Χρυσόστομος –Βαρθολομαίος θερμός ασπασμός αγάπης

Χρυσόστομος –Βαρθολομαίος θερμός ασπασμός αγάπης

*Ένα   μπουκέτο λευκά άνθη στο δωμάτιο του Αρχιεπισκόπου με ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη.

*Σήμερα το πρωί συνάντηση στο Φανάρι των Προκαθημένων Κωνσταντινουπόλεως και Κύπρου.

Του Αριστείδη Βικέτου

Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο θα συναντηθεί σήμερα στο Φανάρι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’. Από την εκλογή του το 2006 είναι η τρίτη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου στο Φανάρι. Η πρώτη, η λεγόμενη «ειρηνική επίσκεψη», έγινε  τον Απρίλιο του 2010. Ήταν ο πρώτος Αρχιεπίσκοπος της Εκκλησίας Κύπρου, μετά τον Σωφρόνιο Γ’ (1865-1900), που επισκέφτηκε το Φανάρι. Η δεύτερη επίσκεψη του κ. Χρυσόστομου έγινε το 2014 για την σύναξη των Προκαθημένων , η οποία αποφάσισε την σύγκληση το 2016 της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. 

Σήμερα το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος θα χοροστατήσει στον Ιερό Ναό των Δώδεκα Αποστόλων , στο Φερίκιοϊ, και θα αναγνώσει την πρώτη στάση των Χαιρετισμών προς την Θεοτόκο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου  έφθασε στην Πόλη χθες το απόγευμα, με πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, με τον οποίο θα συλλειτουργήσει μεθαύριο  , Κυριακή της Ορθοδοξίας.  Στο αεροδρόμιο  υποδέχθηκαν τον Αρχιεπίσκοπο οι Μητροπολίτες Σασίμων Γεννάδιος και Ικονίου Θεόληπτος , καθώς και ο Μέγας αρχιδιάκονος Θεόδωρος. Τον Αρχιεπίσκοπο συνοδεύουν ο Μητροπολίτης Κιτίου ,Νεκτάριος ο διάκονος Μιχαήλ και ο διευθυντής του ιδιαιτέρου αρχιεπισκοπικού γραφείου, Μιχάλης Σπύρου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος έχοντας αριστερά τον Μητροπολίτη Κιτίου Νεκτάριο και δεξιά τον διάκονο Μιχαήλ. Στο άκρο αριστερά ο Σασίμων Γεννάδιος και στα δεξιά ο Ικονίου Θεόληπτος

Ο Κύπρου Χρυσόστομος  φιλοξενείται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Πόλης, κοντά στην πλατεία Τακσίμ (Taksim), η οποία πήρε το όνομα της από  παλαιά θολωτή δεξαμενή διανομής (Taksim) νερού ,  που είχε ανεγείρει το 1731 ο Σουλτάνος Μαχμούτ Α΄. Η πλατεία βρίσκεται στο  Πέραν (Σταυροδρόμιο) της Κωνσταντινούπολης, στο οποίο  κατοικούσαν και εργάζονταν μέχρι τις απελάσεις του 1964 , κυρίως  Έλληνες και Αρμένιοι. Από την  πλατεία, που   θεωρείται η καρδία της σύγχρονης Κωνσταντινούπολης,   ξεκινάει ο τεράστιος πεζόδρομος, μήκους ενός χιλιομέτρου “Μεγάλη Οδός” (σημ: τουρκικά  İstiklal Caddesi /Οδός Ανεξαρτησίας), που καταλήγει στο τούνελ του Γαλατά.  Σε μικρή απόσταση από την πλατεία δεσπόζουν ο μεγάλος ορθόδοξος ναός της Αγίας Τριάδας και το Ζάππειον Παρθεναγωγείον. Σε ένα τμήμα της πλατείας ανεγείρεται τεράστιο τέμενος για να “επισκιαστεί” ο ναός της Αγίας Τριάδας. 

Στο καθιστικό του δωματίου του Αρχιεπισκόπου ήταν τοποθετημένο σε βάζο ένα μπουκέτο με λευκά άνθη και πάνω μια κάρτα , που έγραφε ιδιοχείρως: “Σας εύχομαι εγκαρδίως καλή διαμονή, ο Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος”.

 

Από το δωμάτιο του , που βρίσκεται στον 11ο όροφο του ξενοδοχείου, ο Αρχιεπίσκοπος αντίκρισε την πλατεία Taksim, την Αγία Τριάδα, το υπό κατασκευή τέμενος , τον πύργο του Γαλατά, την Αγιά Σοφιά, μέρος του Βοσπόρου και την πρώτη του γέφυρα , που ενώνει την ευρωπαϊκή με την ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Στην μια πλευρά του ξενοδοχείου ήταν μέχρι το 2013 το πάρκο Γκεζί.

Χθες το  βράδυ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος  πέρασε από το ξενοδοχείο, όπου έχει καταλύσει ο Αρχιεπίσκοπος, και πήγαν μαζί για δείπνο. Μόλις αντάμωσαν αντάλλαξαν θερμό αδελφικό ασπασμό.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε αγαλλίαση και χαρά, που είδε τον Αρχιεπίσκοπο μετά την δοκιμασία της υγείας του και του ευχήθηκε να είναι πολλά τα έτη του και με την Χάρη του Θεού να είναι στο πηδάλιο της Εκκλησίας Κύπρου δυνατός, ακλόνητος, στύλος της ευσέβειας των Κυπρίων και της Ορθοδοξίας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, καταφανώς συγκινημένος, μας δήλωσε ότι ευχαριστεί τον Θεό, που τον αξιώνει να κάνει , μετά την ασθένεια του και την θεραπεία στις ΗΠΑ , το πρώτο ταξίδι του στο σεπτό κέντρο της Ορθοδοξίας . «Αισθάνομαι θαυμάσια για την προσωπική πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη να είμαστε συλλειτουργοί μεθαύριο, Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Αυτό για μένα έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία , λόγω της θεραπείας μου στην Αμερική», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος . «Από ενδιαφέρον για την υγεία μου, ενώ ήμουν στο κρεββάτι του πόνου , τηλεφώνησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και του υποσχέθηκα ότι, αν όλα πάνε καλά , θα κάνω το ταξίδι. Δόξα στον Άγιο Θεό πέρασαν οι δυσκολίες και είμαι στην ευχάριστη θέση να βρίσκομαι στην Πόλη και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο», είπε.

 


Απαντώντας σε ερώτηση μας, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τόνισε ότι οι σχέσεις των Εκκλησιών Κωνσταντινουπόλεως και Κύπρου «ήταν , είναι και θα είναι πέρα από αδελφικές». Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, συνδεόμαστε  αδελφικά  πάνω από 42 χρόνια. « Γνωριστήκαμε , όταν και οι δύο είμεθα νέοι Μητροπολίτες στην Ελβετία στις Πανορθόδοξες Διασκέψεις». Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος μίλησε με επαινετικά λόγια για τον Οικουμενικό Πατριάρχη:«Ξέρω καλά την αγάπη του και τον απλό και άδολο τρόπο της συμπεριφοράς του προς κληρικούς και λαϊκούς. Επίσης , είδα τον συστηματικό τρόπο εργασίας του και την καθαρή του σκέψη». 
Επίσης , είπε πως  δεν θα ξεχάσει ποτέ ότι κάποια χρονιά την ημέρα της εορτής του βρισκόταν σε Πανορόδοξη Διάσκεψη μαζί με Μητροπολίτες άλλων Εκκλησιών και μόνο ο σημερινός Οικουμενικός Πατριάρχης του ευχήθηκε και του δώρισε δώδεκα μαντίλια με κεντημένο τον δικέφαλο αετό. 

 

Share this post