Χωρίς εκκλησίασμα η Θεία Λειτουργία των Χιστουγέννων

Χωρίς εκκλησίασμα η Θεία Λειτουργία των Χιστουγέννων

Η επιδημιολογική κατάσταση για τον  COVID-19 επαναφέρει οριζόντια μέτρα σε όλη την Κύπρο, που θα τεθούν σε ισχύ την Παρασκευή

Κεκλεισμένων των θυρών θα τελούνται από την Παρασκευή οι Ιερές Ακολουθίες και η Θεία Λειτουργία, πειλαμβανομένης και αυτής των Χριστουγέννων , με βάση τα νέα μέτρα , που αποφάσιεσε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο. Του μέτρου εξαιρούνται γάμοι , βαφτίσεις, κηδείες, που επιτρέπεται η παρουσία μέχρι 10 ατόμων.

Ο  Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος φέρεται  αποφασισμένος να μην επιστρέψει την εμφάνιση φαινομένων παραβατικότητας εντός της Εκκλησίας αναφορικά με τα μέτρα για τον εκκλησιασμό .  Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Καθημερινή”της Κύπρου,  λαμβάνοντας υπόψη παλαιότερα περιστατικά,  όπου μέλη της Συνόδου,” με τη συμπεριφορά τους ανέχτηκαν  παραβίαση των μέτρων ή δημόσια καλούσαν τους πιστούς να μην πειθαρχήσουν”, ο Αρχιεπίσκοπος αναμένεται  να συγκαλέσει την Ιερά Σύνοδο με μοναδικό θέμα τη λήψη απόφασης για πιστή τήρηση των υγειονομικών μέτρων κατά της πανδημίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος είναι αποφασισμένος να προχωρήσει, ακόμα και με τη λήψη μέτρων εναντίον Μητροπολιτών,  οι οποίοι θα παραβιάσουν τη Συνοδική απόφαση. Όπως συνέβη και στο παρελθόν.  που τα μέτρα επηρέασαν την Εκκλησία,  έτσι και τώρα πριν την ανακοίνωσή τους, ο Μακαριότατος είχε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Αρχιεπίσκοπος,  σύμφωνα με  πληροφορίες,  φαίνεται να ζήτησε διακριτικά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,  αν υπάρχει δυνατότητα οι πιστοί να μην βιώσουν τα όσα βίωσαν το περασμένο Πάσχα. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε στον Αρχιεπίσκοπο πως στην επόμενη αξιολόγηση,  εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν η κυβέρνηση θα δει εκ νέου το θέμα εκκλησιασμού των πιστών τα Χριστούγεννα.

Τα οριζόντια μέτρα σε όλη την Κύπρο, που θα τεθούν σε ισχύ την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου στις 6 το πρωί και που αλλάζουν εκ νέου την καθημερινότητα των πολιτών, λήφθηκαν μετά την διαπίστωση ότι ο ιός βρίσκεται σε ολόκληρη την επικράτεια της Κύπρου  και ανακοινώθηκαν από τον υπουργός Υγείας , Κωνσταντίνο Ιωάννου, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

ΦΩΤΟ: Στ. Ιωαννίδης

Ο Υπουργός Υγείας προϊδέασε για κάποιες ενδεχόμενες χαλαρώσεις στις 24-25 Δεκεμβρίου και 31-1 Ιανουαρίου, ωστόσο ξεκαθάρισε πως τα πάντα θα εξαρτηθούν από την πορεία της επιδημιολογικής εικόνας.

Σε ότι αφορά τις μετακινήσεις παρατείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 21.00 έως 05.00 εξαιρουμένων εργαζομένων που έχουν τα σχετικά έντυπα, ή για μετάβαση σε ιατρικό κέντρο ή κτηνίατρο ή άλλα επείγοντα ιατρικά περιστατικά. Εξαιρούνται, επίσης, οι κυνηγοί τις μέρες που επιτρέπεται το κυνήγι.

Τα νέα μέτρα

– Αναστέλλεται η λειτουργία των mall. 

– Επιτρέπεται η λειτουργία του υπόλοιπου λιανικού εμπορίου, περιλαμβανομένων υπερκαταστημάτων και πολυκαταστημάτων καθώς και τα μεγάλων καταστημάτων, πέραν των 500 τ.μ., με τήρηση του μέτρου 1 άτομο προς 10 τ.μ. ωφέλιμου χώρου.  Τα υπερκαταστήματα, πολυκαταστήματα και μεγάλα καταστήματα πέραν των 500 τ.μ., οφείλουν να διασφαλίζουν έλεγχο στην είσοδο του καταστήματος για τη μη υπέρβαση του μέγιστου αριθμού φυσικής παρουσίας.

– Αναστέλλεται η λειτουργία των χώρων εστίασης με εξαίρεση όσες επιχειρήσεις προσφέρουν delivery και take away. Σημειώνεται ότι το take away τελειώνει στις 21.00 εξαιτίας του περιορισμού στη μετακίνηση. Οι χώροι εστίασης εντός ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων δύνανται να λειτουργούν μέχρι τις 9 το βράδυ μόνο για εξυπηρέτηση των προσώπων που διανυκτερεύουν

– Τερματίζονται οι εκκλησιασμοί στην παρουσία πιστών με εξαίρεση γάμους, βαφτίσεις, κηδείες που επιτρέπεται η παρουσία μέχρι 10 ατόμων.

– Από την προσεχή Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου, η φοίτηση στα δημοσία και ιδιωτικά Λύκεια, Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα θα γίνεται με εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους. Παράλληλα, πέραν από την αναστολή των αθλητικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων για άτομα κάτω των 18 η οποία παραμένει, αναστέλλεται η λειτουργία των φροντιστηρίων.

– Αναστέλλεται η λειτουργία υπαίθριων και κλειστών θεάτρων, αμφιθεάτρων, κινηματογράφων, και αιθουσών θεαμάτων.

– Οι λαϊκές αγορές θα λειτουργούν με 50% πληρότητα και 1.5 μέτρο μεταξύ των προσώπων βάσει πρωτοκόλλου.

– Αναστέλλεται η διεξαγωγή συνεδρίων, εμπορικών και εικαστικών εκθέσεων και συνελεύσεων.

Δύο νεκρούς με την νόσο COVID-19 ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020,  το Υπουργείο Υγείας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων σε 70. Τα δύο άτομα που απεβίωσαν με την τελική αιτία θανάτου να αποδίδεται στη νόσο COVID-19, αφορούν σε:

Άντρα, ηλικίας 79 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, που νοσηλεύονταν στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, μετά από μεταφορά του από τον οίκο ευγηρίας Χρυσή Ηλικία.
Άντρα, ηλικίας 98 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου.
Συνεπώς, ο συνολικός αριθμός των θανάτων με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 ανέρχεται σε 70, εκ των οποίων: 46 άντρες (66%), και 24 γυναίκες (34%). Ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων από την ασθένεια είναι τα 77 έτη.

Από τις 3,829 εργαστηριακές διαγνώσεις που διενεργήθηκαν σήμερα με τη μοριακή μέθοδο (PCR), εντοπίστηκαν και επαληθεύτηκαν 363 περιστατικά της νόσου COVID-19, που προέκυψαν ως εξής:

89 κρούσματα από 707 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
6 κρούσματα από 401 που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων.
133 κρούσματα από 1,428 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
12 κρούσματα από 311 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων.
3 κρούσματα από 254 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας.
9 κρούσματα από 52 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος εργαστηριακού ελέγχου που διενεργείται σε οίκους ευγηρίας και άλλες δομές.
111 κρούσματα από 112 δείγματα που λήφθηκαν για επαλήθευση με τη μέθοδο της μοριακής εξέτασης θετικών αποτελεσμάτων που εντοπίστηκαν μέσω της μεθόδου rapid test αντιγόνου τις προηγούμενες ημέρες.
Επιπρόσθετα, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες εργαστηριακές εξετάσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος: Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου μαθητών, εκπαιδευτικών και προσωπικού σχολικών μονάδων ολοκληρώθηκαν 527 εργαστηριακές διαγνώσεις, και από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου δομών μεταναστών, διεκπεραιώθηκαν 37 εργαστηριακές εξετάσεις.

 

Share this post