Χριστοδουλίδης- Σαρλ Μισέλ -Όλαφ Σολτς: Ουδεμία απόφαση για την Τουρκία

Χριστοδουλίδης- Σαρλ Μισέλ -Όλαφ Σολτς: Ουδεμία απόφαση για την Τουρκία

Ο António Guterres βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την κυρία Holguín

Χωρίς απόφαση για το αν τελικά θα συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας, ολοκληρώθηκε απόψε στις Βρυξέλλες η συνάντηση του Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euronews, παρόλο που το κλίμα ήταν θετικό, οι τρεις πρωταγωνιστές της συζήτησης για τις ευρωτουρκικές σχέσεις συμφώνησαν ότι θα πρέπει να ρωτηθούν και οι υπόλοιπες χώρες για το θέμα. Η Κυπριακή πλευρά λέει ότι δε θα δεχθεί να προστεθούν συμπεράσματα χωρίς ουσιαστική συζήτηση και θέτει ως βασική προϋπόθεση να σταλεί θετικό μήνυμα, αλλά πάντοτε σε συνάρτηση με Κυπριακό. Υπέρ της ουσιαστικής συζήτησης τάσσονται η Ιταλία και η Γαλλία.

Χριστοδουλίδης-Μισέλ

Πάντως η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής είναι φορτωμένη και μένει να φανεί τι θα βγάλει η ανίχνευση από τους ηγέτες των 27 κρατών μελών. Σημειώνεται ότι ο κ. Χριστοδουλίδης επιχειρηματολόγησε στους ομολόγους του ώστε να περιληφθεί το θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Η θέση μας είναι πολύ γνωστή: Εμείς περισσότερο από οποιοδήποτε κράτος-μέλος επιθυμούμε να υπάρξουν εξελίξεις στις ευρωτουρκικές σχέσεις», τόνισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, για να προσθέσει: «Οι εξελίξεις, όμως, περνούν και μέσα από συγκεκριμένη πρόοδο στο Κυπριακό. Δυστυχώς, οι τελευταίες δηλώσεις που  δεν βοηθούν σε καμία απολύτως περίπτωση, αλλά είμαι εδώ να συζητήσουμε». Συγχρόνως σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να συζητήσουμε οτιδήποτε άλλο πέρα από την επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά». 

Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Λευκωσίας, ο πρόεδρος  Χριστοδουλίδης είχε σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) κ. António Guterres. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μετά το γεύμα εργασίας του ΓΓ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) με τους ηγέτες των κρατών μελών.

Κατά τη συνάντηση, όπως αναφέρει η ανακοίνωση:” ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, όπως ενημέρωσε τον ΓΓ του ΟΗΕ για την εν εξελίξει πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας «Αμάλθεια» και για τη διευρυμένη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Κύπρο, στην παρουσία 36 κρατών, διεθνών οργανισμών και Μη Κυβερνητικών Οργανισμών (ΜΚΟ). Ο θαλάσσιος διάδρομος, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αποτελεί μια συμπληρωματική επιλογή παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, και στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η περαιτέρω ενίσχυση και εντατικοποίηση της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο ρόλος του ΟΗΕ και ιδιαίτερα της Ανώτερης Συντονίστριας Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Ανοικοδόμησης για τη Γάζα κας Sigrid Kaag, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, είναι καθοριστικός και ευχαρίστησε τον ΓΓ για την στήριξη προς την πρωτοβουλία.  Ο ΓΓ αναγνώρισε την αξία και τη σημασία της εφαρμογής της πρωτοβουλίας και εξέφρασε τη στήριξη του ΟΗΕ, όπως επίσης και προς όποια άλλη δίοδο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, εξέφρασε προς τον ΓΓ την ικανοποίησή του για τον διορισμό από πλευράς του της κας María Ángela Holguín Cuéllar, ως προσωπικής του απεσταλμένης, αφού η σημερινή συνάντηση είναι η πρώτη μετά την ανακοίνωση του διορισμού της κας Holguín, και επανέλαβε για ακόμη μια φορά την διάθεση για ειλικρινή και στενή συνεργασία με την κα Holguín, ως προς την αποστολή της. 

Χριστοδουλίδης-António Guterres

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπογράμμισε ότι η προσήλωσή του παραμένει αναλλοίωτη και αμείωτη στην προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί στο Crans-Montana, ενώ σημείωσε την εποικοδομητική στάση που ως Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζουμε να επιδεικνύουμε για τη δημιουργία κατάλληλου θετικού κλίματος που θα συμβάλει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε γι’ άλλη μια φορά την αξιοποίηση της ιδιότητάς μας ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και την πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ και στήριξη των προσπαθειών του ΟΗΕ, ως προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μέσα από την επίτευξη μιας αμοιβαίας επωφελούς κατάστασης πραγμάτων. 

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλες οι ανησυχίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων μπορούν να απαντηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνημένου πλαισίου της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα.

Ο ΓΓ επανέλαβε την προσήλωσή του προς τις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και τη στήριξή του στο έργο και τις προσπάθειες της κας Holguín, με την οποία βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και ενημερώνεται για τις επαφές και τις συναντήσεις της”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, προσερχόμενος σήμερα, 21 Μαρτίου 2024, στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, δήλωσε: «Αντιλαμβάνεστε ότι το Μεσανατολικό είναι εκείνο που αναμένεται να κυριαρχήσει των συζητήσεων, με αφορμή και την παρουσία του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών στις Βρυξέλλες. Ελπίζω σήμερα να καταστεί δυνατό, επιτέλους, να υπάρξουν συμπεράσματα, τα οποία θα καταγράφουν την κοινή θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τη μία, για την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός, αλλά και για την ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Χαίρομαι που έχει αρχίσει η υλοποίηση μιας πρωτοβουλίας που έχει ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2023.

 

 

ΦΩΤΟ: newsroom.consilium.europa.eu

 

Share this post