Χριστοδουλίδης: Έγιναν λάθη όχι όμως σε πολιτικές, αλλά σε συμπεριφορές και επιλογές.
Ο πρόεδρος δήλωσε ότι είναι “κομματικά ορφανός”
Έκλεψε την παράσταση στην συνέντευξη τύπου (5.2.2024) του προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη για την συμπλήρωση ενός έτους θητείας η ατάκα του ότι είναι “κομματικά ορφανός”
Η διακαναλική συνέντευξη, για τον απολογισμό του ενός χρόνου διακυβέρνησης, ξεκίνησε με την τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστουδουλίδη, λίγα λεπτά μετά τις 20:30, με μια σύντομη βιντεοσκοπημένη δήλωση σχεδόν 15 λεπτών, στην οποία αναφέρθηκε στα κατά τον ίδιο των κυριότερων επιτευγμάτων των πρώτων 12 μηνών στην εξουσία. Η διακαναλική έγινε στην βαρειά ατμόσφαιρα της πτώσης της δημοφιλίας του , που καταγράφηκε και σε σειρά δημοσκοπήσεων τις τελευταίες εβδομάδες και των αντιδράσεων για το ότι επιλέγηκαν μόνο τα τηλεοπτικά κανάλια και αποκλείστηκαν εφημερίδες, ραδιοφωνικοί σταθμοί και ιστοσελίδες. Γεγονός , που οδήγησε και στην επίσημη αντίδραση της Ένωσης Συντακτών Τύπου (ΕΣΚ) με ανάρτηση του προέδρου της, Γιώργου Φράγκου στη πλατφόρμα του Χ.
Η διακαναλική κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους χωρίς να ειπωθεί κάτι εντυπωσιακό ή καινούργιο ή να υπάρξει η «μεγάλη είδηση».
Στην επιμονή του δημοσιογράφου του ΡΙΚ Σταύρου Κωνσταντίνου να αναφερθεί συγκεκριμένα σε κάποια από τα λάθη στα οποία ο ίδιος έκανε, ο Πρόεδρος αρκέστηκε να κάνει αναφορά μόνο στο θέμα της ανάρτησης που έγινε από τον επίσημο λογαριασμό του Υφυπουργείου Πολιτισμού για την παρουσία και την αφιέρωση του τέως Υφυπουργού Πολιτισμού Μιχάλη Χατζηγιάννη στο πάρτι του προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου.
Ο Πρόεδρος απέδωσε ξανά την αρνητική εικόνα του, σε αυτό που συχνά- πυκνά επικαλείται σε δημόσιες τοποθετήσεις του, ότι δηλαδή δεν έχει πίσω του κόμμα για να αναδεικνύει το κυβερνητικό έργο.
Ο Πρόεδρος μάλιστα ψες δήλωσε πώς ο πήχης θα συνεχίσει να μπαίνει ψηλά, θέλοντας ουσιαστικά να δώσει θετική διάσταση και προσδοκία για αποτελέσματα που θα έρθουν σε βάθος χρόνου.
Τα «13 σημεία» Χριστοδουλίδη
Στο αρχικό διάγγελμα του, το οποίο ήταν οπτικογραφημένο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέδειξε ουσιαστικά 13 κεφάλαια της διακυβέρνησης του.
Οικονομία, Στήριξη Επιχειρήσεων, Ακρίβεια, Παιδεία, Υγεία, Πράσινη Μετάβαση, Κοινωνική Πολιτική, Εκσυγχρονισμός του κράτους, Έμπρακτη Μηδενική Ανοχή, Νέοι/ Νεαρά Ζευγάρια, Μεταναστευτικό, Εξωτερική Πολιτική/Κυπριακό, Προσφυγική Πολιτική.
Σε γενικές γραμμές, ο απολογισμός του Προέδρου κινήθηκε σε λίγο- πολύ γνωστά θέματα τα οποία κατά καιρούς ο ίδιος και οι Υπουργοί της Κυβέρνησης του αναφέρονται, όπως είναι το θέμα της ΑΤΑ, της εφαρμογής του σχεδίου ενοίκιο έναντι δόσης, της κατάργησης του ετήσιου τέλους εταιρειών, των μέτρων κατά της ακριβείας, της αύξησης της άδειας μητρότητας για το πρώτο παιδί, της κατάργησης των εξετάσεων τετραμήνων, του Γνωμοδοτικό Συμβούλιο καθώς επίσης και για τις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό με τον διορισμό απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ.
Κεφάλαια τα οποία ο Πρόεδρος και οι συνεργάτες του θεωρούν ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικές πολιτικές που έχουν επιτευχθεί και τα οποία ωστόσο δεν έχουν φτάσει στους πολίτες για να μπορούν να μετρήσουν στην αξιολόγηση τους. Ήταν εμφανές ότι ο Πρόεδρος θέλει να τονίσει τα όσα θεωρεί ως επιτεύγματα της διακυβέρνησης του και για αυτό ανάλωσε μεγάλο χρόνος της ψεσινής ομιλίας του κάνοντας επανάληψη σε ορισμένα από αυτά και κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης απαντώντας στις ερωτήσεις. Όπως αναφέρουν μάλιστα οι πληροφορίες, τον χθεσινό απολογισμό του Προέδρου θα διαδεχθούν και διασκέψεις από όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, με τον κάθε Υπουργό της Κυβέρνησης να κάνει το δικό του απολογισμό και να αναδεικνύει θέματα του δικού του τομέα.
Παραμένει ο στόχος διορισμού Ευρωπαίου απεσταλμένου
Σε ο,τι αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε, στο πλαίσιο της διακαναλικής συνέντευξης πώς παραμένει στόχος ο διορισμός απεσταλμένου της ΕΕ. «Με απόλυτη εντιμότητα υπάρχει και συγκεκριμένη προσωπικότητα. Δεν είναι η κ. Μέρκελ.
Γνωρίζει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», είπε και πρόσθεσε ότι είναι σε συζητήσεις με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αναλόγως το πώς θα εξελιχθεί η προσπάθεια της κ. Ολγκίν, «θα δούμε πως θα πάει», σημείωσε.
Σε ερώτηση για το χρονοδιάγραμμα Ολγκίν, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απάντησε πως δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα, ωστόσο η αποστολή δεν είναι αορίστου χρόνου.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε και την ανησυχία του για το αδιέξοδο στο Κυπριακό και τη δημιουργία καθημερινά νέων τετελεσμένων.
«Το πιο σημαντικό που έχουμε είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Κάθε άλλη μορφή λύσης, καταργεί αυτό που έχουμε. Άρα δεν έχουμε άλλη επιλογή. Δεν είναι επιλογή συζήτησης τα δύο κράτη. Ξέρω τις δυσκολίες, όμως έχω ευθύνη να κάνω ότι είναι δυνατό», δήλωσε.
Σε ότι αφορά το πλαίσιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ετοιμότητα να διαπραγματευτεί στη βάση του Πλαισίου που έθεσε ο γ.γ. του ΟΗΕ.
Χριστοδουλίδης: Ν. Χριστοδουλίδης: Δεν ισχυρίζομαι, ότι αυτούς τους πρώτους δώδεκα μήνες δεν αποφύγαμε λάθη… by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd
Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων και οι απαντήσεις του Ν. Χριστοδουλίδη by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd
Αντίδραση Στ. Στεφάνου
Τον απολογισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησής του σχολίασε με ανάρτησή του ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.
Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter, «άκουσα προσεκτικά όσα είπε απόψε ο Πρόεδρος. Η πρωτόγνωρη απαξίωση της κυβέρνησης, έτσι όπως διαπιστώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, φαίνεται να μην κτύπησε κανένα καμπανάκι στο προεδρικό. Business as usual!»
Άκουσα προσεκτικά όσα είπε απόψε ο Πρόεδρος
Αννίτα για ΠτΔ: Επιχείρησε να μεταθέσει την ευθύνη σε φανταστικούς εχθρούς
«Καρφιά» προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, με αφορμή τον απολογισμό του για τον ένα χρόνο διακυβέρνησής του, εξαπέλυσε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου. Όπως αναφέρει σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα «Χ», «εγκλωβισμένος στις αστοχίες και τα λάθη του, ο Πρόεδρος επιχείρησε να μεταθέσει την ευθύνη σε φανταστικούς εχθρούς οπως τα κόμματα, η Βουλή και τα ΜΜΕ».
Αυτούσια η ανάρτηση
Ο ΠτΔ, με την αποψινή του παρουσία επιβεβαίωσε ότι δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος των προβλημάτων που ταλανίζουν την κοινωνία, όπως η ακρίβεια, η φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης και η μείωση της αγοραστικής αξίας των μισθών.
Η ίδια εικόνα και στο κυπριακό. Γενικόλογες τοποθετήσεις και συνθήματα χωρίς αίσθηση του επείγοντος, χωρίς στρατηγική, διάθεση συλλογικότητας και πρακτικές λύσεις για υπέρβαση της στασιμότητας.
Εγκλωβισμένος στις αστοχίες και τα λάθη του, ο Πρόεδρος επιχείρησε να μεταθέσει την ευθύνη σε φανταστικούς εχθρούς οπως τα κόμματα, η Βουλή και τα ΜΜΕ.
Δεν εμποδίζεται όμως από κανέναν να κανει τη δουλειά του. Είναι ελεύθερος, συνταγματικά κατοχυρωμένος και έχει την απόλυτη ευθύνη.
Περιμένουμε από έναν Πρόεδρο με τόσο νωπή εντολή και χωρίς εξαρτήσεις, όπως ο ίδιος λέει, να είναι αποτελεσματικός, παραγωγικός και να ανταποκρίνεται στις αγωνίες των πολιτών.
Αντί γι αυτό βλέπουμε μια κυβέρνηση νωθρή, χωρίς πρωτοβουλίες, χωρίς αντανακλαστικά, ενώ οι απειλές πολλαπλασιάζονται γύρω μας.