Χαρίλαος Θρ. Μηχιώτης: “Δραματική Πορεία”

Χαρίλαος Θρ. Μηχιώτης: “Δραματική Πορεία”

Οι  “Εκδόσεις “ΚΑΣΤΑΛΙΑ”  προσφέρουν , ένα βιβλίο που ρίχνει φως στην εθνική τραγωδία των Δεκεμβριανών του 1944

Αφορμή  για να θυμιθούμε τον σεμνό αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης στην Ελλάδα Χαρίλαο Θρ. Μηχιώτη και το  σημαντικό βιβλίο του  “Δραματική Πορεία -Από την Απελευθέρωση 1944 στην τραγωδία του Δεκέμβρη και τη Βάρκιζα» ήταν η επικοινωνία με τον γιό του Σεραφείμ Μηχιώτη με την ευκαιρία της χθεσινής ονομαστικής του εορτής. 

Ο αείμνηστος Χαρίλαος Μηχιώτης έφυγε από την ζωή στις 12 Νοεμβρίου 2012. Γεννήθηκε στο Νεοχώρι Φθιώτιδας (1914). Υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός,  μετεκπαιδευθείς στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάσθηκε ως δημοσιογράφος (μέλος της τότε Ένωσης Συντακτών Αθηναϊκού Τύπου) και ως μέλος του Πανελληνίου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Εθνικής Αντίστασης (1941-1944).

Οκτώβριος 1944, Απελευθέρωση της Αθήνας

Ηταν συγγραφέας πολλών βιβλίων, μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, βραβευθείς με το Γρυπάρειο Έπαθλο Ποίησης (1976). Ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο «Κασταλία», που σήμερα συνεχίζει ο γιός του,  και χρημάτισε Γεν. Γραμματέας της Πανελλήνιας Οργάνωσης Εκδοτών Βιβλιοπωλών.

Πήρε μέρος στον πόλεμο 1940-41 και στην Εθνική Αντίσταση ως στέλεχος του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ (καπετάνιος συντάγματος). Υπέστη διωγμούς και δεινοπάθησε σε πολυετή εγκλεισμό σε στρατόπεδα εξορίστων.  Τo 2010 ο Χαρίλαος Μηχιώτης βραβεύτηκε, μεταξύ άλλων, από την  Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών και Βιβλιοπωλών με την ευκαιρία των 50 χρόνων από την ίδρυσή της.

Όπως μας πληροφόρησε ο γιός του οι εκδόσεις “Κασταλία” για να τιμήσουν τον ιδρυτή τους , τα 76 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας , στις 12 Οκτωβρίου 1944,  και την μάχη στην ελληνική πρωτεύουσα τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς προσφέρουν το βιβλίο στην τιμή των 10€ (ονομαστική τιμή 16€), σε όσους το προμηθευθούν από τα του εκδοτικού οίκου ή στην τιμή των 17€ με αντικαταβολή  σε όσους το παραγγείλουν τηλεφωνικώς ή μέσω fax ή μέσω E-Mail σε χρόνο παράδοσης 3-4 εργασίμων ημερών. Επίσης διατίθεται και από τα βιβλιοπωλεία.
Εκδοτικός- Εμπορικός Οίκος «ΚΑΣΤΑΛΙΑ», Σταδίου 33- Αθήνα-105 59
Τηλ: (210)3215.280- 3247.945 Φαξ: (210) 3215.281- 3315.176
E-Mail: [email protected], url:www.kastaliaeditions.gr

 

Το βιβλίο «ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ-Από την Απελευθέρωση 1944 στην τραγωδία του Δεκέμβρη και τη Βάρκιζα» καλύπτει μια περίοδο  ιδιαίτερης ιστορικής και πολιτικής σημασίας. Η τραγωδία του Δεκέμβρη του 1944, δεν παύ­ει να απασχολεί την ιστορική έρευνα και τον ευρύτερο προβληματισμό, αφού, όπως αποδείχθηκε από τις εξελίξεις που αμέσως ακολούθησαν, οδήγησε στον εμφύλιο πόλεμο. Ήταν νομοτελειακά δρομολογημένη αυτή η εξέλιξη; Ή μήπως μπορούσε να αποτραπεί, υπό το πρί­σμα των συγκυριών και του συσχετισμού δυνάμεων της τότε εποχής; 

Βασανιστικά τα ερωτήματα, για ένα θέμα που δεν έχει κλείσει και για το οποίο η ιστορική έρευνα θα φέρνει στο φως όλο και νεώτε­ρα στοιχεία. Γύρω από αυτό το ακανθώδες θέμα περιστρέφεται το βιβλίο- εξιστόρηση του Χαρίλαου Θρ. Μηχιώτη (1914-2012), ιδρυτή των Εκδόσεων «ΚΑΣΤΑΛΙΑ», ο ο­ποίος, όπως αναφέρει στον πρόλογό του, ξεκίνησε τη συγγραφή του παρακινούμε­νος από την επιθυμία του να ερευνήσει περισσότερο το θέμα, ώστε να ανακαλύψει την ιστορική αλή­θεια «πέρα από όσα, κατά την κρίσιμη εποχή, ήταν ορατά».

Το αποτέλεσμα αποτυπώνεται σε έναν τόμο 474 σελίδων, στις οποίες παρατίθενται πολλά ντοκουμέντα και αρχειακό υλικό, δημοσιεύσεις και προσωπικές αφηγήσεις κι από τις δύο πλευρές των εμπολέμων αυτής της αιματηρής περιπέτειας, «όπου απουσίασε το πνεύμα καταλλαγής, ο ψύχραιμος διάλογος και η συναίσθηση της ευθύνης όλων μπροστά στο συμφέρον του έθνους και του λαού». Ανατρέχοντας σε ντοκουμέντα της εποχής, ο συγγραφέας παραθέτει τις στρατηγικές προτεραιότητες του Βρετανικού παράγοντος την παραμονή της πλήρους κατάρρευσης των Γερμανών για καθυπόταξη του ΕΑΜικού κινήματος, τις παλινωδίες του Γ. Παπανδρέου πριν από τη ματωμένη Κυριακή της 3ης  του Δεκέμβρη 1944 στην Πλατεία Συντάγματος και τα μεγαλεπήβολα οράματα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ για «αντεπίθεση» από την επομένη το πρωί, οπότε και η σύγκρουση γενικεύθηκε. Το δόγμα Τρούμαν για «μη ανάκτηση του ελέγχου της χώρας αυτής από το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ» αποτέλεσε το σημείο αναφοράς όσων ακολούθησαν, με έκδηλη τη Βρετανική δυσαρέσκεια από τις πρώτες στιγμές της Απελευθέρωσης της Αθήνας. 

                                                              Δεκεμβριανά 1944
Τέλος γίνεται αναφορά στην τότε στάση της Σοβιετικής Ένωσης, διά στόματος Στάλιν, που εκμυστηρεύθηκε στον Δημητρόφ: «Συμβούλευσα την Ελλάδα να μην αρχίσουν αυτόν τον αγώνα. Τα μέλη του ΕΑΜ δεν έπρεπε να βγουν από την Κυβέρνηση Παπανδρέου. Καταπιάσθηκαν με μία δουλειά για την οποία δεν αρκούν οι δυνάμεις τους. Φαίνεται ότι υπολόγιζαν ότι ο Κόκκινος Στρατός θα κατέβαινε έως το Αιγαίο. Αυτό δεν μπορούσαμε να το κάνουμε. Δεν μπορούμε να στείλουμε στην Ελλάδα δικά μας στρατεύματα. Οι Έλληνες έκαναν βλακεία»

Τα Περιεχόμενα του Βιβλίου

Εισαγωγή
Το λυκαυγές της ελευθερίας – Δολοπλοκίες των Βρετανών
Χωλή, πεδικλωμένη απελευθέρωση
Ζώνες επιρροής και Ελλάδα
Προς συγκρότηση εθνικού στρατού
Επί ξυρού ακμής
Οι εκατέρωθεν δυνάμεις
Η πολεμική έκρηξη
Εμπόλεμη κατάσταση
Έντονη βρετανική επιθετικότητα – Κάμψη του ΕΛΑΣ
Εκστρατεία και διάλυση του ΕΔΕΣ
Το μέτωπο της Αθήνας πρώτη προτεραιότητα της Μ. Βρετανίας
Κρίσιμη φάση. ΕΛΑΣ: Αγώνας μέχρις εσχάτων
ΕΛΑΣ: ‘Απελπις αγών. Υποχώρηση – Αποχώρηση
Προς λύση του δράματος. Η Συμφωνία της Βάρκιζας
Μετά τη Βάρκιζα
Επίμετρον
Βιβλιογραφία – Πηγές
Εργογραφία

Το βιβλίο εκδόθηκε  τον Δεκέμβριο του 2005. Επανεκδόθηκε το 2015. Στο τέλος της επανέκδοσης  παρατίθενται σε παράρτημα οι ομιλίες στην εκδήλωση παρουσίασης το Οκτώβριο του 2006. Σε αυτή είχαν κάμει επίσης παρεμβάσεις οι αείμνηστοι Λεωνίδας Κύρκος και Σοφιανός Χρυσοστομίδης, οι Προκόπης Παυλόπουλος από τη ΝΔ  και τέως πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Δημήτρης Ρέππας από το ΠΑΣΟΚ και ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης. Χαιρετισμό είχαν απευθύνει ο αίμνηστος Μανόλης Γλέζος και Γιώργος Δαρδανός. Συντονιστής ήταν ο αείμνηστος Ευάγγελος Αθηναίος.

Οι αείμνηστοι Μανώλης Γλέζος (α) και Χαρίλαος Μηχιώτης (δ)

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ by ARISTEIDIS VIKETOS

Share this post