Χειρότερη των αποφάσεων του 1996-98 η σημερινή απόφαση της Ι. Σ. για τον αρχιμ. Παγκράτιο Μερακλή

Χειρότερη των αποφάσεων του 1996-98 η σημερινή απόφαση της Ι. Σ. για τον αρχιμ. Παγκράτιο Μερακλή

Πλήρως εκτεθειμένη είναι με την σημερινή, 13 Ιουλίου 2013,  απόφαση της η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας Κύπρου για την υπόθεση του αρχιμ. Παγκράτιου Μερακλή, ανέφεραν στο ageliaforos.com  έγκυρες εκκλησιαστικές πηγές.  Όπως ανακοινώθηκε η Σύνοδος ” Δέχθηκε τον εν αργία τελούντα αρχιμ. Παγκράτιο Μερακλή, ο οποίος παρέδωσε ενυπόγραφον επιστολή αυτού διά της οποίας χωρίς να ζητεί άρση της αργίας του, ζητεί όπως του επιτρέπεται να τελεί ενίοτε, κατόπιν αδείας του επιχωρίου Επισκόπου, ιερές ακολουθίες και όχι ιερά μυστήρια. Η Ιερά Σύνοδος απεδέχθη το αίτημά του”.

Ο Παγκράτιος Μερακλής , σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας “Καθημερινή” Κύπρου δήλωσε ικανοποιημένος από την ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου,  ενώ ερωτηθείς αν αισθάνεται δικαιωμένος απάντησε πως: «η δικαίωση θα είναι στους ουρανούς, εδώ είμαστε προσωρινοί».

Εκκλησιαστικοί κύκλοι , με τους οποίους επικοινώνησε ο ageliaforos.com σημείωσαν ότι η σημερινή απόφαση της Συνόδου “είναι χειρότερη των αποφάσεων του 1996 και 1998”. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους πρόκειται περί μίας “καινοφανούς αποφάσεως, η οποία δεν έχει προηγούμενο στην Ορθόδοξη Εκκλησία”. Οι ίδιοι εξέφρασαν απορία πως η Ιερά Σύνοδος  αποδέχτηκε το αίτημα του κληρικού για “ελλειπή ιεροσύνη”. Επίσης, διερωτήθηκαν “τι ιεροσύνη έχει ο αρχιμανδρίτης Παγκράτιος , όταν δεν του επιτρέπεται να τελεί τα ιερά μυστήρια”. 

  Ο ageliaforos.com επιμένει στις πληροφορίες του ότι το 1998 στον  Αρχιμ. Παγκράτιο Μερακλή (ΦΩΤΟ:polignosi.com) δεν επιβλήθηκε αργία επ’ αόριστον , αλλά,  του χορηγήθηκε άδεια ασθενείας «άχρι καιρού». Μάλιστα , κατά τις ίδιες πληροφορίες στα πρακτικά της Συνόδου δεν γίνεται αναφορά στην ασθένεια, από την οποία έπασχε ο Αρχιμανδρίτης.

Ωστόσο , πριν από αυτό είχε δημοσιευτεί σε ημερήσια εφημερίδα πιστοποιητικό ιδιωτικού χημείου , που παρουσίαζε τον Παγκράτιο ως φορέα του Aids. Ο  ίδιος το παραδέχτηκε, αλλά υποστήριξε και υποστηρίζει ότι υπήρξε  «σκευωρία εναντίον του και εσκεμμένα τον μόλυναν με ένεση».

Εκκλησιατική πηγή  διευκρίνισε  ότι η αργία επ’ αόριστον αποτελεί ποινή ,  ενώ  η χορήγηση, με βάση της πληροφορίες μας, άδειας ασθενείας δεν είναι ποινή.

Το 1998 από τα σημερινά 17 μέλη της σε αυτή μετείχαν ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος ( τότε Χωρεπίσκοπος Αρσινόης) και ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας -Αμμοχώστου Βασίλειος (τότε Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος). Και οι δύο είχαν εκλεγεί το 1996.

Στις εκλογές από τον λαό για την κατάρτιση του τριπροσώπου για την ανάδειξη Μητροπολίτη Μόρφου, μετά την κοίμηση (21/1/1996) του μακαριστού Χρυσάνθου Σαρηγιάννη, ανθυποψήφιος του Παγκρατίου ήταν ο Αρχιμ. Γεώργιος , μετέπειτα Χωρεπίσκοπος Αρσινόης. Ο Παγκράτιος Μερακλής  εξασφάλισε  τους 197 από τους 200 εκλέκτορες , αλλά η εκλογική συνέλευση δεν έγινε, διότι ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος κυρός Χρυσόστομος Α’ δεν αποδέχτηκε το αποτέλεσμα.

Από την πλευρά του Χρυσοστόμου Α’ λέχθηκε ότι κατατέθηκαν πληροφορίες πως  ο Παγκράτιος φέρεται να ήταν  ομοφυλόφιλος. Την κατηγορία απέρριψε ο ίδιος και οι υποστηριχτές του. Ο Χρυσόστομος Α’ είχε δηλώσει ότι ο Παγκράτιος δεν μπορούσε να γίνει Μητροπολίτης, γιατί «δεν ήταν ανεπίληπτος». Εξάλλου, σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό SIGMA TV και στον υπογράφοντα, είχε εκμανεί και άρχισε να φωνάζει, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να προσήρχοντο στην Σύνοδο ψευδομάρτυρες κατά του Παγκρατίου.  Χρόνια αργότερα ο Παγκράτιος δήλωσε ότι στην Σύνοδο κατέθεσαν δύο ψευδομάρτυρες, οι οποίοι , χωρίς να τους αποκαλύψει,  του ζήτησαν μετά συγγνώμη.   

Αυτά προκάλεσαν λαϊκές κινητοποιήσεις έξω από την Αρχιεπισκοπή και σοβαρά επεισόδια ανάμεσα στον κόσμο και την Αστυνομία, η οποία έκανε χρήση  δακρυγόνων.  

Λόγω των κινητοποιήσεων κατά του Χρυσοστόμου Α’, ανατέθηκε σε Επιτροπή υπό τον νυν Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρο να βρει τρόπο ειρήνευσης  στην Εκκλησία. Η Επιτροπή κατέληξε σε ένα σχέδιο, το οποίο υιοθέτησε η Σύνοδος,  στις 4 Απριλίου 1996. Συγκεκριμένα,  παρέβλεψε « κατ ΄ οικονομία» το κατηγορητήριο κατά του Παγκρατίου και αποφάσισε:

*Την επιβολή  της ποινής «της στερήσεως του να προαχθεί στον ανώτερο βαθμό, μέχρι τα μέλη της Συνόδου αποφασίσουν κάτι το φιλανθρωπότερο».

* Άρση της αργίας και ανάληψη των καθηκόντων του ως Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου.

γ. Διακοπή  της εκλογικής διαδικασίας

*Ανάθεση της  διαποίμανσης της Μητροπόλεως Μόρφου στον μακαριστό σήμερα Μητροπολίτη Κυρηνείας Παύλο.

Των κατηγοριών κατά του Παγκρατίου  επιλήφθηκε και ο  τότε Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης, ο οποίος διαπίστωσε ότι υπήρχε υπόθεση για να παραπεμφθεί στο Δικαστήριο.  Ο Παγκράτιος δεν ήθελε να δώσει μαρτυρία και ο φάκελος  μπήκε στο αρχείο της Γενικής Εισαγγελίας. Η Σύνοδος στην σημερινή ανακοίνωση αποισωπά τα γεγονότα του 1996-1998. Σύμφωνα με έγκυρη ιατρική πηγή μόνο ένα ανεξάρτητο ιατροσυμβούλιο θα μπορούσε να αποφανθεί κατά πόσο σήμερα δεν ισχύουν ή όχι οι λόγοι της χορήγησης άδειας ασθενείας “άχρι καιρού” και αναλόγως να πάρει σήμερα την τελική απόφαση της η Σύνοδος. Εξάλλου, πολλοί αμφισβητούν κατά πόσο  η σημερινή επιστολή , την οποία κατέθεσε ο Παγκράτιος Μερακλής έγινε με δική του βούληση, ή υπήρξε κάποιο παρασκήνιο και βρέθηκε μια “μεσοβέζικη λύση”, η οποία ουσιαστικά αφήνει εκτεθειμένο και τον αρχιμανδρίτη Παγκράτιο, αλλά κυρίως όλα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κύπρου.  Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αρχιμ. Παγκράτιος Μερακλής είχε, πριν παρουσιαστεί στην Σύνοδο ,  κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Επίσκοπο Καρπασίας Χριστοφόρο. Αν αυτό ισχύει , προκύπτει το ερώτημα τι διαμείφθηκε στην συνάντηση και κατά πόσον η επιστολή Παγκρατίου υπαγορεύθηκε κατά κάποιο τρόπο από τον κ. Χριστοφόρο. 

Αυτούσια η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου:

“Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου συνήλθε σήμερα, Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2023, σε έκτακτη συνεδρία, υπό την προεδρίαν της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Γεωργίου και εργάσθηκε ως εξής:

1) Εξέτασε τους οικονομικούς λογαριασμούς των Θρόνων και των Σταυροπηγιακών Μονών, καθώς και του ΚΕΤ, για το έτος 2022 και τους προϋπολογισμούς για το έτος 2023.

2) Δέχθηκε τον εν αργία τελούντα αρχιμ. Παγκράτιο Μερακλή, ο οποίος παρέδωσε ενυπόγραφον επιστολή αυτού διά της οποίας χωρίς να ζητεί άρση της αργίας του, ζητεί όπως του επιτρέπεται να τελεί ενίοτε, κατόπιν αδείας του επιχωρίου Επισκόπου, ιερές ακολουθίες και όχι ιερά μυστήρια. Η Ιερά Σύνοδος απεδέχθη το αίτημά του.

3) Κάλεσε τον κ. Ανδρέα Πιτσιλλίδη στον οποίο το Πενταμελές Συνοδικόν Δικαστήριον επέβαλε προ οκταετίας την ποινή του αφορισμού. Ο ίδιος ανεσκεύασε ενώπιον της Ιεράς Συνόδου τις προηγούμενες θέσεις του για τις οποίες του είχε επιβληθεί η πιο πάνω ποινή. Ο κ. Α. Πιτσιλλίδης δήλωσε απόλυτη προσήλωση στην πίστη και το δόγμα της Εκκλησίας, και εξέφρασε τη λύπη του γιατί με την αψυχολόγητη, όπως είπε, συμπεριφορά του, έγινε αιτία σκανδαλισμού των πιστών. Η Ιερά Σύνοδος, κατόπιν της μεταμέλειας και μετάνοιάς του, ήρε τον αφορισμό, αποκαθιστώντας τον στη θέση του μέλους της Εκκλησίας, δυναμένου να μετέχει των μυστηρίων της.

4) Η Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε με την τάση μερικών όπως εκφέρουν γνώμην από τα ΜΜΕ για οιοδήποτε εκκλησιαστικό η θεολογικό ζήτημα χωρίς να έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις και τη δέουσα πληροφόρηση και να επιζητούν να ποδηγετούν σε κάθε περίπτωση την Ιερά Σύνοδο. Καλεί οποιονδήπτε έχει κάτι προς εξέταση να το καταθέτει ενώπιον της Ιεράς Συνόδου. Διαφορετικά, προς αποφυγήν σκανδαλισμού των πιστών, θα κληθούν οι ίδιοι ενώπιον της Ιεράς Συνόδου προς απολογία και διευκρίνηση των θέσεων και απόψεών τους”.

Σημειώνεται ότι και το σημείο 4 της απόφασης προκαλεί προβληματισμό, διότι καλλιεργεί, σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους, κλίμα “ιεράς τρομοκρατίας” με στόχο την φίμωση της αντίθετης άποψης.

Επίσης, η ανακοίνωση δεν είναι καθόλου διαφωτιστική για τους τους οικονομικούς λογαριασμούς των Θρόνων και των Σταυροπηγιακών Μονών, καθώς και του Κεντρικού Εκκληιαστικού Ταμείου (ΚΕΤ), για το έτος 2022 και τους προϋπολογισμούς για το έτος 2023.

Α. Βικέτος

Share this post