Χριστοδουλίδης: Οι Βρυξέλλες να προχωρήσουν από τα λόγια στις πράξεις

Χριστοδουλίδης: Οι Βρυξέλλες να προχωρήσουν από τα λόγια στις πράξεις

Πυρετώδεις διπλωματικές διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη ενόψει της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μεθαύριο Πέμπτη.
Στη σύνοδο, θα κριθεί η τοποθέτηση των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι των τουρκικών παραβιάσεων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και των απειλών σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η θέση των Ευρωπαίων Εταίρων και πώς θα εκφρασθεί είναι το κυρίαρχο θέμα των επαφών, του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος συμμετέχει στα Συμβούλια Εξωτερικών και Γενικών Υποθέσεων, στο Λουξεμβούργο.
Ο κύριος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τους ομολόγους του, ζητώντας, σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, « να προχωρήσουν πλέον οι Βρυξέλλες από τα λόγια στις πράξεις».
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχουν τοποθετηθεί υποστηρικτικά στην ανάγκη “συγκεκριμένης αντίδρασης” και όχι απλώς “λεκτικής”, η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα. Αρνητικά δεν τοποθετήθηκε, κανένα κράτος- μέλος.

 

Λουξεμβούργο
O Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Λουξεμβούργο 17 Ιουνίου 2019
//
Luxembourg
The Minister of Foreign Affairs, Mr Nikos Christodoulides, at the Foreign Affairs Council of the EU, Luxembourg 17 June 2019

Η κυρία Μογκερίνι επανέλαβε, τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απαντήσει στις τουρκικές παράνομες ενέργειες με τον κατάλληλο τρόπο και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο.
Σήμερα, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν περαιτέρω το θέμα στο κεφάλαιο για τα συμπεράσματα διεύρυνσης, όπου αναμένεται να συμπεριληφθεί ειδική παράγραφος για την τουρκική συμπεριφορά. Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, θα γίνει με τρόπο ώστε να υπάρχει διασύνδεση της γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ με πολιτικά και διπλωματικά μέτρα.

Share this post