Χειρόγραφα από την Μονή Εικοσιφοίνισσας βρέθηκαν στο Μανχάταν

Χειρόγραφα από την Μονή Εικοσιφοίνισσας βρέθηκαν στο Μανχάταν

Τρία χειρόγραφα, που χρονολογούνται από τον 16ο και 17ο αιώνα και βρίσκονταν μέχρι πρότινος στην “Swann Galleries” της Νέας Υόρκης, πρόκειται σύντομα να επιστρέψουν στο νόμιμο ιδιοκτήτη τους, την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Εικοσιφοίνισσας («Κοσινίτσα») στο Παγγαίο όρος , στην Ελλάδα. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος θα παραδώσει τα ανακτηθέντα χειρόγραφα εντός Μαΐου στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος στην συνέχεια θα τα στείλει στην Μονή. Πρόκειται για τρία από τα περίπου 900 κειμήλια και χειρόγραφα που εκλάπησαν το 1917 από την Μονή Εικοσιφοίνισσας από Βούλγαρους στρατιώτες.

Η Μονή της Εικοσιφοινίσσης ιδρύθηκε τον 6ο αι. μ.Χ. από τον όσιο Γερμανό. Είχε συνεχή πνευματική ακτινοβολία κατά τους μεταβυζαντινούς χρόνους και συνδέθηκε με οικουμενικούς πατριάρχες. Μέχρι τον 18ο αιώνα η Μονή είχε συγκεντρώσει μια αξιοσημείωτη συλλογή 1.300 κωδίκων,  στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν 430 πολύτιμα χειρόγραφα.

 Τα χειρόγραφα παρέλαβε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος  σε επίσημη τελετή στον Ι. Ν. Αγίου Νικολάου στο Ground Zero του Μανχάτταν. Εκτενές ρεπορτάζ δημοσίευσε η εφημερίδα New York Times.
Εισαγωγική ομιλία στην τελετή έκανε ο Γιώργος Τσουγκαράκης, ο οποίος έχει εκπροσωπήσει τη Μονή στην επιδίωξη της επιστροφής των χειρογρφἀφων, που κλάπηκαν.

Για την ιστορία των χειρογράφων και την απόφαση να επιστραφούν μίλησε η εμπειρογνώμων και στέλεχος της Swann Galleries, Devon Eastland.  Κεντρικός ομιλητής ήταν ο βοηθός εισαγγελέας του Μανχάτταν, Μάθιου Μπογδάνος, επικεφαλής της μονάδας εμπορίας αρχαιοτήτων. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, μεταξύ άλλων,  τόνισε ότι “είναι ευλογία για την μοναστική αδελφότητα  της Θεοτόκου Εικοσιφοίνισσας να βλέπει σιγά- σιγά να επιστρέφεται σε αυτή το περιεχόμενο της  βιβλιοθήκης της”. Επίσης,  εξέφρασε την ελπίδα  να  επιστραψούν και άλλα κλεμμένα χειρόγραφα της Μονής. 

Πηγή:  greeknewsusa.com/ goarch.org-Φωτ: GOARCH/Dimitrios Panagos

ΣΗΜ: Πέρσι ένα χειρόγραφο Ευαγγέλιο των βυζαντινών χρόνων από την Μονή της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας και είχε κλαπεί  από τον βουλγαρικό στρατό  κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων επεστράφη από το Μουσείο της Βίβλου (Museum of the Bible) στην Ουάσιγκτον. Το Μουσείο είχε απέκτησει το Ευαγγέλιο σε δημοπρασία των Christie’s το 2011.

Share this post