Χάσικος: «Ο Κληρίδης δεν λειτουργούσε με βάση τις δημοσκοπήσεις»

Χάσικος: «Ο Κληρίδης δεν λειτουργούσε με βάση τις δημοσκοπήσεις»

“Ένας αληθινός ηγέτης. Που ηγείτο, δεν άγετο. Ο Γλαύκος Κληρίδης υπηρετούσε το ορθό και πρέπον και όχι το αρεστό”

 

Ο τέως υπουργός Εσωτερικών , Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος μίλησε στο τέταρτο ετήσιο μνημόσυνο (12.11.2017) του πρώην προέδρου, Γλαύκου Κληρίδη, τόνισε ότι ο αείμνηστος πρόεδρος «ήταν ένας πολιτικός, που δεν υπέκυπτε στις πιέσεις της εκλογικής πελατείας και δεν λειτουργούσε με βάση τις δημοσκοπήσεις».
Ο κ. Χάσικος αναφέρθηκε και στο ανεκπλήρωτο όνειρο του Γλαύκου Κληρίδη να δει την Κύπρο επανενωμένη και διαβεβαίωσε ότι δεν θα επιτραπεί ποτέ η διχοτόμηση της πατρίδας.
*Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας

Είναι εξαιρετική η τιμή που μου έγινε να είμαι ο ομιλητής στο φετινό ετήσιο μνημόσυνο του πολιτικού μας πατέρα, του αθάνατου πατριάρχη της παράταξης, του ηγέτη που έγραψε την πιο πολύτιμη σελίδα της Ιστορίας της σύγχρονης Κύπρου. Του ηγέτη που πίσω του άφησε έργο. Άφησε πράξεις, πράξεις πατριωτισμού, ηρωισμού, αυταπάρνησης, προσφοράς, ανιδιοτέλειας, ενότητας, φροντίδα για την Κύπρο και τους ανθρώπους της. Του ηγέτη που πρόσφερε χωρίς να πάρει, που μπήκε στην πολιτική μεγάλος και βγήκε μέγιστος. Που κατόρθωσε όσα κανένας άλλος για τον τόπο του.
Αυτόν τον ηγέτη μνημονεύουμε σήμερα. Έναν ηγέτη από το μέλλον με βαθύ παρελθόν. Που πατούσε στο παρελθόν και βημάτιζε στο μέλλον. Που συγκέρασε την διορατικότητα με την ιστορική γνώση. Που σεβόταν την Ιστορία και προωθούσε τον νεωτερισμό. Ιστορικός και επαναστάτης. Ένας ηλικιωμένος νέος, που έφυγε στα 94 χρόνια του με ιδέες εφηβικές, με ανοιχτό μυαλό, προοδευτικός και μαχητής.

 

Νιώθω γύρω μου το πνεύμα του, την ψυχή του, γιατί σαν άνθρωπος που αγάπησα και πίστεψα, ποτέ δεν έφυγε από τη δική μου ζωή και πολλών εξ ημών, είμαι σίγουρος. Ως ζωντανοί εμείς τον κουβαλούμε μέσα μας, εσαεί, και μάλιστα το τελευταίο διάστημα που οι προκλήσεις της πατρίδας γίνονται πιο πιεστικές και επείγουσες, το βάρος της παρουσίας του μας εγείρει, μας εμπνέει και μας καθοδηγεί στο δρόμο που εκείνος χάραξε.
Γλαύκος Κληρίδης: Μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές φυσιογνωμίες της νεότερης πολιτικής ιστορίας του Ελληνισμού που έθεσε σφραγίδα ανεξίτηλη στην πορεία της Κύπρου, αλλά και του έθνους με κυρίαρχα τα στοιχεία την σωφροσύνη, την υπευθυνότητα και την ανθρωπιά.
Πρόεδρε Γλαύκο Κληρίδη. Ότι πούμε θα είναι υποδεέστερο της αξίας και του μεγέθους σου. Υποδεέστερα του μεγαλείου σου. Οι λέξεις και εκφράσεις που θα ακολουθήσουν είναι βγαλμένες από την ψυχή μας, αλλά αδύνατες να αποδώσουν αυτό που αξίζει η προσφορά σου στον τόπο μας και τους ανθρώπους.
Μακριά από τους παραμορφωτικούς φακούς των ιδεολογικών εντάσεων και των κομματικών συγκρούσεων, με αδέκαστη ψυχραιμία και νηφαλιότητα, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στο πρόσωπο του Γλαύκου Κληρίδη τον πολιτικό που μπήκε στην πολιτική για να δώσει και όχι να πάρει και που αντιστάθηκε στην ακαταμάχητη γοητεία του λαϊκισμού. Που δεν ενέδωσε στις πιέσεις της εκλογικής πελατείας. Ένας αληθινός ηγέτης. Που ηγείτο, δεν άγετο. Ο Γλαύκος Κληρίδης υπηρετούσε το ορθό και πρέπον και όχι το αρεστό. Δεν παρακολουθούσε τις δημοσκοπήσεις για να διαμορφώσει πολιτική. Ασκούσε πολιτική και διαμόρφωνε την κοινωνία.
Πάλεψε με πάθος για την ελευθερία της Κύπρου και των λαών και αφιέρωσε το «είναι» του στην προσπάθεια λύτρωσης της πατρίδας μας από το άγος της τουρκικής κατοχής και διαίρεσης. Το φαινόμενο «Γλαύκος Κληρίδης» έχει μια αξιοθαύμαστη, διαχρονική αντοχή στη φθορά και τον χρόνο. Γι αυτό κι ο οικουμενικός ελληνισμός θα μνημονεύει την αγαθή μνήμη του με αγάπη και σεβασμό.
Η ζωή του Γλαύκου Κληρίδη ήταν συνυφασμένη με τους αγώνες του κυπριακού ελληνισμού που τον τίμησε με την ανάδειξή του ως προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπερασπίστηκε σφόδρα τις απόψεις του, είχε εθνικό όραμα και διορατικότητα που αναγνωρίστηκε από όλους.
Ήταν παρών σε όλους του αγώνες, όχι μόνο της μικρής μας πατρίδας, αλλά και την ανθρωπότητας. Υπηρέτησε στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν παρών στον αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-`59 και υπήρξε κορυφαίος πρωτεργάτης και στυλοβάτης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στα τραγικά χρόνια της εθνικής διχόνοιας, ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν ο ψύχραιμος, ο συναινετικός και μετριοπαθής ηγέτης που κράτησε τον εαυτό του μακριά και υπεράνω από τις διαμάχες και τους ανταγωνισμούς.
Ανασυγκρότησε το κράτος από τα συντρίμμια της εθνικής τραγωδίας του 1974, και έθεσε την σφραγίδα του στην εδραίωση της Δημοκρατίας. Ο Κληρίδης εξελέγη για δύο θητείες Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία παρέδωσε πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ήταν η ευγενής φιλοδοξία του να συμβάλει στην επίλυση του εθνικού θέματος. Να επανενώσει τη μικρή μας πατρίδα, να εδραιώσει την ειρήνη στον τόπο μας. Και το πέτυχε ως ένα βαθμό. Αφού πρώτα κατόρθωσε να εντάξει την Κυπριακή Δημοκρατίας στους κόλπους της Ευρώπης, και ας αντιμετωπιζόταν μέχρι τότε ως ένας ονειροπόλος και αιθεροβάμων πολιτικός, κατόρθωσε να οδηγήσει και το κυπριακό, μια ανάσα από την λύση του. Αλλά δυστυχώς ο λαός δεν του έδωσε την ευκαιρία να υλοποιήσει το μεγάλο εθνικό όραμα.

Δυστυχώς δεν υπάρχουν ψήφοι ευγνωμοσύνης. Το αναγνώριζε και ο ίδιος όταν ο λαός του αρνήθηκε μερικούς ακόμα μήνες προεδρίας, για να κάνει το όνειρο πραγματικότητα.

«Υπό μια έννοια», έγραψε η βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν , «η ικανότητά του Γλαύκου Κληρίδη να βλέπει ξεκάθαρα τα σοβαρά ζητήματα ήταν και η τραγωδία του. Αντιλήφθηκε χρόνια νωρίτερα από τους συμπατριώτες του Ελληνοκυπρίους τις πραγματικές επιπλοκές της τουρκικής εισβολής, αλλά δεν μπόρεσε να πείσει για την άποψή του ότι μισό ψωμί είναι καλύτερο από το τίποτα, πληρώνοντας πολιτικό κόστος για αυτά τα πιστεύω του».

Ο Γλαύκος Κληρίδης, έγραψε επίσης στην νεκρολογία του ο Γκάρντιαν, «είναι ένα έξοχο παράδειγμα Κυπρίου πολιτικού που έχει σταθεί στο ύψος των προκλήσεων του ρόλου του ανάμεσα σε εκπροσώπους πολύ μεγαλύτερων και ισχυρότερων κρατών – ένας τοπικός εθνικός ηγέτης που συγκριτικά νωρίς στην πολιτική του καριέρα κέρδισε το δικαίωμα να θεωρείται ως ηγετική πολιτική προσωπικότητα».

Έως την τελευταία στιγμή και σε βαθύ γήρας συνέχισε να εργάζεται για το «καλό των Κυπραίων», όπως έλεγε χαρακτηριστικά, πότε μετέχοντας σε συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, πότε παρέχοντας συμβουλές για τη διεθνή πτυχή του κυπριακού, πότε συνομιλώντας με ξένους ηγέτες.

Κύριε πρόεδρε,
Αγαπητοί Καίτη και Κώστα,
Κυρίες και κύριοι,

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να πει κανείς ό,τι πρέπει, για να μνημονεύσει μια προσωπικότητα τόσο πληθωρική, τόσο μοναδική, όσο αυτήν του Γλαύκου Κληρίδη. Είναι δύσκολο να αποδώσει δίκαιο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης σε έναν ηγέτη που για 50 τόσα χρόνια ταύτισε τη ζωή του με την ίδια την ιστορία της πατρίδας και με τον αγώνα της για σωτηρία.

Ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν «γενναίος το φρόνημα, αλλά και έργοις», γι’ αυτό, και όπως εύστοχα σημειώνει ο Περικλής, «σε ανθρώπους που στάθηκαν γενναίοι με έργα, με έργα αρμόζει να εκφραστούν και οι τιμές». Με έργα θα πρέπει να του αποδοθούν οι τιμές, για όσα πολλά μας κληροδότησε ως πολύτιμη πολιτική παρακαταθήκη.

Εμείς οι συνεργάτες του, που κουβαλούμε την πολιτική κληρονομιά του στους ώμους και στις καρδιές μας, στο νου και στην ψυχή μας, γνωρίζουμε πολύ καλά τα έργα που αρμόζουν στον Γλαύκο Κληρίδη για να τιμήσουμε τη μνήμη του και να ανταποδώσουμε ισάξια την προσφορά του. Με την σωφροσύνη, την υπευθυνότητα και την ανθρωπιά που μας δίδαξε, θα εκπληρώσουμε το ανεκπλήρωτο όραμά του.

Πρόεδρε Γλαύκο Κληρίδη,
Αιώνιε αρχηγέ μας,
Ένα ήταν το ανεκπλήρωτο όνειρό σου. Να δεις την πατρίδα μας επανενωμένη. Την ειρήνη να φωτίζει ολόκληρο το νησί μας. Τους συμπατριώτες σου Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους και όλους τους κατοίκους του νησιού μας, μαζί ενωμένους να συνεργάζονται, να συνδημιουργούν και να ευημερούν. Η ασφάλεια και η σταθερότητα να επανέλθει στον τόπο μας και οι άνθρωποι να μπορούν επιτέλους να σχεδιάζουν το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους χωρίς την αβεβαιότητα αύριο και το φόβο μιας άλλης τραγωδίας.
Είχες ένα όνειρο. Της ειρήνης, της χαράς και της ευημερίας για τον τόπο στον οποίο αφιέρωσες ολόκληρη τη ζωή σου. Εμείς, τα πνευματικά και πολιτικά τέκνα σου, οι συνεργάτες και οι φίλοι σου, δεν θα είμαστε άξιοι συνεχιστές της ιστορίας σου αν δεν φέρουμε στην Κύπρο αυτό που δεν πρόλαβες να φέρεις εσύ. Δεν θα είμαστε άξιοι κληρονόμοι σου αν δεν πετύχουμε τον υπέρτατο εθνικό στόχο που με τόσο πάθος, αυτοθυσία και αυταπάρνηση επεδίωξες εσύ.
Εμείς εδώ, σήμερα, δίνουμε υπόσχεση τιμής πως δεν θα επιτρέψουμε ποτέ τη διχοτόμηση της πατρίδας. Δεν θα δεχτούμε ποτέ νόθες λύσεις, σχέδια Β’, βελούδινα διαζύγια, συμφωνημένες διχοτομήσεις, δυο κράτη, συνομοσπονδίες ή τοίχους που να μοιράζουν στα δυο τη γη και τους ανθρώπους. Εμείς οι πολιτικοί επίγονοί σου δεσμευόμαστε ότι θα αναλώσουμε το άπαν των δυνάμεών μας για να ενώσουμε ξανά το νησί μας και να κρατήσουμε τον Κυπριακό Ελληνισμό στη γη των πατέρων μας. Εμείς, όλοι, θα αγωνιστούμε με ενότητα, σωφροσύνη και υπευθυνότητα, όπως μας δίδαξες, για να επανενώσουμε την πατρίδα μας μέσα από μια λύση ομοσπονδίας, όπως εσύ την οραματίστηκες, την θεμελίωσες και την διεκδίκησες ως το τέλος. Ενωμένοι και αλληλέγγυοι υπό την εμπνευσμένη ηγεσία του προέδρου μας, Νίκου Αναστασιάδη, θα δώσουμε την τελευταία μάχη. Ό,τι εξαρτάται από εμάς, από την ελληνοκυπριακή πλευρά και την δική μας ηγεσία, θα το κάνουμε. Σε βεβαιώνουμε.
Η Ιστορία μας περιμένει στην επόμενη στροφή.
Εμείς θα είμαστε εκεί.
Να κάνουμε το όραμα γεγονός χαρμόσυνο και ελπιδοφόρο. Να σου προσφέρουμε το μοναδικό μνημόσυνο που θα ήταν αντάξιο της προσφοράς, της ιστορίας και της μνήμης σου.
Αιωνία ας είναι η μνήμη σου, Γλαύκο Κληρίδη.

Share this post