Χάρτες για την ΑΟΖ

Χάρτες για την ΑΟΖ

Με την προβολή χαρτών ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Τάσος Τζιωνής, ενημέρωσε τους Πρέσβεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι διαπιστευμένοι στην Κύπρο, αναφορικά με τις παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας εντός της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη συμμετοχή του τουρκικού πλοίου «Πορθητής» (Fatih).

Ο πρέσβης Τάσος Τζιωνής υπογράμμισε ότι:

*Οι τουρκικές δραστηριότητες είναι αντίθετες με τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων,

*Η περιοχή γεώτρησης βρίσκεται εντός θαλάσσιου χώρου που διεκδικείται, χωρίς να υπάρχει εύλογη βάση, από την Τουρκία ως τμήμα της υφαλοκρηπίδας της.

*Η Κύπρος έχει καλέσει με επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, στις 12 Δεκεμβρίου 2018, την Τουρκία σε διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αλλά η Άγκυρα απέρριψε την πρόσκληση.
Ο γ.δ. του ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η Κύπρος έχει δηλώσει ότι το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ της είναι η μέση γραμμή με την Τουρκία. Ωστόσο, πρόσθεσε, οι διεκδικήσεις της Τουρκίας ξεπερνούν κατά πολύ τη μέση γραμμή. Αυτό, επεσήμανε ο πρέσβης Τ. Τζιωνής, « καταδεικνύει το πώς η Τουρκία ασκεί αυτά που θεωρεί ως ¨δικαιώματα¨ της, κατά τρόπο καταχρηστικό και αντίθετο προς το διεθνές δίκαιο».
*Ακολουθεί η ενημέρωση στα αγγλικά μαζί με τους χάρτες, όπως δόθηκε από το κυπριακό ΥΠΕΞ

Presentation to EU Ambassadors 31.5.2019

Share this post