Χρυσόστομος Β’ προς αντιφρονούντες Συνοδικούς: “Είμαι ακόμη Αρχιεπίσκοπος”

Χρυσόστομος Β’ προς αντιφρονούντες Συνοδικούς: “Είμαι ακόμη Αρχιεπίσκοπος”

“Η συμπεριφορά τους επισύρει αυστηρή στάση από την Εκκλησία, αλλά θα τους αφήσω στην πλάνη τους”.

“Είμαι ακόμη Αρχιεπίσκοπος και δεν έχω αποβιώσει, αλλά ζω “,  δήλωσε  ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας  Κύπρου Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’στο ΡΙΚ, σχολιάζοντας την στάση μερίδας Συνοδικών,  που δεν εφαρμόζουν τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου. Ο Μακαριώτατος ανέφερε ότι ” η συμπεριφορά τους επισύρει αυστηρή στάση από την Εκκλησία, πρόσθεσε όμως ότι θα τους αφήσει στην πλάνη τους.
Μιλώντας στην δημοσιογράφο , Στέλλα Μιχαήλ , ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για  προσπάθεια παράκαμψης ή περιφρόνησης του Προκαθημένου.
​Οπως είπε, “Να έχουν υπόψιν οι Άγιοι αδελφοί ότι ακόμη είμαι Αρχιεπίσκοπος. Δεν πέθανα. Ζω.” 

Μέλη της Ιεράς Συνόδου ( Λεμεσού, Μόρφου , Κύκκου, Ταμασού, Αμαθούντος και Λήδρας) , που δεν συμφωνούν με την αναγνώριση του αυτοκεφάλου Ορθόδοξης  Εκκλησίας Ουκρανίας απέχουν από τα συνοδικά συλλείτουργα, τηρώντας στάση, σύμφωνα με την αντίθετη άποψη, υπέρ των επιχειρημάτων που αναπτύσσει η Εκκλησία Ρωσίας.  
Απόντες ήταν Ιεράρχες και σήμερα  από το σημερινό συλλείτουργο, που καθόρισε η Ιερά Σύνοδος να είναι συνοδικό, εις μνήμη του εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού.
Ο Μακαριώτατος ανέφερε στο ΡΙΚ πως, “Πιστεύω ότι πάνε λάθος οι αδελφοί. Αν ενδιαφερθώ για να μπουν σε τάξη παύουν από το να είναι Συνοδικοί, όταν δεν σέβονται την Ιερά Σύνοδο. Γι’αυτό εγώ σιωπώ, ώστε να μην ζημιούται η Εκκλησία.” 
Έφερε δε ο Μακαριώτατος παράδειγμα από τα χρόνια που ήταν μοναχός στο μοναστήρι του Αγίου Νεοφύτου, για το πώς διδάχθηκε για υπομονή. Σημειώνοντας ότι η Εκκλησία, εάν χρειαστεί, μπορεί να είναι αυστηρή με τέτοιες συμπεριφορές.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, “όταν κάποιος επέμενε στην άποψή του με πείσμα, λέγαμε ‘μείνε στην πλάνη σου”. 
​ Σε ερώτηση, αν βαθαίνει η κριση με ακοινωνησία, ειπε πως “αν ω μη γένετο βαθύνει αυτό το θέμα, τότε η Εκκλησία πρέπει να είναι αυστηρή. Εχω τρόπους να τους βάλω στη θέση τους, αλλά δεν θα καταπιαστώ τώρα.”
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, άλλη μια μονομερής στάση καταγράφηκε σε σχέση με τον εθνομάρτυρα Κυπριανό. Η μητρόπολη Λεμεσού τίμησε χθες βράδυ τον απαγχονισθέντα Αρχιεπίσκοπο ως  Άγιο – ενέργεια στην οποία προέβη αυθαιρέτως, χωρίς απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Απόψε, μάλιστα, τελεί αγρυπνία για να γιορτάσει ως  Άγιο, άλλον έναν μάρτυρα του 1821 τον πρωτοψάλτη Ιωνά, ο οποίος επίσης καρατομήθηκε από τους Τούρκους.
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος  δήλωσε στο ΡΙΚ ότι το θέμα αγιοποίησης του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού μελετά συνοδική επιτροπή, αλλά το θέμα δεν τέθηκε ακόμη στη Σύνοδο. Για να υποδείξει ότι κανείς δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Επίσης, τόνισε:   “Ο εθνομαρτυρας Κυπριανός μπορεί να είναι άγιος. Άγιο τον κάνει ο Θεός, όχι εμείς. Η Σύνοδος το αναγνωρίζει, με πολλή περίσκεψη και σοβαρότητα το αποφασίζει, δεν κάνει ο καθένας ότι θέλει. Γίνεται με συνοδική απόφαση. Αλίμονο αν ο καθένας κάνει του κεφαλιού του. Εκεί, αν συμβεί κάτι τέτοιο, είναι σοβαρό και τότε η Σύνοδος μελετά ακόμη και σκληρές αποφάσεις.”
Επίσημο σχόλιο δεν έγινε από τη μητρόπολη Λεμεσού, στελέχη της οποίας ωστόσο ανέφεραν στο ΡΙΚ ότι υπάρχουν παραδείγματα στην Ορθοδοξία με Αγίους , που τιμήθηκαν πριν από την επίσημη αναγνώρισή τους.

Στον ιστορικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία, τελέστηκε το Αρχιερατικό Συλλείτουργο προϊσταμένου της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄, καθώς επίσης και Μνημόσυνα του Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού, των Μητροπολιτών, κληρικών και λαϊκών που απαγχονίστηκαν ή σφαγιάστηκαν την 9η Ιούλιο του 1821. Ακολούθησε Τρισάγιο από τον Μακαριώτατο, στον περίβολο ανατολικά της Εκκλησίας, όπου ευρίσκεται το Μαυσωλείο των Εθνομαρτύρων. 

 

Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ Πέτρος Παπαπολυβίου, ο οποίος εξήρε τη διαχρονική αξία του μαρτυρίου της θυσίας του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και των άλλων Εθνομαρτύρων, για την επιβίωση του Ελληνισμού της Κύπρου. 

 

 

Αργότερα, μέσα στη συγκινητική ατμόσφαιρα που εκπέμπει η ημέρα της θυσίας των Εθνομαρτύρων μας, πραγματοποιήθηκε στις 11.30 π.μ., στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής η τελετή ανακήρυξης σε άρχοντες πρωτοψάλτες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, των ψαλτών και διδασκάλων της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής, Ανδρέα Κουκκίδη και Γιώργο Λοΐζου. 

Ο  Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου τους επίδωσε το χρυσό παράσημο του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού. Προηγουμένως, σε σύντομη προσφώνηση, ο Μακαριώτατος εξέφρασε τον έπαινο της Εκκλησίας προς τους δύο τιμώμενους ψάλτες, οι οποίοι για πενήντα έτη προσφέρουν από το στασίδι του ψάλτη της Εκκλησίας, προσευχόμενοι προς τον Τριαδικό Θεό μέσω της παρασημαντικής Βυζαντινής μας Μουσικής, με σεμνότητα, αγάπη και σεβασμό. Με το ήθος και το χαρακτήρα τους βοηθούν τους πιστούς κυριολεκτικά να μετέχουν στα τελούμενα και τα ψαλλόμενα και να τους ανεβάζουν σε υψηλά πνευματικά επίπεδα.

Οι δύο τιμώμενοι, ο κ. Ανδρέας Κουκκίδης και Γιώργος Λοΐζου, ευχαρίστησαν τον Μακαριώτατο για την πατρική του αγάπη, αλλά και την απόφασή του να τους τιμήσει με το ανώτατο παράσημο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αναπτύχθηκε από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιγραμματέα της Ι. Συνόδου,  Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Χριστοδούλου, το θέμα της συμβολής του Εθνομάρτυρα Κυπριανού στη διατήρηση και διάδοση της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής στην Κύπρο και ανάλυση της εγκυκλίου αυτού για την ακρίδα και τα αλληγορικά της σημεία μέσα στην σκλαβιά της τουρκοκρατίας. Τόσο μετά το Τρισάγιο ενώπιον του Μαυσωλείου των Εθνομαρτύρων όσο και μετά την παρασημοφόρηση στην Αρχιεπισκοπή παρατέθηκε δεξίωση.

ΦΩΤΟ: Α. Βικέτος/ ΦΩΤΟ ΠΑΝΩ: Στέλιος Στυλιανού

Share this post