Χέρι-χέρι στις βουλευτικές εκλογές του 2021 ΕΔΕΚ και Συμααχία Πολιτών

Χέρι-χέρι στις βουλευτικές εκλογές του 2021 ΕΔΕΚ και Συμααχία Πολιτών

Την κοινή συμπόρευση και την από κοινού κάθοδο στις βουλευτικές εκλογές του προσεχούς Μαίου αποφάσισαν η ΕΔΕΚ και η Συμμαχία Πολιτών υπό τους Μαρίνο Σιζόπουλο και Γιώργο Λιλλήκα αντίστοιχα. Η συνεργασία επισημοποιήθηκε σήμερα σε κοινή συνάντηση των αρχηγών των δύο κομμάτων. 

Σε δηλώσεις τους οι οι κύριοι Σιζόπουλος και Λιλλήκας  ανέφεραν πως “αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συμπορευθούν στις προσεχείς Βουλευτικές Εκλογές στη βάση της Πολιτικής Διακήρυξης της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ της 4ης Οκτωβρίου 2020 και της απόφασης υιοθέτησής της από την Πολιτική Σύγκλητο της Συμμαχίας Πολιτών της 13ης Οκτωβρίου 2020”.

Στα ψηφοδέλτια του Κ.Σ. ΕΔΕΚ σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες θα συμμετέχουν υποψήφιοι, οι οποίοι θα υποδειχθούν από τα συλλογικά όργανα της Συμμαχίας Πολιτών.

Οι κύριοι Σιζόπουλος και Λιλλήκας ευχήθηκαν «η συμπόρευση των δύο κομμάτων στις Βουλευτικές Εκλογές του Μαΐου του 2021 να αποτελεί την απαρχή μιας κοινής πορείας, που θα έχει βάθος χρόνου και θα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, δράσεων και δραστηριοτήτων». 

 

 

Η Κοινή Διακήρυξη της Κ.Ε. της ΕΔΕΚ (4.10.20), την οποία υιοθέτησε (13.10.20) η Πολιτικήσύγλητος της Συμμαχίας Πολιτών , είναι η ακόλουθη:

Κατά τη σημερινή 12η Σύνοδο η Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ επικύρωσε την Πολιτική Διακήρυξη – Πρόσκληση που είχε εισηγηθεί το Πολιτικό Γραφείο τον περασμένο Ιούλιο.

Επιπρόσθετα προχώρησε σε σειρά αποφάσεων σε σχέση με τις προσεχείς Βουλευτικές Εκλογές, όπως:

 • Σύσταση Επαρχιακών Εκλογικών Επιτελείων,
 • Σύνθεση Ψηφοδελτίων,
 • Πρωτόκολλο προεκλογικής συμπεριφοράς υποψηφίων.

Πολιτική Διακήρυξη Κ.Σ. ΕΔΕΚ

«Η πανδημία του κορωνοϊού που έπληξε την πατρίδα μας, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο πλανήτη, ανέδειξε και ταυτόχρονα επιβεβαίωσε τις αδυναμίες του υφιστάμενου οικονομικού και κοινωνικοπολιτικού συστήματος. Ενός συστήματος το οποίο τα τελευταία τριάντα χρόνια μέσα από τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση της οικονομίας έχει κυριαρχήσει. Επίκεντρο του συστήματος αυτού δεν είναι ο πολίτης και οι πραγματικές του ανάγκες, αλλά το κέρδος και η τάση συσσώρευσης του πλούτου σε όσο το δυνατό λιγότερους.

Στην περίπτωση της πατρίδας μας άρχισε με το φιάσκο του Χρηματιστηρίου την περίοδο 1999-2001 για το οποίο κανένας δεν πλήρωσε.

Συνεχίστηκε με την ασυδοσία των τραπεζιτών την περίοδο 2008 – 2012 (αξιόγραφα, εικονικά δάνεια, αμφίβολες και επισφαλείς επενδύσεις κυρίως στο εξωτερικό, επιλεκτικές διαγραφές δανείων κ.ά.) για την οποία και πάλι κανένας δεν λογοδότησε.

Ακολούθησε η οικονομική κρίση, το κούρεμα των καταθέσεων, το επιχειρηματικό πλήγμα σε πολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και φυσικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Σήμερα συνεχίζεται με την εκποίηση των ακινήτων κυρίως των πολιτών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίσουν μία ισχυρή νομική αρωγή για να προστατεύσουν την περιουσία τους.

Το κράτος και το σημερινό σύστημα αφήνει τους πολίτες ακάλυπτους, ιδιαίτερα εκείνους των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Δεν τους παρέχει την αναγκαία προστασία. Αντίθετα, συστηματικά και απροκάλυπτα, προστατεύει και ενισχύει την ασυδοσία, κυρίως των τραπεζιτών σε βάρος των πολιτών.

Δεν είναι τυχαία η σημαντική συρρίκνωση της μεσαίας εισοδηματικής τάξης και το μεγάλο ποσοστό συμπολιτών μας που βρίσκονται κάτω ή κοντά στο όριο της φτώχιας.

Επιπρόσθετα, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες μέλη της Ε.Ε., η πατρίδα μας αντιμετωπίζει και τις ασύμμετρες απειλές της επεκτατικής πολιτικής της κατοχικής δύναμης, της Τουρκίας, η οποία θέτει σε κίνδυνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη φυσική, τη θρησκευτική και την εθνική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η ΕΔΕΚ απευθύνεται σε όλες τις δυνάμεις του λαού μας, πολίτες, ομάδες πολιτών, οργανώσεις, κόμματα, που έχουν τους ίδιους προβληματισμούς και ανησυχίες να ενώσουν δυνάμεις και να συμπορευθούν για να αναχαιτίζουν αυτή την καταστροφική πορεία στη βάση συγκεκριμένων αρχών, όπως:

 1. Η λύση του Κυπριακού:
 • να διασφαλίζει ένα κράτος, έναν λαό,
 • να κατοχυρώνει πλήρως τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών με την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε  ολόκληρη την επικράτεια χωρίς παρεκκλίσεις,
 • να αποκλείει εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα σε τρίτες χώρες.
 1. Η απόρριψη της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ) δεδομένου ότι νομιμοποιεί την διχοτόμηση και κατοχυρώνει επικυριαρχικό ρόλο στην Τουρκία σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια.
 2. Να ενισχυθεί περαιτέρω η αμυντική θωράκιση της Κύπρου καθώς και η στρατιωτική αποτρεπτική ισχύς.
 3. Η κοινωνική και οικονομική πολιτική του κράτους να ενισχύει την κοινωνική συνοχή και να στηρίζει αποφασιστικά τις ευάλωτες ομάδες των πολιτών.
 4. Η κατοχύρωση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας στη λειτουργία του Δημόσιου και του ευρύτερου Δημόσιου τομέα, καθώς και η μετάβαση τους κράτους στην ψηφιακή πλατφόρμα λειτουργίας για να μειωθεί σημαντικά η γραφειοκρατία.
 5. Η ουσιαστική ενίσχυση της Δημόσιας Παιδείας.
 6. Η πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί το συντομότερο, με τη μεγαλύτερη δυνατή επάρκεια.
 7. Η ενίσχυση του Δημόσιου τομέα Υγείας και η δημιουργία συνθηκών για προσφορά υψηλού επιπέδου ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης στους πολίτες και κυρίως σε αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να την αποκτήσουν με άλλους τρόπους.
 8. Ανάπτυξη νέων τομέων της οικονομίας με σεβασμό στο περιβάλλον και την αειφόρα ανάπτυξη, και
 9. Υιοθέτηση πλαισίου στήριξης των πολιτικών προσφύγων, αλλά ταυτόχρονα αποτροπής της παράνομης εισόδου στη Δημοκρατία των παράνομων οικονομικών μεταναστών, οι οποίοι προωθούνται από την Τουρκία στο πλαίσιο ενός ασύμμετρου υβριδικού πολέμου.

Είναι η ώρα της ενότητας, της συμπόρευσης, της εποικοδομητικής συνέργειας προς όφελος του λαού και της πατρίδας μας. Η ΕΔΕΚ δηλώνει έτοιμη να συμβάλει αποφασιστικά προς την κατεύθυνση υλοποίησης αυτού του στόχου. Δεν διεκδικεί ποδηγέτηση αλλά συνεργασία σε πλαίσιο ισοτιμίας, αλληλοσεβασμού και εντιμότητας.

«Η ισχύς εν τη ενώσει» έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Τώρα είναι η ώρα της υλοποίησης».

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 4 Οκτωβρίου 2020

Share this post