Χριστοδουλίδης: Η Ελληνική Γλώσσα είναι αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητάς μας

Χριστοδουλίδης: Η Ελληνική Γλώσσα είναι αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητάς μας

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, ημερίδα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας.

Στο πλαίσιο της ημερίδας, η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας δρ Αθηνά Μιχαηλίδου παρουσίασε τις δράσεις του Υπουργείου για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας. 

Την ημερίδα χαιρέτησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας , Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος τόνισε : “Τιμούμε σήμερα τη μοναδική Ελληνική Γλώσσα και νιώθουμε περήφανοι για τον φορέα αυτό της ταυτότητάς μας, για τη δυναμική αυτή πτυχή του πολιτισμού μας, για αυτό τον ανεκτίμητο θησαυρό της μακραίωνης ιστορίας μας. Είναι, εξάλλου, καθολικά αποδεκτό το γεγονός πως η Ελληνική Γλώσσα, στη διαχρονία της, έχει τη δύναμη να αναδεικνύει το παρελθόν, να φωτίζει το παρόν και να προδιαγράφει το μέλλον μας”. Και ο κ. Χριστοδουλίδης συνέχισε:

“Από το 2017, η 9η Φεβρουαρίου κάθε έτους έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και εορτάζεται σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Δεν αποτελεί, βεβαίως, μια τυχαία ημερομηνία. Είναι η ημέρα που μνημονεύουμε, με συναίσθηση του καθήκοντος, τον Διονύσιο Σολωμό, ο οποίος απεβίωσε στις 9 Φεβρουαρίου του 1857. Στο πλαίσιο της συμβολικής αυτής ημέρας, ανά την υφήλιο αναγνωρίζεται εμπράκτως η μεγάλη συμβολή της Ελληνικής Γλώσσας στον ευρωπαϊκό και διεθνή πολιτισμό, παρουσιάζεται με θαυμασμό ο αστείρευτος πλούτος της και αναδεικνύεται εμπράκτως η αίγλη και η διαχρονική της αξία. Την ίδια στιγμή, επισημαίνεται η σύνδεσή της με την ανθρώπινη σκέψη, τη λογοτεχνία, την πολιτική, την επιστήμη, τη φιλοσοφία, το θέατρο και άλλες πτυχές της ζωής μας, όπως και η καθοριστική συνεισφορά της στην αναβάθμιση του πολιτιστικού και πνευματικού μας επιπέδου και στην αναζήτηση της ανθρωποκεντρικής διάστασης του κοινωνικού βίου.

Η Ελληνική Γλώσσα δεν είναι, βεβαίως, έννοια ανεξάρτητη από το ευρύτερο πλαίσιο της παιδείας, αλλά στενά συνδεδεμένη με αυτή και ειδικά με την Ελληνική Παιδεία. Η καλλιέργεια και ενδυνάμωση της γλωσσικής παιδείας και η μεταλαμπάδευση στα παιδιά, στις νέες και στους νέους μας, των οικουμενικών αξιών που αναδεικνύονται μέσα από αυτή, συμβάλλει σημαντικά στην προσπάθειά μας για αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, στον δρόμο, στην προσπάθεια μας για ένα σύγχρονο, μαθητοκεντρικό, συμπεριληπτικό σχολείο.

Όπως έχω πολλές φορές αναφέρει η Παιδεία αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της Διακυβέρνησής μας, αφού θεωρούμε ότι αποτελεί θεμέλιο για μια υγιή κοινωνία και βασικό πυλώνα του ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα όλων των πολιτικών μας. Πολιτικών που, ανάμεσα σε άλλα, εστιάζουν στην αποτελεσματική διαχείριση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει το εκπαιδευτικό μας σύστημα – και πρέπει να το παραδεχτούμε ότι αντιμετωπίζει σοβαρότατες προκλήσεις – και στη δημιουργία ενός σχολείου που θα αγκαλιάζει όλα τα παιδιά μας, θα καλλιεργεί τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους, θα αναδεικνύει τα ταλέντα και τις κλίσεις τους, ώστε ενδυναμωμένα, εγγράμματα και με ανθεκτικότητα θα είναι ικανά να ανταποκριθούν στις πολυποίκιλες ανάγκες της σύγχρονης εποχής. Με οδηγό τις προγραμματικές μου δηλώσεις, έχουμε προβεί ήδη στην υλοποίηση σημαντικών στρατηγικών στόχων, ενώ, ταυτόχρονα, έχουμε δρομολογήσει σειρά δράσεων που αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό του κυπριακού εκπαιδευτικού συστήματος.

Και αν πραγματικά θέλουμε να τιμούμε την Ελληνική Γλώσσα σίγουρα εκδηλώσεις, όπως η σημερινή είναι σημαντικές, αλλά θεωρώ πιο σημαντικό να το πράττουμε μέσα από τις δράσεις και τις ενέργειες μας και να μην περιοριζόμαστε απλώς σε εκδηλώσεις.

Ειδικά σε ό,τι αφορά στη Γλώσσα μας, και αναγνωρίζοντας την αξία και τη σπουδαιότητά της, ειδικά με τις προκλήσεις για την Ελληνική Γλώσσα που είναι πολλές, είχα στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας όταν είχα συναντηθεί με την ΠΟΕΔ εκπλαγεί όταν μου ανέφεραν ότι περίπου το 12% τωνμαθητών μας στη δημοτική εκπαίδευση, όταν τελειώνουν το δημοτικό είναι αναλφάβητοι, και στα μαθηματικά και στα ελληνικά. Είναι ένα ποσοστό που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο  το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο την ενδυνάμωση των μαθητών και μαθητριών μας, με σκοπό την καλλιέργεια των γλωσσικών τους δεξιοτήτων, κυρίως σε σχέση με την κατανόηση και ορθή χρήση της Ελληνικής Γλώσσας. Στην τοποθέτησή της, η αγαπητή Υπουργός θα αναφέρει περισσότερα και πιο συγκεκριμένα στοιχεία για τις δράσεις του Υπουργείου προς επίτευξη του στόχου της αναβάθμισης της Ελληνικής Γλώσσας, στη βάση και του Προγράμματος Διακυβέρνησής.

Ως Πολιτεία, ως κοινωνία, ειδικότερα στην περίπτωση της Κύπρου, μια χώρα υπό κατοχή, συμπληρώνονται φέτος 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή, 50 χρόνια συνεχιζόμενης κατοχής, έχουμε χρέος να συμβάλουμε στην αναβάθμιση και ενίσχυση της γλωσσικής παιδείας που προσφέρουμε στους νέους και στις νέες μας, στους αυριανούς πολίτες αυτού του τόπου. Καλούμαστε, λοιπόν, να εκτιμήσουμε το πνευματικό μεγαλείο, τη διαχρονικότητα, την οικουμενικότητα, τη δύναμη, την αυθεντικότητα και την ομορφιά της Ελληνικής Γλώσσας και να συμβάλουμε στη διαφύλαξη και προώθησή της, όχι απλά με λόγια, αλλά με συγκεκριμένες ενέργειες.

Εξάλλου, η Ελληνική Γλώσσα είναι αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητάς μας, είναι ο τρόπος που καθορίζει όχι μόνο την επικοινωνία μας αλλά και τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τα όνειρά μας. Είναι το μέσο κατανόησης του κόσμου που μας περιβάλλει, ο αγωγός των αξιών που τροφοδοτεί τα παγκόσμια θεμέλια του πολιτισμού, είναι ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά μας, με διαχρονική αξία και διεθνή απήχηση και επιρροή. 

Κλείνοντας, να εκφράσω για μια ακόμη φορά τις ευχαριστίες μου σε όσες και όσους εργάστηκαν για τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης, όπως, επίσης, στον Πρέσβη της Ελλάδος στην Κύπρο κ. Ιωάννη Παπαμελετίου και τον Πρόεδρο του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας κ. Θεόδωρο Παπαγγελή, για την αγαστή συνεργασία και την ανταπόκρισή τους στην πρόσκλησή μας να συνεορτάσουμε την Ελληνική Γλώσσα”.  

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρέσβης της Ελλάδος. Η ημερίδα έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από την χορωδία μαθητριών του Μουσικού Σχολείου του Παγκυπρίου Γυμνασίου.

Παρουσίαση υπουργού Παιδείας δρος. Αθηνάς Μιχαηλίδου by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

 

 

Μήνυμα Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κώτσηρα, με αφορμή τον εορτασμό για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας (9 Φεβρουαρίου 2024)


ΦΩΤΟ: Αντρέας Λουκαΐδης

Share this post