Χέρι-χέρι Κύπρος- Αίγυπτος-Ελλάδα

Χέρι-χέρι Κύπρος- Αίγυπτος-Ελλάδα

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, δήλωσε πως η κοινή συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογο του, Abdel Fattah Al-Sisi , και τον πρωθυπουργό της Ελλάδος, Αλέξη Τσίπρα, που έγινε σήμερα στην Λευκωσία, εμβαθύνει τον τριμερή μηχανισμό συνεργασίας των τριών χωρών. Τόνισε δε πως « η ανακάλυψη υδρογονανθράκων λειτουργεί ως καταλύτης σε περιφερειακό επίπεδο, με τον ιδιωτικό τομέα να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο».
Η τουρκοκυπριακή πλευρά , με ανακοίνωση του «υπουργείου εξωτερικών», αναφέρει ότι οι διμερείς συμφωνίες Κύπρου – Αιγύπτου και το αποτέλεσμα της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου – Αιγύπτου – Ελλάδας «δεν δεσμεύουν και δεν έχουν ισχύ για τους Τουρκοκύπριους».
Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η « διοίκηση της νότιας Κύπρου επιταχύνει τις μονομερείς ενέργειες παραβλέποντας τα νόμιμα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».
Στην ίδια ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι τόσο η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» – όπως αναφέρεται η κυπριακή κυβέρνηση- όσο και η υφιστάμενη διοίκηση της Αιγύπτου, πήραν την εξουσία, όχι μέσω νόμιμων διαδικασιών, αλλά με σφετερισμό και πραξικοπηματικά και διεκδικούν νόμιμα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στους φυσικούς πόρους γύρω από το νησί».
Το «υπουργείο εξωτερικών» καταλήγει, λέγοντας ότι η επανάληψη από τον κ. Αναστασιάδη της θέσης ότι «για την κατάρρευση της διαδικασίας στο Κραν Μοντανά φταίει η στάση της Τουρκίας στο θέμα των εγγυήσεων, δεν συνδέεται με τις πραγματικότητες και πηγάζει (η θέση αυτή) από την απόρριψη μιας συμφωνίας, που θα περιέχει τον διαμοιρασμό της εξουσίας με τους Τουρκοκύπριους, στη βάση της πολιτικής ισότητας».

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης , μετά την συνάντηση, ανακοίνωσε ότι η τριμερής συνεργασία επεκτάθηκε και σε θέματα επικοινωνίας, με τα εγκαίνια συνεταιρικού δικτύου καινοτομίας. Όπως δήλωσε συμφωνήθηκε στενή συνεργασία στο θέμα των μεταναστευτικών ροών με εμπλοκή Ε.Ε. Στο περιβάλλον, πρόσθεσε, έγινε ανταλλαγή ε απόψεων για κοινές δράσεις και ανακοίνωσε ότι το 2018 θα πραγματοποιηθεί φόρουμ για διαχείριση αποβλήτων.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι συζήτησαν τις σχέσεις Ε.Ε-Αιγύπτου, η οποία , σημείωσε,
« πιστεύουμε ότι αποτελεί στρατηγικό εταίρο της Ένωσης».
Για το Κυπριακό είπε ότι ενημέρωσε τους συνομιλητές του και πρόσθεσε: «Οι αξιώσεις της Τουρκίας ήταν παράλογες. Η εμμονή της Τουρκίας ήταν η αιτία για την αποτυχία. Είμαστε έτοιμοι για νέο διάλογο αρκεί να υπάρχει κατάλληλη προετοιμασία».
ΕΞΑΛΛΟΥ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι «ένας άλλος εξίσου σημαντικός στόχος είναι όπως μέσα από κοινές δράσεις διαφυλάξουμε την πολιτιστική κληρονομία των χωρών μας στη βάση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για αδικήματα που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομία, η οποία υιοθετήθηκε κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης».

 

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ
Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε: «Βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι πολύ σοβαρών γεωπολιτικών προκλήσεων, αλλά και μεγάλων ευκαιριών για το κοινό μας μέλλον». Η τριμερής σύνοδος, είπε, αποτελεί έναν θεσμό, που προωθεί την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η περιοχή μας, η Ανατολική Μεσόγειος, μία πολύπαθη περιοχή, στην οποία συντελείται και αυτή η συνεργασία, βρίσκεται στο σταυροδρόμι αυτής της μεγάλης έντασης. Σε αυτό το περιβάλλον, έχουμε έναν κοινό στόχο, να αξιοποιήσουμε τις προκλήσεις, γιατί πέρα από εντάσεις αναπτύσσονται και ευκαιρίες και μπορεί να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο, ώστε να αμβλυνθούν οι εντάσεις, να βρεθούν εποικοδομητικές λύσεις μέσα από την προώθηση της συνεργασίας και της ειρήνευσης στην ευρύτερη περιοχή», σημείωσε.
Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι «έχουμε μπροστά μας πολλές προοπτικές ως πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ειδικά στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας, της οικονομίας, των μεταφορών, της ενέργειας και του τουρισμού, αλλά και της ασφάλειας και της άμυνας».
«Είχαμε την ευκαιρία να επιβλέψουμε την πρόοδο των προσπαθειών μας, από την προηγούμενη συνάντηση. Με χαρά θα εγκαινιάσουμε σε λίγο τον εμβληματικό ελαιώνα που δημιουργείται στην Αίγυπτο, με μεταφορά 1.500 δένδρων και από την Ελλάδα. Η ελιά είναι ένα σύμβολο φιλίας και αποτελεί σύμβολο φιλίας και οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες μας. Επίσης, το Κέντρο Έρευνας και Επιχιερηματικότητας με έδρα την Αίγυπτο και παραρτήματα στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Δίνουμε έμφαση στους νέους ανθρώπους και άρα έμφαση στο μέλλον», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.
Παράλληλα, σημείωσε εντείνεται η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας σε ό,τι αφορά τη μεταφορά υδρογονανθράκων, αλλά και στον τομέα της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Η συνεργασία μας αποτελεί τη γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αφρική με το στρατηγικής σημασίας έργο “EuroAfrica Interconnector”.

Είναι αυτό, ανέφερε, που μπορεί να συνδέσει την αγορά της Βόρειας Αφρικής με την Ευρώπη μέσω της Κρήτης, της Κύπρου. «Με αυτήν την έννοια δίνουμε προοπτικές, καθώς και η Αίγυπτος θα γίνει με αυτόν τον τρόπο ένας ελκυστικός προορισμός για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για ενέργεια φιλική στο περιβάλλον. Αυτό θα φέρει πιο κοντά τις χώρες μας, τις οικονομίες μας, τις δύο ηπείρους», είπε.
Όπως υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, «ιδιαίτερη σημασία έχει και η επίσκεψη οικογενειών Αιγυπτιωτών Ελλήνων στην Αλεξάνδρεια, μία από τις πλέον ιστορικές εστίες του Ελληνισμού στη Μεσόγειο. Η ενέργεια αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των αποφάσεων για στενή συνεργασία που πήραμε το προηγούμενο διάστημα».
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι κυβερνήσεις των τριών χωρών στηρίζουν «σταθερά τη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του καθεστώτος της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ. Μία επανενωμένη, ομοσπονδιακή Κύπρο, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, προς όφελος όλου του κυπριακού λαού». Παράλληλα, δήλωσε, «στηρίζουμε τη δίκαιη επίλυση του Παλαιστινιακού».
Ελλάδα και Κύπρος, επεσήμανε ο Α. Τσίπρας εργάζονται σταθερά, ώστε η ΕΕ να παίξει έναν πιο ενεργό ρόλο στις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, να συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής, στη Συρία, το Ιράκ, στη Λιβύη, στην Παλαιστίνη, στον Λίβανο και στην Υεμένη.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν απέκλεισε στο μέλλον και άλλα μέλη να συμμετάσχουν στην υφιστάμενη συνεργασία. Η Ελλάδα και η Κύπρος, συνέχισε, έχουνε σταθερά προχωρήσει σε σχήματα συνεργασίας με την Ιορδανία, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη». Ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα χαρεί πολύ στην επόμενη συνάντηση να είναι ο οικοδεσπότης στην Κρήτη.

SISI
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Abdel Fattah Al-Sisi , δήλωσε ότι ο τριμερής μηχανισμός έχει ως σκοπό την ανάπτυξη και την οικονομική συνεργασία, «αλλά αποσκοπεί και στην σταθερότητα και ευημερία των λαών μας». Πρόσθεσε δε πως, υπάρχουν πολλά υποσχόμενοι τομείς, όπως η ενέργεια, η επεξεργασία αποβλήτων. Επίσης , ανακοίνωσε ότι το 2018 θα διοργανωθούν επαφές για να έλθουν πιο κοντά Κύπριοι και Αιγύπτιοι, που κάποτε έζησαν κοντά.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος εξέφρασε την πλήρη στήριξη και προσωπική δέσμευσή του για την ολοκλήρωση του EuroAfrica Interconnector, του υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου μήκους 1.619 χιλιομέτρων που θα συνδέει τα αιγυπτιακά, κυπριακά και ελληνικά δίκτυα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας προς την ηπειρωτική Ευρώπη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕuroAfrica Ιnterconnector ο πρόεδρος της Αιγύπτου είχε συνάντηση στην Λευκωσία με τον πρόεδρο του EuroAfrica Interconnector, Νάσο Κτωρίδη.
«Ο Αιγύπτιος πρόεδρος εξέφρασε την πλήρη στήριξη του όσον αφορά την ολοκλήρωση του EuroAfrica Interconnector, που θα αποτελέσει ενεργειακή γέφυρα σύνδεσης της Αίγυπτου, της Κύπρου και της Ελλάδας με το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο δυναμικότητας 2000 MW», ανέφερε ο Νάσος Κτωρίδης, μετά τη συνάντηση.
Πρόκειται για ιστορικής σημασίας εξέλιξη, όπως αναφέρεται, στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επιτυχή ολοκλήρωση αυτού του μεγάλου εγχειρήματος, όπου η Κύπρος θα αποτελέσει κομβικό σημείο ηλεκτρικής ενέργειας προς την νοτιοανατολική Μεσόγειο και η Αίγυπτος θα γίνει ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος για την Αφρική και μεταφορέας ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ευρώπη.
Ο κ. Κτωρίδης, παρουσίασε στον Αιγύπτιο πρόεδρο τον χάρτη της διαδρομής, που θα ακολουθήσει το υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο.
Με την υλοποίηση του το EuroAfrica Interconnector αναμένεται να αποτελέσει ενεργειακή γέφυρα σύνδεσης της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Ελλάδας με το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο δυναμικότητας 2000 MW.

Share this post