Χρυσόστομος: Χωρίς τον Θεό δεν μπορούμε να επιτύχουμε

Χρυσόστομος: Χωρίς τον Θεό δεν μπορούμε να επιτύχουμε

Εκατοντάδες προσκυνητές στη Μονή της Παναγίας  Χρυσορρογιατίσσης στην Πάφο

Του Αρχιμ. Τριφύλλιου  Ονησιφόρου

Σήμερα , κυριώνυμο ημέρα της Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στην θεοτοκοσκέπαστη Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσορροϊατίσσης στην ορεινή Πάφο, προεξήρχε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, πλαισιούμενος από τον νέο Καθηγούμενο της Μονής Αρχιμ. Παγκράτιο, τον Καθηγούμενο της Μονής Απ. Βαρνάβα Αρχιμ. Ιωάννη Ιωάννου και άλλους κληρικούς της Ι. Αρχιεπισκοπής.
Τον Μακαριώτατο υποδέχθηκε ο προ ολίγων μηνών ενθρονισθείς Καθηγούμενος της Μονής Αρχιμ. Παγκράτιος μαζί με τον Προηγούμενο Αρχιμ. Διονύσιο.


Οι εκατοντάδες των προσκυνητών, που έφθασαν σήμερα στη Μονή της Χρυσορρογιατίσσης για να ανάψουν ένα κερί στη Χάρη της Παναγίας μας και να εναποθέσουν τα αιτήματά τους στην «καλή ἐν γυναιξί» Θεοτόκο, δεν έμειναν απαράκλητοι, αφού η Χάρις ήταν έκδηλη και αισθητή στα πρόσωπα και καρδιές όλων.


Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Μακαριώτατος, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στη μεγάλη  Θεομητορική Εορτή, παροτρύνοντας το εκκλησίασμα, που είχε κατακλύσει το Καθολικό της Μονής, να εναποθέτει πάντοτε την ελπίδα του στη μόνη προστασία των πιστών, την Παναγία μας. Ερμηνεύοντας το Κάθισμα της εορτής «ἐν τῇ γεννήσει σου σύλληψις ἄσπορος, ἐν τῇ κοιμήσει σου νέκρωσις ἄφθορος, θαῦμα ἐν θαύματι διπλοῦν συνέδραμε Θεοτόκε…» τόνισε ότι «δεν θα μπορούσε το σκεύος εκλογής της θείας προνοίας, που θα δεχόταν στα σπλάχνα του τον ίδιο τον Υιό και Λόγο του Θεού, να υπόκειται στη φθορά, αλλά την κατέστησε ο Θεός πανάμωμο, ώστε να πρεσβεύει για όλους μας στο δρόμο για την βασιλεία του Θεού. Διότι έχουμε δημιουργηθεί ακριβώς για εκείνα τα αιώνια αγαθά, αποστολή που από μόνοι μας δεν μπορούμε να εκπληρώσουμε αν δεν επέμβει η Χάρις του Θεού. Από μόνος του ο άνθρωπος δεν μπορεί να επιτύχει κάτι με αιώνιες προεκτάσεις, αλλά αυτό που θα τον κρατήσει ζωντανό στον πνευματικό αγώνα είναι η πληρότητα που θα του προσφέρει η Θεία Χάρις. Κι όταν πληρούται από τη Χάρη του Θεού, αισθάνεται πλούσιος μέσα στην εξωτερική φαινομενική φτώχεια του. Για όλους εμάς, η μητέρα του Θεού είναι η πιο προσιτή και οικεία μεσίτρια προς τον Θεό. Για αυτό ας καταφεύγουμε πάντοτε μέσω της προσευχής στην τρυφερή αγκαλιά και προστασία της Μητέρας του Θεού και Μητέρας όλων μας, επιζητώντας τη σωτηρία».


Στη συνέχεια παρετέθη μοναστηριακή τράπεζα προς τιμήν του Μακαριωτάτου.

Share this post