CHP σε Ερντογάν: Πώς δέχτηκες να κάτσεις στο ίδιο τραπέζι με τον Αναστασιάδη στο ΝΑΤΟ;

CHP σε Ερντογάν: Πώς δέχτηκες να κάτσεις στο ίδιο τραπέζι με τον Αναστασιάδη στο ΝΑΤΟ;

«Η Τουρκία είναι ουσιαστικό μέλος του ΝΑΤΟ και στο ΝΑΤΟ δεν κουνιέται φύλλο χωρίς να πει το «ναι» η Τουρκία»

Ζήτημα για τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο άτυπο δείπνο των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έθεσε ο βουλευτής της τουρκικής αντιπολίτευσης, του CHP, Ουτκού Τζακιροζέρ, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης για το ΝΑΤΟ.

Ο βουλευτής του CHP αναφέρθηκε στην έγκριση της κυβέρνησης Ερντογάν όσον αφορά την παρουσία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη στο άτυπο δείπνο μελών του ΝΑΤΟ και χωρών της ΕΕ.

Διαβάστε επίσης: Ερντογάν: Εκβιασμοί και προκλήσεις πριν τη σύνοδο του ΝΑΤΟ – Θα θέσει στον Μπάιντεν θέμα αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα

Ο Τζακιροζέρ ανέφερε σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα Τ24 ότι  «στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η Τουρκία έχει δικαιολογήσει τις απαιτήσεις της προς τη Σουηδία και τη Φινλανδία που θέλουν την ένταξη. Υπάρχουν βήματα που πρέπει να ληφθούν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Εάν θέλουν να γίνουν μέλη μιας συμμαχίας συνεργασίας για την ασφάλεια, τότε θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες όλων των μελών, ιδιαίτερα της Τουρκίας».

Δεν κουνιέται φύλλο χωρίς την έγκριση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ

Επεσήμανε δε ότι «από την άλλη πλευρά, η Τουρκία δεν απέρριψε το αίτημα της Ισπανίας και έδωσε το πράσινο φως στη συμμετοχή των ‘ελληνοκύπριων’ υπό τον όρο ότι το δείπνο δεν έχει επίσημο χαρακτήρα. Η Τουρκία είναι ουσιαστικό μέλος του ΝΑΤΟ και στο ΝΑΤΟ δεν κουνιέται φύλλο χωρίς να πει το «ναι» η Τουρκία».

Υποστήριξε δε ότι «οι ‘ελληνοκύπριοι’ δεν μπορούν να παρευρεθούν επίσημα σε καμία συνάντηση ή δείπνο του ΝΑΤΟ», είπε στην κυβέρνηση: «Σε περίπτωση ανεπίσημων εκδηλώσεων ζητείται πάντα η συναίνεση της Τουρκίας. Πώς η διοίκηση του παλατιού, η διοίκηση Ερντογάν και το τουρκικό ΥΠΕΞ ενέκριναν την άφιξη  του ‘ελληνοκύπριου ηγέτη’ (σς όπως αποκάλεσε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας) στο ΝΑΤΟ και τη συμμετοχή του στο δείπνο; Ρωτάω το τουρκικό ΥΠΕΞ, τη διοίκηση του προεδρικού. Θα κάνετε το ίδιο αίτημα; Θα ζητούσατε για τον ‘πρόεδρο’ της ‘ΤΔΒΚ’ (σς όπως αποκάλεσε τα κατεχόμενα και τον Ερσίν Τατάρ) να παραστεί σε μια σύνοδο κορυφής ηγετών της ΕΕ; Από τη μια λέτε στους πολίτες μας «μπλοκάρουμε τη Σουηδία, μπλοκάρουμε την Φινλανδία» και από την άλλη λέτε στην ‘ελληνοκυπριακή πλευρά’, «έλα εδώ στο δείπνο του ΝΑΤΟ». Στην εξωτερική πολιτική μιλούν τα εθνικά συμφέροντα και όχι τα παρακάλια. Αυτή είναι μια μεγάλη παραχώρηση. Όποιος κάθεται σε μια άτυπη συνάντηση σήμερα ζητά θέση στο επίσημο τραπέζι αύριο. Αυτό είναι απαράδεκτο».

«Απαράδεκτη» η παρουσία Αναστασιάδη

Εικόνα

ΦΩΤΟ:Turkey government organization

Ο Τζακιροζέρ πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν δηλώνει ότι η διάθεση επιβολής που διατηρεί η ελληνοκυπριακή πλευρά στην Κύπρο δεν αφήνει άλλη λύση εκτός από την λύση δύο ισότιμων, κυρίαρχων και ανεξάρτητων κρατών στο νησί. Μιλάει για όλα όσα κάνουν οι Έλληνες, από την εκπαίδευση ιερέων με βαριά όπλα μέχρι το άνοιγμα γραφείων για τρομοκρατικές οργανώσεις. Επικρίνει, επίσης, την Ελλάδα ότι εξοπλίζει νησιά που πρέπει να αποστρατικοποιηθούν. Τότε πρέπει να ρωτήσουμε: τι αντίφαση είναι αυτή; Από τη μια θα τα πείτε όλα στο Ελληνο-‘ελληνοκυπριακό’ δίδυμο, από την άλλη θα καλέσετε τον Αναστασιάδη σε δείπνο ή δεν θα αρνηθείτε ανάλογα αιτήματα. Αυτό είναι απαράδεκτο. Μπορεί να υπήρχαν τέτοιες συναντήσεις σε χαμηλότερο επίπεδο στο παρελθόν, αλλά ποτέ δεν υπήρξαν τέτοιες συναντήσεις σε επίπεδο ηγετών».

Ο βουλευτής του CHP αναφέρθηκε και στα επικριτικά για την Τουρκία συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αναφέροντας ότι «δεν υπάρχει ούτε διεύρυνση ούτε διαδικασία υποψηφιότητας της Τουρκίας. Αντιθέτως, ελήφθησαν υπόψη οι θέσεις της Ελλάδας εκεί. Ο Μητσοτάκης εξηγεί, «Καταφέραμε να περιλάβουμε τις επιθυμίες μας στο κείμενο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ». Πώς μπορείτε να δεχτείτε τον ‘αρχηγό της Ε/Κ  πλευράς’ για δείπνο; Πώς μπορείς να κάθεσαι στο ίδιο τραπέζι με τον Αναστασιάδη σε επίπεδο ηγετών, όταν έχεις την ευκαιρία να πεις «όχι» σε αυτό;».

ΠΗΓΗ: in.gr

Share this post