Χριστοδουλίδης: Ανάπτυξη συγκεκριμένης προσφυγικής πολιτικής

Χριστοδουλίδης: Ανάπτυξη συγκεκριμένης προσφυγικής πολιτικής

Η κυβέρνηση τροχοδρομεί εξελίξεις σε σχέση με τη δημιουργία ολοκληρωμένης προσφυγικής πολιτικής είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στα Γραφεία του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού για εκδήλωση σε σχέση με την έναρξη Εράνου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς για το θέμα των Βαρωσίων και των σχεδιασμών της κατοχικής δύναμης, είπε ότι «όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους μαζί με τη Νομική Υπηρεσία – και σήμερα το πρωί είχαμε και σχετική συζήτηση για το θέμα στο Προεδρικό Μέγαρο σε συνάντηση που έγινε στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα, του Υπουργού Εξωτερικών και του Υπουργού Εσωτερικών – διερευνούμε την όλη προοπτική, αλλά και την ανάγκη επιτέλους, μετά από τόσα χρόνια, για ανάπτυξη μιας συγκεκριμένης προσφυγικής πολιτικής, έτσι ώστε να μην βρισκόμαστε ενώπιον τέτοιου είδους δεδομένων.

Και αν δείτε και στο προεκλογικό πρόγραμμα υπάρχουν συγκεκριμένα θέματα που άπτονται της προσφυγικής πολιτικής που, ήδη, σε συζήτηση με τον Υπουργό Εσωτερικών, τροχοδρομούνται συγκεκριμένες εξελίξεις».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η άλλη πλευρά κινείται γρήγορα και ερωτηθείς αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για αυτή την προσφυγική πολιτική, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι άμεσες οι ενέργειες που γίνονται από πλευράς κυβέρνησης, μαζί – και το βασικό ζητούμενο – με το πώς να δημιουργηθούν δεδομένα που θα οδηγήσουν στην επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά.

Και εκεί επικεντρώνεται η προσπάθεια, αυτό συζητήσαμε και πρόσφατα στη Γαλλία με τον Γάλλο Πρόεδρο, για αυτό θα μεταβώ και στο Βερολίνο, ακριβώς για να δούμε αμέσως μετά τις τουρκικές εκλογές πώς δημιουργούνται τα δεδομένα που θα μας οδηγήσουν στην επανέναρξη των συνομιλιών».

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση μελετά αντισταθμιστικά μέτρα σε σχέση με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «(μελετούνται) γενικότερα σε σχέση με την προσφυγική πολιτική. Και πρέπει να παραδεχτούμε ότι από το 1974 δεν υπήρξε ολοκληρωμένη προσφυγική πολιτική. Πρέπει να λέμε τα πράγματα ως έχουν».

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι δεν υπάρχει πρόταση για το κυπριακό από πλευράς κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι λυπηρό όταν η εκτελεστική εξουσία, η κυβέρνηση, την οποία ο κυπριακός λαός επέλεξε πριν από περίπου δύο μήνες, κάνει μια συγκεκριμένη προσπάθεια η οποία καλωσορίζεται από τους εταίρους μας στην ΕΕ, μια προσπάθεια που ο ίδιος ο ΓΓ των ΗΕ, τα ΗΕ, βλέπουν θετικά, να έχουμε τέτοιου είδους προσεγγίσεις στο εσωτερικό. Από κει και πέρα ο καθένας κρίνεται καθημερινά από τον κυπριακό λαό».

Τέλος, ερωτηθείς αν η κυβέρνηση έλαβε στοιχεία σε σχέση με το θέμα των κυρώσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «όχι δεν έχουν αποσταλεί αλλά σύντομα να αναμένετε να ακούσετε και κάποιες συγκεκριμένες αποφάσεις από πλευράς της κυβέρνησης, ενδεχομένως και στο προσεχές Υπουργικό Συμβούλιο, σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα». 

Share this post