Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι της Ιερουσαλήμ αντιδρούν στο «Σχέδιο για το Κέντρο της Πόλης»

Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι της Ιερουσαλήμ αντιδρούν στο «Σχέδιο για το Κέντρο της Πόλης»

Υποστηρίζουν ότι δεν αναβαθμίζει την παλιά πόλη , αλλά είναι ένα “συγκαλυμμένο απαρτχάιντ”

Η ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, σε ανακοίνωση τις καταγγέλει :

“Η ισραηλινή κατοχική κυβέρνηση ενέκρινε το λεγόμενο «Σχέδιο για το Κέντρο της Πόλης» στην Παλιά Πόλη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, την πρωτεύουσα του Κράτους της Παλαιστίνης. Αν και αυτό το σχέδιο φαίνεται να εκπολιτίζει και να αποκαθιστά την παλιά πόλη, είμαστε σίγουροι πως κάτι τέτοιο αντανακλά την πραγματικότητα; Η απάντηση είναι όχι. Στην πραγματικότητα, το λεγόμενο «Σχέδιο για το Κέντρο της Πόλης» είναι ένα συγκαλυμμένο απαρτχάιντ, που στοχεύει στην καρδιά της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, επηρεάζοντας τη ζωή και την επιβίωση 400.000 Παλαιστινίων που ζουν σε μεγάλη πυκνότητα στην πόλη και περιορίζει τη δυνατότητα ανέγερσης στην περιοχή.

Πιο συγκεκριμένα, εκατοντάδες Άραβες πολίτες, όπως επίσης και μουσουλμανικά και χριστιανικά ιδρύματα κάνουν έκκληση κατά του κατοχικού κράτους του Ισραήλ να μην επεκτείνει τους ήδη υπάρχοντες δρόμους με πρόσχημα ένα «σχέδιο», που πρόκειται να καλύψει 655 dunams (1 dunam = 1.000 μ2). Οι δρόμοι Salah Din, Sultan Suleiman και Zahra, οι γειτονιές Sheikh Jarrah and Wadi Al Joze, με άλλα λόγια η καρδιά της οικονομικής ανάπτυξης στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, επηρεάζονται σημαντικά από αυτές τις εξελίξεις, οι οποίες έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων σε αυτές τις περιοχές, καθώς και στην ποιότητα του περιβάλλοντος διαβίωσής τους.

Ταυτόχρονα, οι συνεχείς εκτοπίσεις των Παλαιστινίων στις γειτονιές Silwan και Sheikh Jarrah είναι ακόμη σε εξέλιξη, οι κατοχικές ενέργειες του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη συνεχίζονται, όπως επίσης και οι συστηματικές αναφορές για δολοφονίες Παλαιστινίων που προσπαθούν να διασχίσουν νόμιμα τα σημεία ελέγχου. Επιπλέον, οι Ισραηλινοί έποικοι εισβάλλουν συχνά στο τζαμί Al Aqsa, ενώ ταυτόχρονα προστατεύονται από τις Ισραηλινές Δυνάμεις Κατοχής. Είναι γεγονός πως η προστασία των πόρων διαβίωσης των Παλαιστινίων κατοίκων ακόμα και η προστασία της ίδιας της παρουσίας τους στην πόλη της Ιερουσαλήμ είναι ζωτικής σημασίας, προκειμένου να αποφευχθεί ένα βίαιο ξέσπασμα παρόμοιο με αυτό που συνέβη στη Γάζα, το Μάιο του 2021.

Στο πλαίσιο αυτό, η κατοχή ανακοίνωσε ξεκάθαρα τον πόλεμο εναντίον της Ιερουσαλήμ και του λαού της. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην ανάγκη επείγουσας υποστήριξης με στόχο την ενίσχυση της σταθερότητας των Παλαιστινίων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Κρίνεται αναγκαίο να βρεθεί ένας αποτελεσματικός και αξιόπιστος τρόπος για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα σχεδιασμού και οικοδόμησης των ντόπιων κατοίκων στις παλαιστινιακές κοινότητες και να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη των χωρικών συνδέσεων των Παλαιστίνιων μεταξύ τους, εντός της Ανατολικής Ιερουσαλήμ αλλά και εκτός, με τις υπόλοιπες παλαιστινιακές πόλεις και τα υπόλοιπα χωριά στην κατεχόμενη Παλαιστίνη.

Η καινούρια κατοχική κυβέρνηση του Ισραήλ, η επονομαζόμενη «κυβέρνηση αλλαγής» αποδεικνύει καθημερινά πως αποτελεί τη συνέχεια της κυβέρνησης Νετανιάχου ή ενεργεί ακόμα χειρότερα. Οι υπουργοί αυτής της κυβέρνησης ανταγωνίζονται μεταξύ τους όσον αφορά την οικονομική τροφοδοσία αποικιακών «έργων» στη Δυτική Όχθη, όπως για παράδειγμα οι επεκτάσεις επικοισμών, υποδομών και δρόμων, με προϋπολογισμό εκατομμυρίων δολαρίων. Πιο συγκεκριμένα, η Υπουργός Εσωτερικών του κατοχικού κράτους του Ισραήλ, Ayelet Shaked, προέβη προ ημερών σε προκλητικές δηλώσεις, υποστηρίζοντας περήφανα πως ξεπέρασε τον προϋπολογισμό κατά 50%. Τις ίδιες δηλώσεις έκανε λίγες ημέρες προηγουμένως και ο Υπουργός Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Ισραήλ, Oded Forer.

Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, ποια είναι η λογική πίσω από τις συζητήσεις της Διεθνούς Κοινότητας για μια λύση δύο κρατών με μια κυβέρνηση που παρουσιάζεται και ενεργεί διαφορετικά από τις προηγούμενες;

Σε αυτό το σημείο, η Πρεσβεία του Κράτους της Παλαιστίνης κάνει έκκληση προς όλες τις χώρες της ΕΕ και το Διεθνές Δικαστήριο, ώστε να αντιδράσουν ενάντια στα συνεχιζόμενα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει ακατάπαυστα η νέα κυβέρνηση του κατοχικού κράτους του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων”.

* Στην κοινή δήλωση (3η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδος – Ιορδανίας – Κύπρου Αθήνα, 28 Ιουλίου 2021), αναφέρεται:

“Η Ελλάδα και η Κύπρος επαναβεβαίωσαν τη στήριξή τους στον σημαντικό ρόλο της Α.Μ. Βασιλέως Abdullah II ibn Al Hussein, Θεματοφύλακα των ισλαμικών και χριστιανικών ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ, στη διαφύλαξη των ιερών προσκυνημάτων και τη διατήρηση του νομικού και ιστορικού status-quo σε αυτά.”

 

 

 

Share this post