Χειροτονήθηκε ο νέος Επίσκοπος Κνωσού Μεθόδιος

Χειροτονήθηκε ο νέος Επίσκοπος Κνωσού Μεθόδιος

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη εκπροσώπησε ο Πανοσιολογιώτατος  Μέγας Πρωτοσύγκελλος, Θεόδωρος

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά , στην Κρήτη,   η χειροτονία του Επισκόπου Κνωσού Μεθόδιου (Βερνιδάκη). Την χειροτονία τέλεσε στην διάρκεια πολυαρχιερατικού συλλείτουργου ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος Β’. 

Ο κ. Μεθόδιος εκλέχθηκε παμψηφεί από την τοπική Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης  ως βοηθός του  Αρχιεπισκόπου Ευγενίου. Ο νέος Επίσκοπος  γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1969 και εκάρη μοναχός το 1991 στην ιστορική Μονή Αγκαράθου, στην οποία διετέλεσε από  το 2001  ηγούμενος. Από το 2004 ήταν ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης. Ο  επίσκοπος Κνωσού διαβεβαίωσε ότι θα  υπηρετήσει με ταπεινότητα και αγάπη τους πιστούς. 

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, εκπροσώπησε ο Πανοσιολογιώτατος  Μέγας Πρωτοσύγκελλος, Θεόδωρος, ο οποίος στην προσφώνηση του επεσήμανε: “Εντάσσεσαι, πλέον, άγιε Κνωσσού, εις την σεβασμίαν των Ιεραρχών του Οι κουμενικού Θρόνου χορείαν, εις μίαν σημαδιακήν ιστορικήν συγκυρίαν, της συμπληρώσεως, δηλονότι, εκατονταετίας από του εκριζωμού του μικρασιατικού ελληνισμού εκ των πατρογονικών του εστιών, φέρων και συ, ως γνήσιος απόγονος μικρασιατών εκ μητρός, ανεξίτηλον την σφραγίδα της εξ Αλατσάτων καταγωγής σου, ήπερ και συνετέλεσεν, ασφαλώς, εις την εγχάραξιν εν τω υπαρξιακώ γονιδιώματί σου της εμπόνου αναμνήσεως προς τας αλησμονήτους πατρίδας και της καρδιακής αφοσιώσεώς σου προς την αείποτε εσταυρωμένην Μητέρα Εκκλησίαν της Κωνσταντινουπόλεως”. 

 

Σε άλλο σημείο της προσώνησης ο Μ. Πρωτοσύγκελλος  επικαλέστηκε “τις  διαχρονικές προτροπές του αλήστου μνήμης ανυπερβλήτου Γέροντος Χαλκηδόνος Μελίτωνος Χατζή περί του αρχιερατικού λειτουργήματος: «Έσο Επίσκοπος αγαθός. Προπάντων σήμερον ο κόσμος έχει ανάγκην Επισκόπου αγαθού. Διά τον κόσμον παραμένει πάντοτε πρόβλημα το ερώτημα: Ευφυής ή αγαθός; Διά την Εκκλησίαν και την Βασιλείαν του Θεού δεν υπάρχει τοιούτον ερώτημα. Δεν υπάρχει τοιούτον πρόβλημα. Αγαθός! Διότι η εν Χριστώ αγαθότης υπέρ την ευφυίαν κατέχει την σοφίαν»”.

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ Μ. Πρωτοσυγκέλλου, Θεοδώρου by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd


 

 

Share this post