Χειροτονία νέου Πρεσβυτέρου στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Χειροτονία νέου Πρεσβυτέρου στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Μέσα στο χαρμόσυνο κλίμα τής κεφαλαιώδους εορτής τού Ευαγγελισμού τής Κυρίας Θεοτόκου, κατ’ εντολή τού Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, τελέστηκε σήμερα, 25 Μαρτίου 2022, στον πανηγυρίζοντα ιστορικό ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στην εντός των τειχών Λευκωσία, η εις πρεσβύτερο χειροτονία τού π. Θεοδώρου Πιτταρά, από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Νεαπόλεως κ. Πορφύριο.

Ο νεοχειροτονηθείς πρεσβύτερος, διηκόνησε για 6 και πλέον έτη τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Νεαπόλεως κ. Πορφύριο στις εν Κύπρῳ παραστάσεις του, ενώ ταυτοχρόνως υπηρέτησε με αυταπάρνηση την ενορία τής τού Θεού Σοφίας στον Στρόβολο. Είναι απόφοιτος τής Ιερατικής Σχολής Κύπρου και τής Θεολογικής Σχολής τής Εκκλησίας Κύπρου.

Μετά την ανάγνωση τού ιερού ευαγγελίου, ο Θεοφιλέστατος κήρυξε τον θείο λόγο και εξήρε το νόημα τής σημερινής θεομητορικής εορτής, αναφέροντας τα λόγια τού Αγίου Γρηγορίου τού Παλαμά ότι «η Κυρία Θεοτόκος  κατέχει τα δευτερεία τής Αγίας Τριάδος. Η Παναγία Θεοτόκος, όπως προτυπώνει η Κλίμακα τού Ιακώβ στην Παλαιά Διαθήκη, αποτελεί τη γέφυρα για να ανέλθουμε στην προηγούμενη δόξα, την οποία αποκατέστησε ο Κύριος με το μυστήριο τής ενσάρκου Θείας Οικονομίας. Ακόμη, η Κυρία Θεοτόκος, επειδή ασκήθηκε στην ταπείνωση, αποδέχθηκε το αίτημα τού Αρχαγγέλου να γίνει το σκεύος, όπου θα κατοικήσει ο ίδιος ο Υιός τού Θεού». Τέλος, επισήμανε ότι «όταν κι εμείς κάνουμε το θέλημα τού Θεού,  γινόμαστε και εμείς Μήτηρ και αδελφοί τού Θεού,  ενδυόμενοι ταυτόχρονα τη στολή τής Θεότητας, την ταπείνωση,  όπως μας λέει ο Όσιος Ισαάκ ο Σύρος».

 

Μετά τη Μεγάλη Είσοδο, τελέστηκε σύμφωνα με το τυπικό, η χειροτονία εις πρεσβύτερο τού π. Θεοδώρου. Απευθυνόμενος προς τον νεοχειροτονηθέντα, ο Επίσκοπος Νεαπόλεως τού επέστησε την προσοχή να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός κατά πάντα, καθότι η κρίση τού κόσμου έναντι τού κλήρου είναι αυστηρότερη έναντι στους λαϊκούς αδελφούς μας.

Ακόμη, του υπενθύμισε ότι η πορεία ενός ιερέως είναι σταυρική και αποτελεί «σταυροῦ καὶ θανάτου ἐπαγγελίαν». «Μην περιμένεις ότι θα συναντάς πάντοτε επαίνους και καλούς λόγους από τον κόσμο, αλλά να είσαι έτοιμος και για λοιδορίες, συκοφαντίες και εμπόδια, τα οποία όμως θα υπερβαίνεις με την πίστη στην παντοδύναμη Χάρη τού Θεού».

Στον λόγο του, ο π. Θεόδωρος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου λέγοντας πως· «Από την πρώτη στιγμή που του έκανα γνωστή την επιθυμία μου για να ενταχθώ στις τάξεις του κλήρου, αυτός στάθηκε δίπλα μου και με αγκάλιασε με την αγάπη του στοργικού επισκόπου πατέρα. Πάντα η πόρτα του γραφείου του ήταν ανοιχτή για μένα και ο ίδιος με υποδειγματική απλότητα, πάντα έτοιμος να ακούσει τους δικούς μου προβληματισμούς ή τυχόν δυσκολίες, να δώσει λύσεις και να νοιαστεί πραγματικά για μένα».

Επίσης, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον χειροτονούντα Επίσκοπο Νεαπόλεως κ. Πορφύριο με τα λόγια· «από την πρώτη στιγμή με αγκαλιάσατε με αγάπη και με τιμήσατε με την δυνατότητα να σας διακονώ επί έξι και πλέον τώρα έτη. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου διακονίας μου αποκόμισα από εσάς πολλές εμπειρίες αλλά και παραδείγματα τόσο από το ήθος σας και την απλότητα σας όσο και από τα κηρύγματά σας».

Ευχαριστίες απηύθυνε στους συνεργάτες του και κληρικούς τής ενορίας τής τού Θεού Σοφίας, καθώς επίσης και στον πνευματικό του πατέρα, πρωτοπρ. Ανδρέα Βορκά για την διακριτική και πνευματική στήριξη.

Μετά την απόλυση, ο νέος πρεσβύτερος δέχθηκε τις ευχές τού κόσμου και μοίρασε σε όλους αναμνηστικά δώρα και κέρασμα.

ΠΗΓΗ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Αρχιεπισκοπικό Γραφείο

Share this post