Χωρίς μάσκα εργαζόμενοι στο Μακάρειο Νοσοκομείο. Εξήντα τρία νέα κρούσματα
Στο Μακάρειο Νοσοκομείο Λευκωσίας ορισμένοι εργαζόμενοι , όπως φαίνεται και στην φωτογραφία, δεν τηρούν τα μέτρα για αποφυγή της μετάδοσης του κορονοϊού και δεν φορούν την προστατευτική μάσκα, που ορίζει ρητά το Υπουργείο Υγείας για τους κλειστούς χώρους. Προχθές στο Μακάρειο , και ενώ η αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες προκαλεί μεγάλη ανησυχία, κάποιοι εργαζόμενοι κυκλοφορούσαν με κατεβασμένη την μάσκα. Το ίδιο παρατηρήθηκε και με αστυνομικό, που βρισκόταν σε υπηρεασία στο Νοσοκομείο.
Σήμερα το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με ενημέρωση από την Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης ανακοίνωσε εξήντα τρία νέα κρούσματα, από σύνολο 3,688 εργαστηριακών διαγνώσεων.
Τα 2 περιστατικά είναι υπό διερεύνηση και θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες όταν ολοκληρωθεί η ιχνηλάτησή τους.
Τα υπόλοιπα 61 κρούσματα, για τα οποία έγινε η διερεύνηση, προέκυψαν ως ακολούθως:
Από 380 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εντοπίστηκαν 22 κρούσματα.
Από 932 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εντοπίστηκαν 27 κρούσματα.
Από 1,249 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων, εντοπίστηκαν 5 κρούσματα.
Από 220 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, εντοπίστηκαν 4 κρούσματα.
Από 222 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, εντοπίστηκε 1 κρούσμα.
Από 318 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος εργαστηριακού ελέγχου που διενεργείται σε χωριά των Επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου, εντοπίστηκε 1 κρούσμα.
Από 253 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο δειγματοληπτικού ελέγχου που διενεργεί η ΚΟΠ σε Σωματεία που συμμετέχουν στις διοργανώσεις της, εντοπίστηκε 1 κρούσμα.
Επιπλέον, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες εργαστηριακές εξετάσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος:
Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου μαθητών, εκπαιδευτικών και προσωπικού σχολικών μονάδων, ολοκληρώθηκαν 20 εργαστηριακές εξετάσεις,
Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος εργαστηριακού ελέγχου που διενεργείται σε οίκους ευγηρίας και άλλες δομές, διεκπεραιώθηκαν 46 εργαστηριακές διαγνώσεις, και
Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου δομών μεταναστών, διεκπεραιώθηκαν 48 εργαστηριακές διαγνώσεις.
Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 2,644.
Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 15 άτομα θετικά στον ιό SARS-CoV-2. Δόθηκαν σήμερα εφτά εξιτήρια και έγιναν δύο εισαγωγές. Επιπλέον, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας εξακολουθούν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι δύο ασθενείς. Επίσης, στα υπόλοιπα νοσηλευτήρια νοσηλεύονται σε θάλαμο COVID-19 δύο περιστατικά στην Λευκωσία
Συνολικά 32 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους, με τους 25 θάνατους να έχουν τελική αιτία την νόσο COVID-19
Αναθεωρημένα στοιχεία για την πορεία του κορωνοϊού μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, τα συνολικά κρούσματα ήταν 2,179, με τους 1,444 (67,3%) να έχουν αναρρώσει. Συνολικά 32 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους, με τους 25 θάνατους να έχουν τελική αιτία την νόσο COVID-19.
Επίσης, από τις 17 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 14 Οκτωβρίου καταγράφηκαν 433 περιπτώσεις εγχώριας μετάδοσης, 137 περιπτώσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που έχουν πρόσφατο ιστορικό ταξιδιού και 53 με άγνωστο ιστορικό.
Όσον αφορά τις ηλικιακές ομάδες, η διάμεσος ηλικία είναι 31 έτη, 10% 0-17, 80% 18-59, 10% 60+.
Η ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κύπρο, έστρεψε ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην ενεργοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ένα από τα σενάρια που είχαν σχεδιάσει από το περασμένο καλοκαίρι και ήταν έτοιμα να το εφαρμόσουν σε περίπτωση ανάγκης.
Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο ενημέρωσε τη φοιτητική του κοινότητα ότι από σήμερα προχωρά σε εξ ολοκλήρου διαδικτυακή διδασκαλία. Όπως σημειώνει το ακαδημαϊκό ίδρυμα, «τα ψηλά επίπεδα κρουσμάτων κορωνοϊού έχουν καταστήσει δύσκολη τη διαχείριση της κατάστασης, με αποτέλεσμα η ιχνηλάτηση επαφών να γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου συνεχίζει την υπεύθυνη στάση απέναντι στους φοιτητές, το ακαδημαϊκό, διοικητικό και ερευνητικό του προσωπικό, αλλά και την κοινωνία».
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσος Χριστοφίδης, απευθύνθηκε στην ακαδημαϊκή κοινότητα, ενημερώνοντάς την για τις εξελίξεις και σημειώνοντας πως από σήμερα μέχρι και το τέλος του χειμερινού εξαμήνου 2020 – 2021, τα μαθήματα θα διεξάγονται διαδικτυακά.
Σημειώνεται όμως ότι με φυσική παρουσία θα συνεχίσουν να διεξάγονται τα μαθήματα εργαστηριακού χαρακτήρα τηρουμένων όλων των πρωτοκόλλων που βρίσκονται σε ισχύ καθώς επίσης και οι ενδιάμεσες και τελικές εξετάσεις. Κι αυτό διότι, το Πανεπιστήμιο Κύπρου αναφέρει ότι στους χώρους που διαθέτει σε συνδυασμό με τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ, επιτρέπεται η διεξαγωγή τους με ασφάλεια.
Σύμφωνα με τον Πρύτανη, μέχρι σήμερα στην πανεπιστημιούπολη δεν έχουν εντοπιστεί εστίες μετάδοσης, ενώ μέχρι και χθες δεν υπήρξε ενημέρωση για διάγνωση θετικού περιστατικού που να σχετίζεται με τους χώρους του Πανεπιστημίου, πέραν των όσων έχουν ήδη ανακοινωθεί. «Η απόφασή μας έχει χαρακτήρα πρόληψης και προστασίας, καθώς ανησυχούμε για τυχόν μη έγκαιρη ενημέρωση των υπηρεσιών μας από την ομάδα ιχνηλάτησης του υπουργείου Υγείας για ύποπτα ή θετικά περιστατικά που πρέπει να περιοριστούν», αναφέρει ο κ. Χριστοφίδης.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές μέρες και το ΤΕΠΑΚ αποφάσισε τη λήψη μέτρων με στόχο τη διάσπαση των αλυσίδων μετάδοσης του κορωνοϊού, έπειτα των εντοπισμό κρουσμάτων. Ήδη, μέχρι τις 28 Οκτωβρίου στο ΤΕΠΑΚ όλα τα μαθήματα, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, θα προσφέρονται διαδικτυακά, όλα τα εργαστηριακά μαθήματα αναστέλλονται ενώ η πρακτική άσκηση αναστέλλεται για την ίδια περίοδο, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων.
Σε διαδικτυακή εκπαίδευση δεν αποκλείεται να στραφούν και κολέγια και ιδιωτικά Πανεπιστήμια, τα οποία θα ενημερώσουν τους φοιτητές τους.
Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) ανακοινώνει ότι εξαιτίας του αριθμού των κρουσμάτων που έχουν εξευρεθεί μεταξύ του εκπαιδευτικού και άλλου προσωπικού του σχολείου, καθώς και μαθητών/-τριών του σχολείου, όχι μόνο χθες αλλά και κατά το προηγούμενο διάστημα, το 25ο Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού αναστέλλει τη λειτουργία του με φοίτηση των παιδιών για μερικές ημέρες.
Από υγειονομικής απόψεως το σχολείο έχει απολυμανθεί και η ιχνηλάτηση προχωρά κατά τρόπο που μπορεί να επαναλειτουργήσει από αύριο, Δευτέρα. Κρίνεται όμως προτιμότερο να ανασταλεί η φοίτηση έως ότου αντικατασταθούν το προσωπικό καθαριότητας και οι συνοδοί που θα χρειαστεί να απουσιάσουν και ολοκληρωθεί η διαδικασία διαγνωστικών ελέγχων μαθητών/-τριών και εκπαιδευτικών. Όσοι γονείς ειδοποιούνται από τις υγειονομικές υπηρεσίες ή τη διεύθυνση του σχολείου θα πρέπει να ακολουθήσουν τις σχετικές οδηγίες. Οι γονείς θα ειδοποιηθούν από το σχολείο, σε μερικές ημέρες, για την επαναλειτουργία του με φοίτηση.
Το Ειδικό Σχολείο Θεοσκέπαστη στην Πάφο λόγω και της εκεί πυκνότητας θετικών αποτελεσμάτων σε διαγνωστικούς ελέγχους και των αναγκών να διεξαχθούν πρόσθετοι διαγνωστικοί έλεγχοι, αλλά λαμβάνοντας υπ’όψη και το σημαντικό αριθμού παιδιών που παρέμεναν ήδη εκτός σχολείου, θα διακόψει τη φοίτηση των παιδιών για μερικές ημέρες, έως ότου ολοκληρωθούν κάποιες διαδικασίες ειδικής πρόληψης. Οι γονείς θα ειδοποιηθούν από το σχολείο, σε μερικές ημέρες, για την επαναλειτουργία του με φοίτηση.
Εξάλλου, το ΥΠΠΑΝ ενεργοποιεί από αύριο τον ειδικό μηχανισμό διαχείρισης σχολείων με περιστατικά κορωνοϊού προκειμένου, σε στενή συνεργασία με τις υγειονομικές υπηρεσίες, να συμβάλει στη διαδικασία ιχνηλάτησης και να αντιμετωπισθεί η επιδείνωση που σημειώνεται αυτές τις μέρες. Παράλληλα ξεκινά και η διαδικασία εξειδικευμένης ενημέρωσης και επιμόρφωσης των ειδικών μονάδων κάθε σχολείου από μέλη της Συμβουλευτικής Ομάδας για τη λειτουργία των σχολείων και την εφαρμογή των Υγειονομικών Πρωτοκόλλων σε συνθήκες πανδημίας, καθώς και η λειτουργία του μηχανισμού εποπτείας και επιθεώρησης ως προς την τήρηση των κανόνων του Πρωτοκόλλου.
*Στα κατεχόμενα εντοπίστηκαν 16 νέα κρούσματα
Εννέα ώρες στο δέρμα 0 ιός
O κορ0νοϊός παραμένει ενεργός πάνω στο ανθρώπινο δέρμα για εννέα ώρες, διαπίστωσαν Ιάπωνες ερευνητές, κάτι που σύμφωνα με τους ίδιους δείχνει την ανάγκη για συχνό πλύσιμο των χεριών για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Αντίθετα, το παθογόνο που προκαλεί την γρίπη επιβιώνει πάνω στο ανθρώπινο δέρμα για περίπου 1,8 ώρες, προσθέτει η μελέτη που δημοσιεύτηκε αυτό τον μήνα στην επιστημονική επιθεώρηση Clinical Infectious Diseases.
«Η επιβίωση για 9 ώρες του SARS-CoV-2 (του στελέχους του ιού που προκαλεί την COVID-19) πάνω στο ανθρώπινο δέρμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης με την επαφή σε σύγκριση με τον IAV (του ιού A της γρίπης), επιταχύνοντας έτσι την πανδημία»
Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν έρευνα σε δείγμα δέρματος που είχε ληφθεί από νεκροτομή θυμάτων της covid-19, περίπου μια ημέρα μετά τον θάνατό τους.
Τόσο ο κορονοϊός όσο και ο ιός της γρίπης ευτυχώς αδρανοποιούνται εντός 15 δευτερολέπτων όταν εφαρμόζεται στο δέρμα αιθανόλη, η οποία περιέχεται στα αντισηπτικά χεριών.
«Η μεγαλύτερη χρονικά επιβίωση του SARS-CoV-2 πάνω στο δέρμα αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού μέσω της επαφής, η υγιεινή των χεριών μπορεί να μειώσει αυτό τον κίνδυνο»
Η μελέτη υποστηρίζει τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών για να περιοριστεί η μετάδοση του ιού, ο οποίος έχει μολύνει σχεδόν 40 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο από τότε που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα στο τέλος του περασμένου χρόνου.