Χαμένη αρχαία πόλη βρέθηκε μετά από 2.000 χρόνια στο Ιράκ

Χαμένη αρχαία πόλη βρέθηκε μετά από 2.000 χρόνια στο Ιράκ

Της Jennifer Nalewicki*

 

Μετά από 2.000 χρόνια βρέθηκε σε μια κοιλάδα στα βουνά του Ιρακινού Κουρδιστάν μια χαμένη πόλη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσίευσε μια διεθνής ομάδα αρχαιολόγων στο περιοδικό Antiquity.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν τα ερείπια της πόλης που πιστεύεται ότι είναι η χαμένη πόλη της Natounia. Πρόκειται για ένα αρχαίο φρούριο ηλικίας 2.000 ετών με το όνομα Rabana-Merquly,  το οποίο υποστηρίζουν ότι ανήκει στη χαμένη αυτή πόλη, με βάση τα περίπλοκα βραχογραφήματα που βρέθηκαν τριγύρω και απεικονίζουν ηγέτες που πέρασαν από την περιοχή. Η πόλη είναι γνωστή και ως Natounissarokerta, μια πόλη που γνωρίζαμε μέχρι πρότινος την ύπαρξή της μέσα από νομίσματα, τα οποία χρονολογούνται από τον πρώτο αιώνα π.Χ.

Ιράκ

Το οχυρό αυτό άνηκε κάποτε στην Αυτοκρατορία των Πάρθων (γνωστή και ως Αυτοκρατορία των Αρσακιδών), η οποία βασίλευε μεταξύ 247 π.Χ. και 224 μ.Χ. Σύμφωνα με το Live Science, οι Πάρθοι ήταν άσπονδοι εχθροί της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και έδωσαν πολλές μάχες εναντίον της για πάνω από 250 χρόνια. Η έρευνα δείχνει ότι το οχυρό Rabana-Merquly χρησίμευε ως ένα από τα περιφερειακά κέντρα της αυτοκρατορία των Πάρθων.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια μίας πρόσφατης αποστολής, η διεθνείς ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε δυο πανομοιότυπα βραχώδη ανάγλυφα στις δύο εισόδους του οικισμού, ο οποίος βρίσκεται στη βάση του όρους Piramagrun στα όρη Zagros του ιρακινού Κουρδιστάν. Λέγεται ότι απεικονίζουν τον βασιλιά της Adiabene, ένα βασίλειο που ήταν μέρος της Παρθική Αυτοκρατορίας.

Ιράκ

Το αξιοσημείωτο επίσης είναι πως ο επικεφαλής αρχαιολόγος, Michael Brown, από το Ινστιτούτο Προϊστορίας, Πρωτοϊστορίας και Εγγύς Ανατολής του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης στη Γερμανία, αποκαλεί το εν λόγω φρούριο σαν ένα “πραγματικό” Helm’s Deep από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών.

«Η Rabana-Merquly είναι μακράν η μεγαλύτερη και πιο εντυπωσιακή τοποθεσία της Παρθικής εποχής στην περιοχή και η μόνη με βασιλική εικονογραφία, οπότε είναι μακράν η καλύτερη υποψήφια για να είναι η Νατούνια. Οι οχυρώσεις του περικλείουν φυσικά αμυντικό έδαφος και μπορούν να θεωρηθούν ως προέκταση του γύρω ορεινού τοπίου. Αν είστε εξοικειωμένοι με τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, είναι ουσιαστικά ένα πραγματικό Helm’s Deep», λέει χαρακτηριστικά.

Ιράκ

Πηγή:    skai.gr (Live Science)

Share this post