Χριστοδουλίδης: Την κατάλληλη στιγμή ανακοινώσεις για ΑΟΖ Κύπρου-Ελλάδας

Χριστοδουλίδης: Την κατάλληλη στιγμή ανακοινώσεις για ΑΟΖ Κύπρου-Ελλάδας

Οι διαφορές δεν θα επιλυθούν μέσω θερμών επεισοδίων

Κύπρος και Ελλάδα βρίσκονται σε συνεχή διάλογο για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων τους. Το θέμα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη των τακτικών συζητήσεων Λευκωσίας – Αθήνας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα “Καθημερινή” της Κύπρου , ο κύριος Χριστόδουλίδης αναφέρεται στο θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ των δύο χωρών λέγοντας ότι “αυτό αποτελεί κυριαρχικό τους δικαίωμα και σε καμία περίπτωση δεν τίθεται υπό την αίρεση της συμμετοχής ή της έγκρισης της Τουρκίας”. Διευκρίνισε, ωστόσο, πως οι ενέργειες που γίνονται από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας θα ανακοινωθούν “μόνο, εάν κριθεί ότι αυτό εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον”.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ότι ένας λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος δε μπορεί να πιστεύει ότι οι διαφορές επιλύονται μέσω θερμών επεισοδίων. Χαρακτήρισε μια τέτοια εξέλιξη ως πολύ αρνητική ακόμη και στην περίπτωση που θα πρόκειται για “ελεγχόμενο θερμό επεισόδιο”.

Το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο θα συζητηθεί αύριο στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως ανακοίνωσε ο ύπατος εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, στο Συμβούλιο, το οποίο θα διεξαχθεί με τηλεδιάσκεψη, θα τεθεί επίσης το θέμα των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

​Διαβάστε όλη την συνέντευξη του Ν. Χριστοδουλίδη

Συνέντευξη ΥΠΕΞ στην “… by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

 

Share this post