Χριστοδουλίδης: Η Κύπρος σε αντίθεση με την Ελλάδα, που είχε τα στρατιωτικά μέσα, οφείλει να εξαντλήσει τα περιθώρια στο πεδίο της διπλωματίας.

Χριστοδουλίδης: Η Κύπρος σε αντίθεση με την Ελλάδα, που είχε τα στρατιωτικά μέσα, οφείλει να εξαντλήσει τα περιθώρια στο πεδίο της διπλωματίας.

“Θα πρέπει απλά να αναμένουμε να δεχόμαστε τις παράνομες αυτές (τουρκικές) ενέργειες ,επειδή έχει επιτευχθεί ο διάλογος Ελλάδας Τουρκίας;”.

Η Λευκωσία θα εξακολουθήσει να επιμένει στην υιοθέτηση της πολιτικής απόφασης για επέκταση των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας παράλληλα με την επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία, όσο η Άγκυρα εξακολουθεί να κλιμακώνει τις παράνομες ενέργειες της στην κυπριακή ΑΟΖ, διαμηνύει ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομοπή “ALPHA ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ” του ALPHA Κύπρου ο υπουργός δήλωσε πως η Κύπρος τάχθηκε από την πρώτη στιγμή υπέρ των κυρώσεων στο καθεστώς Λουκασένκο και στον ίδιο προσωπικά. Επισήμανε πως στην περίπτωση της Ελλάδας η Τουρκία προχώρησε σε αποκλιμάκωση της έντασης και διάλογο, ωστόσο στην περίπτωση της Κύπρου επέλεξε την κλιμάκωση μερικές ημέρες πριν το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών.

Σε ερώτηση , κατά πόσο η εμμονή της Λευκωσίας στην ανάγκη επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία για όσα κάνει στην κυπριακή ΑΟΖ θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις διερευνητικές επαφές που πρόκειται να αρχίσουν ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης  απάντησε:

«Άρα θεωρείτε ότι με αυτή τη λογική δεν θα πρέπει να επιχειρήσουμε να τερματιστούν οι τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ της Κύπρου, επειδή το έχει πράξει με την Ελλάδα; Θα πρέπει απλά να αναμένουμε να δεχόμαστε τις παράνομες αυτές ενέργειες επειδή έχει επιτευχθεί ο διάλογος Ελλάδας Τουρκίας; Αν η Τουρκία πραγματικά επιθυμεί να συνομιλήσει με την Ελλάδα και να υπάρξουν αποτελέσματα, θα φανεί στο τραπέζι των συνομιλιών για τις διερευνητικές επαφές. Αντιλαμβάνεστε ότι την ίδια στιγμή στην Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζουν κάποιες παράνομες ενέργειες. Ως Κυβέρνηση αυτού του κράτους ποιες θα πρέπει να είναι οι προσπάθειες μας; Να τερματιστούν αυτές οι παράνομες ενέργειες. Να επιτευχθεί η αποκλιμάκωση της κατάστασης».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι η αναβολή της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. θα αποτελέσει μια ευκαιρία για εντατικοποίηση των πρωτοβουλιών που είναι σε εξέλιξη, ώστε να προκύψουν θετικά αποτελέσματα προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της κατάστασης και στην ΑΟΖ της Κύπρου.

«Το Οruc Reis  αποχώρησε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και αυτό επέτρεψε να ανακοινωθεί χθες η έναρξη των διερευνητικών επαφών οι οποίες ευελπιστούμε να φέρουν αποτελέσματα. Στην Κύπρο όχι απλά δεν έχει αποκλιμακώσει η Τουρκία, αλλά προχώρησε σε ανανέωση δύο παράνομων Navtex μίας για γεωτρητικούς σκοπούς και μία για ερευνητικούς σκοπούς λίγο πριν το συμβούλιο στις Βρυξέλλες.  Στην περίπτωση της Κύπρου επιλέγει την κλιμάκωση και στην περίπτωση της Ελλάδας την αποκλιμάκωση και τον διάλογο. Aπό την στιγμή που υπάρχει κλιμάκωση η ΕΕ οφείλει να αντιδράσει», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας  ότι “εν απουσία αποτρεπτικής ισχύος, η Κύπρος σε αντίθεση με την Ελλάδα,  που είχε τα στρατιωτικά μέσα, οφείλει να εξαντλήσει τα περιθώρια στο πεδίο της διπλωματίας”.

Εξάλλου , στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ ο υπουργός Εξωτερικών , Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή προσπάθεια για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο γίνεται σε δύο επίπεδα :  σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά και προς την κατεύθυνση των παράνομων ενεργειών της Άγκυρας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Ο κύριος Χριστοδουλίδης είπε ότι η αναγκαία μετάθεση – κατά μία εβδομάδα – της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίδει το χρονικό περιθώριο για επιπρόσθετες διπλωματικές προσπάθειες από πλευράς Ευρώπης και κυρίως της Γερμανίας. 

Σημείωσε ότι, με την απομάκρυνση του Οruc Reis” από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την έναρξη συζητήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, έγινε το πρώτο βήμα. Εξέφρασε, μάλιστα, την ελπίδα οι συζητήσεις να καταλήξουν σε επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών.

Υπογράμμισε ότι προσπάθειες γίνονται και σε σχέση με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε ακόμη, ότι η γερμανική πρωτοβουλία ενισχύεται με προσπάθειες και άλλων Ευρωπαίων ηγετών, και αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν -Ερντογάν.

Σε σχέση με τις αναφορές του Τούρκου προέδρου από το βήμα της Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Νίκος Χριστοδουλίδης επεσήμανε πως η ρητορική που χρησιμοποιεί Ταγίπ Ερντογάν δεν συμβαδίζει με την εν εξελίξει προσπάθεια για αποκλιμάκωση. Όσον αφορά τις απόψεις που εξέφρασε για το Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι δεν αποτελούν προτάσεις και σε καμία περίπτωση – τέτοιες θέσεις, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

Σχόλια κομμάτων

Τα αποτελέσματα της συνόδου του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων “είναι απογοητευτικά, καθότι η Κυπριακή Δημοκρατία έμεινε μόνη της – χωρίς στήριγμα, την κρίσιμη στιγμή”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ,  Άντρος Κυπριανού.

Μιλώντας στην ” Πρώτη Ενημέρωση” του ΡΙΚ, ο  κύριος Κυπριανού είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είχε ως στόχο την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία με πρόθεση να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία και να τερματιστούν οι προκλήσεις.

Τόσο η κυβέρνηση, πρόσθεσε, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών έλεγαν ότι θα επιβληθούν αυτές οι κυρώσεις. Ωστόσο, σημείωσε, “τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά γιατί την κρίσιμη ώρα η Κύπρος δεν έτυχε της πρέπουσας στήριξης από τους εταίρους της”.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ απέδωσε λανθασμένους χειρισμούς στην κυβέρνηση,  τονίζοντας ότι τα πράγματα στην παρούσα φάση είναι εξαιρετικά δύσκολα. Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι αυτό που προέχει τώρα είναι να ξεκαθαρίσουν οι στόχοι και οι προτεραιότητες της Κύπρου. Σε ερώτηση,  εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να επιμένει σε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, ο κύριος Κυπριανού ανέφερε πως θα πρέπει να έχει ως πρώτιστο στόχο την επίλυση του Κυπριακού και αναλόγως των δεδομένων να χειριστεί τα ζητήματα.

Σχολιάζοντας την ομιλία του Γάλλου προέδρου στα Ηνωμένα Έθνη, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ επεσήμανε πως ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε για Λιβύη και Συρία, χωρίς να προβεί σε ξεκάθαρη αναφορά για την Κύπρο. 

Εάν επιβληθούν κυρώσεις στη Λευκορωσία, πρέπει να επιβληθούν και στην Τουρκία, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, χαιρετίζοντας τη στάση που τηρεί μέχρι στιγμής η Λευκωσία. Κάλεσε την κυβέρνηση να παραμείνει σταθερή στις απόψεις της, χωρίς παλινδρομήσεις, όπως είπε.

Ανέφερε ότι αυτή η στάση ήταν μία από τις στρατηγικές, που είχε εισηγηθεί το ΔΗΚΟ πριν από χρόνια, προσθέτοντας ότι με καθυστέρηση την εφαρμόζει τώρα η κυβέρνηση. Σημείωσε ότι, “ως αποτέλεσμα αυτής της καθυστέρησης, η Άγκυρα έχει αποθρασυνθεί, η Κυπριακή Δημοκρατία να έχει απωλέσει την αξιοπιστία της, και αντιμετωπίζεται με δυσπιστία από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων”.

Σε ερώτηση, κατά πόσον συμμερίζεται τη θέση ότι η Κύπρος έχει απομονωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Νικόλας Παπαδόπουλος απάντησε πως η Λευκωσία έχει μείνει χωρίς στήριξη και ότι η κυβέρνηση φέρει ευθύνη επειδή, όπως είπε, δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει συμμαχίες με Ευρωπαίους εταίρους.

Η εντεινόμενη επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, παρά τις διεθνείς και ευρωπαϊκές υποδείξεις, καταδεικνύει αφενός μεν τις ηγεμονικές της βλέψεις έναντι των γειτονικών της κρατών, αφετέρου δε την απροθυμία και την αναξιοπιστία της Άγκυρας να σεβαστεί και να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αρχές, δήλωσε ο Γιώργος Ιακώβου, σύμβουλος του προέδρου της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου . 

 

Share this post