Χριστοδουλίδης: Η Τουρκία περιφρονεί την Ε.Ε.

Χριστοδουλίδης: Η Τουρκία περιφρονεί την Ε.Ε.

 

Ένδειξη μέγιστης περιφρόνησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνιστούν οι νέες παράνομες σεισμικές έρευνες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μιλώντας απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ ο κύριος Χριστοδουλίδης υπέδειξε ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα έγινε τοποθέτηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ ανάλογες τοποθετήσεις έγιναν και σε διεθνές επίπεδο από αριθμό κρατών. Η Τουρκία, πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, εξέδωσε νέα Navtex σε περιοχές που νομίμως έχουν αδειοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία σε ευρωπαϊκές εταιρείες και έχουν οριοθετηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Αίγυπτο το 2003.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα ενημερώσει τους εταίρους της την προσεχή εβδομάδα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα συνεδριάσουν τη Δευτέρα και την Τετάρτη αντίστοιχα.

Για την τοποθέτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα Βαρώσια ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι η δήλωση περιέχει σημαντικά στοιχεία. Υπογράμμισε τις αναφορές για ευθύνη της Τουρκίας,  αλλά και το ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά την ανάκληση της παράνομης ενέργειας. Χαρακτήρισε επίσης σημαντική την επαναβεβαίωση των ψηφισμάτων για την Αμμόχωστο και  τη στήριξη στην πρωτοβουλία Γκουτέρες για συνάντηση για το Κυπριακό.

Share this post