Χριστοδουλίδης: “Καταγράφω το ενδιαφέρον της Τουρκίας για ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων”

Χριστοδουλίδης: “Καταγράφω το ενδιαφέρον της Τουρκίας για ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων”

Την ερχόμενη εβδομάδα στην Λευκωία οι πρωθυπουργοί Ελλάδος και Ισραήλ.-Κατ’αρχήν θετικός ο Τατάρ για κοιννή επίσκεψη στο ανθρωπολογικό εργαστήρι για τους   αγνοουμένους

«Είναι σημαντικό ότι αντιλαμβάνεται ο Τούρκος Πρόεδρος, πάντα στη βάση της ενημέρωσης που έχω λάβει από τα διαμειφθέντα, την ανάγκη να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό και επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Όλα αυτά θα τα δούμε στην πράξη και ειλικρινά πιστεύω, ελπίζω, να υπάρξουν τέτοιες συγκεκριμένες εξελίξεις. Υπάρχουν πολλά που θα δούμε το επόμενο διάστημα και θα δείξουν στην πράξη κατά πόσον όλα αυτά τα εννοούν», δήλωσε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης κατά την προσέλευση του σήμερα  στις Βρυξέλλες για τις εργασίες της διάσκεψης κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (ΕΕ-CELAC).  

Σε ερώτηση σχετικά με τις συναντήσεις που είχε με την Τουρκοκυπριακή κοινότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε: «Μίλησα με την κοινωνία των πολιτών. Μίλησα με Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας που πιστεύουν πραγματικά στην επανένωση, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Άκουσα τις ανησυχίες τους, άκουσα τις έγνοιες τους και ναι, ετοιμάζουμε προτάσεις τις οποίες θα δημοσιοποιήσουμε πολύ σύντομα. Την ίδια στιγμή, είχα αποστείλει και μία επιστολή στον κ. Τατάρ σε σχέση με το να επισκεφθούμε από κοινού το ανθρωπολογικό εργαστήρι για το θέμα των αγνοουμένων, ένα καθαρά ανθρωπιστικό θέμα. Ενημερώθηκα χθες το βράδυ για, εκ πρώτης, μία θετική αντίδραση. Μάλιστα, συζητήθηκε και συγκεκριμένη μέρα, στα τέλη Ιουλίου, για να επισκεφτούμε μαζί και ξεκινά σήμερα η προετοιμασία ενός κοινού ανακοινωθέντος που θα ακολουθήσει τις εκεί επισκέψεις μας. Ελπίζω να καταλήξουμε σε αυτό το κοινό ανακοινωθέν. Δεν βλέπω να υπάρχουν οι οποιεσδήποτε δυσκολίες να γίνει αυτή η επίσκεψη. Θα στείλει ένα θετικό μήνυμα και είναι κάτι το οποίο, επαναλαμβάνω, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, είμαι εδώ με σοβαρότητα, με ρεαλισμό να εργαστώ για επίλυση του Κυπριακού. Έναν στόχο τον οποίο θεωρώ εφικτό στη βάση της δικής μας προσέγγισης, να δημιουργηθεί μία αμοιβαία επωφελής κατάσταση πραγμάτων για όλους τους εμπλεκομένους και για αυτό τον λόγο επιμένω στην πιο ενεργό εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι για το οποίο βλέπω να υπάρχει θετική ανταπόκριση. Ευχαριστώ πολύ».

Στην εισαγωγική του δήλωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας ,  ανέφερε τα ακόλουθα:

«Έχω ενημερωθεί διεξοδικά από τον Καγκελάριο της Γερμανίας, τον Γάλλο Πρόεδρο, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και φυσικά τον Έλληνα Πρωθυπουργό, για τα όσα συζητήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Λιθουανία. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για αυτά που έχω ακούσει. Καταγράφω το ενδιαφέρον της Τουρκίας για ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων, είναι κάτι το οποίο στηρίζουμε. Είναι κάτι που εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της δικής μας πρότασης, της δικής μας προσέγγισης.

Με ικανοποίηση άκουσα ότι αυτή η ενίσχυση των σχέσεων περνά μέσα και από ουσιαστικές εξελίξεις στο Κυπριακό και θεωρώ ότι το επόμενο διάστημα θα κριθεί κατά πόσον αυτές οι δηλώσεις, η έκφραση ενδιαφέροντος, θα συνοδευτούν και από συγκεκριμένες κινήσεις, που επαναλαμβάνω σχετίζονται άμεσα με το Κυπριακό. Έχω, θέλω να το πω, μία συγκρατημένη αισιοδοξία για τις εξελίξεις. Συνεχίζονται οι διεργασίες σε διπλωματικό επίπεδο – θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και θα κορυφωθούν στη Νέα Υόρκη, και αναλόγως του αποτελέσματος στη Νέα Υόρκη, θα δούμε ενδεχομένως, και μακάρι, να υπάρξουν θετικές εξελίξεις και τον Οκτώβριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Όλα θα εξαρτηθούν από τις ενέργειες και όχι απλά από τις προθέσεις. Επαναλαμβάνω, οι προθέσεις είναι πολύ σημαντικές. Τις χαιρετίζω, τις υποστηρίζω, τις στηρίζω και είμαι εδώ να εργαστώ πλέον επί συγκεκριμένων εξελίξεων που αφορούν στην επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, με ένα ενισχυμένο ρόλο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, λαμβάνοντας υπόψη και το ενδιαφέρον της Τουρκίας για να έρθει πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα έχω τη χαρά να υποδεχτώ στην Κύπρο τον Έλληνα Πρωθυπουργό, θα υποδεχθώ και τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ. Θα υπάρξουν διμερείς συναντήσεις αλλά και τριμερής συνάντηση. Ειδικότερα, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό θα καθορίσουμε τη στρατηγική για τα επόμενα συγκεκριμένα βήματα, για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο. Να πω ότι και σήμερα και χθες, στο περιθώριο των συναντήσεών μου, έγιναν συγκεκριμένες αναφορές και για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας μέσα από συγκεκριμένες εξελίξεις που αφορούν στις ευρωτουρκικές σχέσεις, για το ευρύτερο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων, αλλά και για το θέμα που αφορά στην ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον διορισμό και μιας προσωπικότητας. Έγινε συγκεκριμένη ανταλλαγή απόψεων. Είμαι σίγουρος ότι θα συνεχιστεί και σήμερα».

 

 

Share this post