Χριστοδουλίδης: Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια παγκόσμια αντίδραση στα δικαιώματα των γυναικών.

Χριστοδουλίδης: Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια παγκόσμια αντίδραση στα δικαιώματα των γυναικών.

Πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020, διαδικτυακά, στην έδρα του ΟΗΕ η  Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης για την 25η επέτειο της Τέταρτης Παγκόσμιας Διάσκεψης για τις Γυναίκες «Επιτάχυνση της Επίτευξης της Ισότητας των Φύλων και της Ενδυνάμωσης Όλων των Γυναικών και Κοριτσιών». Την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης. 

 

Στη βιντεοσκοπημένη ομιλία του, ο κ. Χριστοδουλίδης, χαιρέτισε την επέτειο της Τέταρτης Παγκόσμιας Διάσκεψης για τις Γυναίκες, υπογράμμισε ωστόσο ότι παρά τα όσα έχουν επιτευχθεί τα τελευταία 25 χρόνια εξακολουθούμε να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια παγκόσμια αντίδραση στα δικαιώματα των γυναικών.  

Ο κ. Υπουργός υπογράμμισε ότι τα δικαιώματα των γυναικών αποτελούν προτεραιότητα για την Κυπριακή Κυβέρνηση. Παράλληλα, τόνισε την αποφασιστικότητά της να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τα κενά εφαρμογής. Για τον σκοπό αυτό, σημείωσε, έχουν εγκριθεί διάφορα Εθνικά Σχέδια Δράσης, έχουν θεσπιστεί νέοι νόμοι και φορείς που προωθούν και εξασφαλίζουν την ισότητα καθώς και νέες πολιτικές που στοχεύουν στους 12 κρίσιμους τομείς της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνου, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών, της πρόσβασης στην απασχόληση, και της βελτίωσης στην εκπαίδευση και την περίθαλψη.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση, πρόσθεσε, επικύρωσε τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία, και εκπονεί νομοθεσία που ποινικοποιεί τη βία κατά των γυναικών. Επιπλέον, εφαρμόζει θετική δράση στον τομέα της απασχόλησης και επαγγελματικής κατάρτισης και ολοκληρώνει το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή του ψηφίσματος 1325 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τις Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία διευρύνει ενεργά και εμβαθύνει τις ενέργειές της σε διεθνές επίπεδο, και δίνει ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία στην περιοχή για την ουσιαστική προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών.

Καταληκτικά, υπογράμμισε ότι τώρα είναι η ώρα για περισσότερη αλληλεγγύη, περισσότερη συνεργασία και μεγαλύτερη αφοσίωση στη δικαιοσύνη, την ισότητα και την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών.

Share this post