Χωρίς την παρουσία υπουργού και του δημάρχου Λευκωσίας τα Θυρανοίξια του Καθεδρικού Ναού .

Χωρίς την παρουσία υπουργού και του δημάρχου Λευκωσίας τα Θυρανοίξια του Καθεδρικού Ναού .

Ο μόνος επίσημος που τίμησε την τελετή ήταν ο Έλληνας πρέσβυς , Θεοχάρης Λαλάκος

Οι υπουργοί της κυβέρνησης φαίνεται ότι είχαν ιδιαίτερα βεβαρυμένο πρόγραμμα το απόγευμα , γι΄αυτό ούτε ένας δεν περέστη στην τελετή των Θυρανοιξίων του Νέου Καθεδρικού Ναού, ο οποίος είναι αφιερωμένος στον ιδρυτή και προστάτη της Εκκλησίας Κύπρου, τον Απόστολο Βαρνάβα. Ο μόνος επίσημος , ο οποίος προς τιμή του παρέστη, ήταν ο πρέσβυς της Ελλάδος, Θεοχάρης Λαλάκος.

Επίσης, παρέστησαν ο Έξαρχοι στην Κύπρο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας , Επίσκοπος Νιτρίας Νικόδημος και του  Παναγίου Τάφου,  Μητροπολίτης Βόστρων Τιμόθεος, καθώς και οι Επίσκοποι Καρπασίας Χριστοφόρος, Νεαπόλεως Πορφύριος και Μεσαορίας Γρηγόριος. 

Πριν από την είσοδο στον Ναό ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ τέλεσε μπροστά από την νότια θύρα  τον Αγιασμό των Θυρανοιξίων. Πάνω σε τραπέζι ήταν το Αρτοφόριο και το Δισκοπότηριο, κατασκευασμένα από ασήμι , και το Ιερό Ευαγγέλιο , χειρόγραφο έργο του Ηγουμένου της Ι.Μ.  Μαχαιρά, Επισκόπου Λήδρας Επιφανίου. 

Στο τέλος του Αγιασμού ο Αρχιεπίσκοπος , με ειδική ευχή, ευλόγησε το Άγιο Ποτήριο, το Ιερό Ευαγγέλιο και το Αρτοφόριο. Ακολούθησε η είσοδος του Αρχιεπισκόπου, των κληρικών και λαϊκών στον Ναό, ενώ οι χοροί των ιεροψαλτών έψελναν ” Ουρανός πολύφωτος η Εκκλησία , ανεδείχθη άπαντας φωταγωγούσα τους πιστούς…” 

Μετά τελέστηκε Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός για την αυριανή εορτή της Κυριακής των Βαΐων, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

Στο τέλος του Εσπερινού ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε στο εκκλησίασμα Καλή Ανάσταση. Είπε ότι οι εικόνες και τα σκεύη του Ναού αποτελούν δωρεά ευλαβών πιστών , τους οποίους ευχαρίστησε θερμά και τους πρόσφερε ως ενθύμιο της σημερινής ημέρας εικόνα του Αποστόλου Βαρνάβα. 

Το μεγάλο κόσμημα του Καθεδρικού Ναού, που ενώνει την Κύπρο με τις αλησμόνητες πατρίδες της Μ. Ασίας, είναι η ψηφιδωτή  σύνθεση στην αψίδα του Αγίου Βήματος, εμπνευσμένη  από την ψηφιδωτή παράσταση της Πλατυτέρας, στην οποία απεικονιζόταν η  Θεοτόκος Βρεφοκρατούσα, 9ος αι.μ. Χ. , στον   πάλαι ποτέ ιστορικό  βυζαντινό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νίκαια της Βιθυνίας (Μικρά Ασία).

Η σύνθεση, την οποία παρουσίασε αποκλειστικά ο ageliaforos, στις 3 Απριλίου 2021, αποτελείται από το  ψηφιδωτό της Πλατυτέρας του Ναού της Νίκαιας, στο οποίο δεξιά και αριστερά της Θεοτόκου  έχουν προστεθεί δύο Άγγελοι από τον ίδιο Ναό .  Η κατασκευή  έγινε στο εργαστήριο  Μωσαϊκών Art Georgies , στο Ιάσιο της Ρουμανίας.  

Ο Ναός στην Νίκαια καταστράφηκε ολοσχερώς  το 1922. Ωστόσο , αυτός μελετήθηκε, αποτυπώθηκε και φωτογραφήθηκε  λεπτομερώς από δύο ερευνητές, το Γερμανό Otto Wulff και το Ρώσο Theodor Schmit, οι οποίοι απέδωσαν, το 1903 ο πρώτος και το 1927 ο δεύτερος, τα αποτελέσματα των ερευνών τους στην επιστημονική κοινότητα (η έρευνα του Schmit είχε γίνει το 1912, με φωτογραφίες και σχέδια του N.K. Kluge). Έτσι, διασώθηκε ασπρόμαυρη φωτογραφία του ψηφιδωτού , με την Θεοτόκο Βρεφοκρατούσα.

Η ψηφιδωτή σύνθεση του Καθεδρικού της Λευκωσίας ήταν ιδέα του βυζαντινολόγου, δρα Ανδρέα Φούλια, ο οποίος την ανέφερε στον Μητροπολίτη Κωνσταντίας Βασίλειο. Ο τελευταίος την εισηγήθηκε στον Αρχιεπίσκοπο και η εισήγηση έγινε αποδεκτή.

                                                Ο βυζαντινολόγος,δρ. Ανδρέας Φούλιας

Η ψηφιδωτή σύνθεση είναι ορατή από κάθε σημείο του Νέου Καθεδρικού , διότι αυτός δεν έχει στο μέσο  κίονες. Αύριο , στις 07: 15 ο Αρχιεπίσκοπος θα χοροστατήσει στον Όρθρο και στην συνέχεια θα προστεί της πρώτης Θείας Λειτουργίας στον Νέο Καθεδρικό Ναό , συλλειτουργούντων των Επισκόπων Καρπασίας, Νεαπόλεως και Μεσαορίας. 

Share this post