμότητα και ότι η Κύπρος πληροί τα κριτήρια που συνεπάγονται παρεμβάσεις και νέα μέτρα. Αναφέρθηκε στη μεταδοτικότητα στην κοινωνική δεξαμενή και την αυξημένη κινητικότητα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Αναφέρθηκε στα μέτρα που αφορούν την απόσταση και τη χρήση μάσκας λέγοντας ότι είναι μέτρα συνδυαστικά και τονίζοντας ότι η καθολική χρήση μάσκας φαίνεται να μειώνει τους επόμενους μήνες τους εκτιμώμενους θανάτους στο μισό. Για τη διενέργεια γρήγορων τεστ σε όλο τον πληθυσμό είπε ότι αυτό επί της αρχής ακούγεται καλό, αλλά δεν έχει χρησιμοποιηθεί στην έξαρση επιδημιών αλλά σε περιπτώσεις με λίγα περιστατικά, προσθέτοντας ότι η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα που το έχει πράξει ως τώρα, σε περιόδους έξαρσης, είναι η Σλοβακία.  Είπε ότι ο κορονοϊός δεν είναι γρίπη και σε αυτό συμφωνούν οι επιστήμονες, καθώς έχει πολλαπλάσια θνητότητα, προσθέτοντας ότι η γρίπη είναι στο 0,1 και ο κορονοϊός στο 0,4.
Από γρίπη πεθαίνουν  ετησίως 650.000 – 700.000 ανθρώπους, ενώ στην Κύπρο έχουμε μέγιστο αριθμό θανάτων από γρίπη τους 18. 
Κατάσταση στα νοσοκομεία

Ο Δρ. Κωνσταντίνου από την πλευρά του είπε πως είχαμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση στα νοσοκομεία, καταγράφηκαν κατά την έναρξη της πανδημίας αδυναμίες και δυνατότητες και έγινε ένας βασικός σχεδιασμός για να μην χρειαστεί τα νοσοκομεία να κλείσουν.
Ανέφερε ότι δρομολογείται το Νοσοκομείο Αμμοχώστου να είναι αποκλειστικά Νοσοκομείο Αναφοράς με θαλάμους COVID επίσης σε Λεμεσό και Λευκωσία και με επίταξη και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.
Εξήγησε ότι ο αριθμός κλινών και αναπνευστήρων είναι ψηλός και από τους μεγαλύτερους σε αναλογία σε σχέση με τον πληθυσμό, αλλά το πρόβλημα είναι το προσωπικό που πρέπει να αντιμετωπίσει διασωληνωμένους και αυτό το ζήτημα χρειάζεται διαχείριση.
Για κάθε ένα ασθενή που εισέρχεται, εξήγησε, γίνεται ανακατανομή εντός νοσοκομείων και αυτό δεν είναι εύκολο, αλλά προς το παρόν το διαχειριζόμαστε.
 
Καλό το τρίπτυχο τεστ- ιχνηλάτηση – απομόνωση, πως λειτουργούν τα αντιγονικά τεστ

Ο καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκης στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στην μεθοδολογία των τεστ PCR που ανιχνεύουν το γενετικό υλικό του ιού η οποία όμως είναι χρονοβόρα και τεχνικά πολύπλοκη. Είπε ότι στη νέα μεθοδολογία επιστρατεύονται και τα αντιγονικά τεστ για ανίχνευση πρωτεϊνών ιού, μια μεθοδολογία εύκολη και γρήγορη.

Σε ερώτηση για τη διενέργεια γρήγορων τεστ σε όλο τον πληθυσμό απάντησε ότι αυτό έχει πρακτικά προβλήματα και ότι αυτά πρέπει να επιλυθούν. Σε άλλη ερώτηση για τους αμφισβητίες τόνισε ότι πολλές φορές οι ψευδείς ειδήσεις μεταφέρουν λανθασμένη εικόνα και ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι επικίνδυνα,  ενώ για το θέμα του εμβολιασμού εξέφρασε την άποψη ότι το ποσοστό στην Κύπρο θα είναι γύρω στο 60% και δεν θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσπάθεια να πειστούν κάποιοι να εμβολιαστούν. Πρόσθεσε ότι οι αντιεμβολιαστές δεν θα πειστούν ούτως ή άλλως.


Πρόβλημα ο συγχρωτισμός στους εργασιακούς χώρους

Ο Δρ. Τσιούτης αναφέρθηκε στα στοιχεία για αυξημένη μετάδοση στους χώρους εργασίας, με συνωστισμό πολλών ηλικιακών ομάδων κάτι που επιβάλλει λήψη μέτρων και εφαρμογή πρωτοκόλλων. Αναφέρθηκε στην τηλεργασία, την ομαδοποίηση και το κυκλικό ωράριο σημειώνοντας παράλληλα ότι ένας λειτουργός υγείας και ασφάλειας σε κάθε χώρο πρέπει να είναι υπεύθυνος και να ξέρει τι θα κάνει σε περίπτωση κρούσματος, ακολουθώντας συγκεκριμένο σενάριο αντιμετώπισης και διαχείρισης. Ένα σημαντικό ποσοστό 20%, είπε, παρουσιάζει  συμπτώματα και για μήνες μετά, το λεγόμενο “long covid”. Ο Δρ Τσιούτης είπε ότι έχουμε την εμπειρία και γνώση και να περιοριστεί η μετάδοση και ότι θα πρέπει να «πιαστούμε» και από κάποιες επιτυχίες ως παράδειγμα για να βγούμε από αυτή την περιπέτεια.

Δεν φαίνεται να νοσούν σοβαρά τα παιδιά, μικρή η μεταδοτικότητα στις ηλικίες κάτω των 11

Η Δρ Πανά στη δική της παρέμβαση είπε πως από τις μελέτες και τα στοιχεία διαφάνηκε ότι τα παιδιά δεν νοσούν σοβαρά και η μεταδοτικότητα είναι μικρή στα παιδιά έντεκα και κάτω. Εξήγησε ότι στα σχολεία ακολουθούν την εικόνα της χώρας σε ότι αφορά την επικινδυνότητα και όταν γίνονται υψηλού κινδύνου, τότε λαμβάνονται πιο σοβαρά μέτρα και πρωτόκολλα κάτι που είδαμε σε Λεμεσό και Πάφο. Συνέστησε τήρηση των μέτρων εξηγώντας ότι χρειάζεται μελέτη για να αποφανθεί κάποιος αν τα περιστατικά είναι από έξω προς το σχολικό χώρο ή το αντίθετο και σημείωσε ότι αυτοί οι χώροι είναι πάντα συγκοινωνούντα δοχεία.
 
Τα σημερινά κρούσματα
 Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε απόψε  ότι, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε σήμερα η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης από συμβαλλόμενα εργαστήρια, από σύνολο 3,693 εργαστηριακών διαγνώσεων εντοπίστηκαν 224 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19.

Αναλυτικά, τα σημερινά κρούσματα προέκυψαν ως ακολούθως:

  • Από 729 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εντοπίστηκαν 97 κρούσματα.
  • Από 1,462 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εντοπίστηκαν 80 κρούσματα.
  • Από 286 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, εντοπίστηκαν 19 κρούσματα.
  • Από 825 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων, εντοπίστηκαν 16 κρούσματα.
  • Από 51 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, εντοπίστηκαν 7 κρούσματα.
  • Από 159 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου μαθητών, εκπαιδευτικών και προσωπικού σχολικών μονάδων, εντοπίστηκε 1 κρούσμα.
  • Από 100 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο δειγματοληπτικού ελέγχου που διενεργεί η ΚΟΠ σε Σωματεία που συμμετέχουν στις διοργανώσεις της, εντοπίστηκε 1 κρούσμα.
  • Από 81 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου δομών μεταναστών, εντοπίστηκαν 3 κρούσματα.

Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 5,557.

Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 54 άτομα θετικά στον ιό SARS-CoV-2, εκ των οποίων τα πέντε στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Επιπλέον, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας έξι ασθενείς, ενώ άλλα 10 άτομα νοσηλεύονται σε θάλαμο COVID-19.

Share this post