Χριστοδουλίδης: Η αλληλεγγύη πρέπει να αποδειχθεί έμπρακτα.

Χριστοδουλίδης: Η αλληλεγγύη πρέπει να αποδειχθεί έμπρακτα.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης απέφυγε διπλωματικά να αναφερθεί σε άσκηση βέτο, αν δεν ικανοποιήσουν την Λευκωσία τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

 

Τα αυστηρά μηνύματα της ΕΕ όχι μόνον δεν εισακούστηκαν, αλλά αγνοήθηκαν επιδεικτικά από την Τουρκία, η οποία έχει προβεί σε περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης», υπογράμμισε σήμερα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, ο ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Η αλληλεγγύη «πρέπει να αποδειχθεί έμπρακτα, η κατάσταση απαιτεί η ΕΕ να προχωρήσει πλέον από τα λόγια στις πράξεις. », υπέδειξε ο κ. Χριστοδουλίδης, τονίζοντας ότι «η ΕΕ δεν μπορεί να παραμείνει αδρανής έναντι τέτοιας κατάφωρης παραβίασης του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου, αλλά και των συμφερόντων ολόκληρης της Ένωσης». Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αξιοποιήσει αποτελεσματικά όλα τα μέσα που διαθέτει για αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ η τοποθέτηση Χριστοδουλίδη στηρίχθηκε από τους εταίρους της Κύπρου , με την ομόφωνη υιοθέτηση σχετικών Συμπερασμάτων, όπου γίνεται ρητή αναφορά στις «συνεχιζόμενες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Λουξεμβούργο, O Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ. ΦΩΤΟ : Α. Οικονόμου

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο εκφράζει σοβαρή ανησυχία για «την υπό εξέλιξη παράνομη γεώτρηση και καταδικάζει το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί στις επανειλημμένες εκκλήσεις και συστάσεις της ΕΕ για να τερματίσει αυτές τις ενέργειες συμμορφούμενη με το Διεθνές Δίκαιο».

Σε αυτό το πλαίσιο, το Συμβούλιο τονίζει «τις σοβαρές και άμεσες συνέπειες που οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας έχουν επί ολόκληρου του φάσματος των ευρωτουρκικών σχέσεων».

Εκτιμώντας τη σοβαρότητα της κατάστασης και στο πλαίσιο έκφρασης έμπρακτης αλληλεγγύης, όπως και σε ανάλογες περιπτώσεις, το Συμβούλιο για πρώτη φορά στην περίπτωση της Τουρκίας, καλεί την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση συγκεκριμένες εισηγήσεις για λήψη κατάλληλων μέτρων. Σε ό,τι αφορά στην Επιτροπή, θα υποβάλει προτάσεις για μέτρα πολιτικής και οικονομικής φύσης, συμπεριλαμβανομένων της προ-ενταξιακής βοήθειας, που η Τουρκία λαμβάνει, αλλά και της διεξαγωγής διαλόγων υψηλού επιπέδου. Παράλληλα, η ΕΥΕΔ θα εξετάσει στοχευμένα μέτρα, που εμπίπτουν στην εξωτερική δράση της Ένωσης.

«Το Συμβούλιο δεσμεύεται να συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Η συζήτηση επί των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας θα συνεχιστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όπου το θέμα είναι εγγεγραμμένο στην ημερήσια διάταξη», προστίθεται.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης 
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναχωρεί αύριο για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής ( Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) των ηγετών των κρατών μελών του της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 20 και 21 Ιουνίου.
Στη Σύνοδο θα συζητηθούν, ανάμεσα σε άλλα θέματα, το θέμα της συγκρότησης και της ηγεσίας των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, μετά τις πρόσφατες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και η Στρατηγική Ατζέντα για την περίοδο 2019-2024.
Στο περιθώριο της Συνόδου, θα έχει διμερείς επαφές με θεσμικούς παράγοντες και με αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων των μελών της ΕΕ.
Κατά τη Σύνοδο και κατά τις επαφές του ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει για τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ επιδιώκοντας να εξασφαλίσει την αλληλεγγύη και τη στήριξη των εταίρων της Κύπρου στην ΕΕ.
Σε δηλώσεις ο πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η ΕΕ θα στείλει ισχυρότερα μηνύματα από ό,τι μέχρι σήμερα στην Τουρκία
«Να είμαι αισιόδοξος για τη στάση της Τουρκίας αποκλείεται. Αλλά να είμαι αισιόδοξος για το ότι, τουλάχιστον αποφασιστικά, η ΕΕ θα στείλει ισχυρότερα μηνύματα από ό,τι μέχρι σήμερα, γι’ αυτό μπορώ να πω ότι είναι και ο στόχος μας, και πιστεύω ότι και μετά τη Σύνοδο των επτά νοτίων κρατών μελών της ΕΕ προδιαγράφεται μια πιο σθεναρή στάση της ΕΕ», ανέφερε.
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι δημιούργησε πανικό η σύγκληση του ΚΥΣΕΑ και ερωτηθείς αν από την ενημέρωση που είχε από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας γνωρίζει τι οδήγησε σε αυτή τη σύγκληση, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «απλά ενόψει της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών, αλλά και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κρίθηκε από Ελληνικής Κυβερνήσεως ότι έπρεπε να υπάρξει η μελέτη όλων εκείνων των απαραιτήτων διαβημάτων που έπρεπε να γίνουν. Ενημερώθηκα, υπήρξε μια μεταξύ μας συνεννόηση ως προς τα βήματα που πρέπει να γίνουν και γίνονται και δεν θεωρώ ότι θα έπρεπε να προκληθεί οποιοσδήποτε πανικός».
Σε ερώτηση, αν στην περίπτωση που τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου δεν ικανοποιούν η Λευκωσία θα θέσει βέτο, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε «επιτρέψτε να υπάρξει ο κατάλληλος χειρισμός ανάλογα με τις εξελίξεις. Δεν είναι με δηλώσεις ανάλογες με την τουρκική ρητορική που επιτυγχάνεις εκείνο που επιδιώκεις».

Share this post