Χαίρε στον αθάνατο Έλληνα!

Χαίρε στον αθάνατο Έλληνα!

Του Ανδρέα Καννάουρου*

 

Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι η Ελλάδα. Αθάνατη είναι η Ελλάδα και μαζί της αθάνατος ο μέγας Μίκης Θεοδωράκης και το τιτάνιο ελληνικό και ταυτόχρονα οικουμενικό έργο του, που ύμνησε, δόξασε και θέριεψε την ελευθερία, τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και τον ανυπότακτο αγωνιστή-άνθρωπο για έναν καλύτερο κόσμο.

Έναν κόσμο θεμελιωμένο και οικοδομημένο στα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, στην ελευθερία σκέψης και έκφρασης, στο δίκαιο, στη χρηστή διοίκηση, στη διαφάνεια, στην ειρήνη, στην ασφάλεια, στη φιλία, στην κοινωνική αλληλεγγύη, στην ευημερία, στην αγάπη.

Η καλύτερη τιμή στην αθάνατη μνήμη του κορυφαίου δημιουργού και αγωνιστή είναι να συνεχιστεί ασταμάτητα, ανυποχώρητα και αποφασιστικά η κοσμογονική πορεία, που φώτισε και λάμπρυνε ο ήλιος και να κατισχύσουν και να γίνουν ζώσα πραγματικότητα τα υπέροχα, ευλογημένα οράματά του. 

Σε ευγνωμονούμε και σε ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας, αγαπημένε και καταξιωμένε αθάνατε Έλληνα και υπεράξιε πανοικουμενικέ πολίτη, Μίκη Θεοδωράκη.

Ένα ξεχωριστό ευχαριστώ οφείλει η Κύπρος στον ακατάβλητο επαναστάτη μαχητή της ελευθερίας και της δημοκρατίας, για την αδιάκοπη στεντόρεια φωνή του και τη δυνατή γροθιά του για την εξάλειψη του φρικτού ανυπόφορου εγκλήματος της βάρβαρης εισβολής- κατοχής του Αττίλα και της απελευθέρωσης και επανένωσης της κυπριακής γης. 

Θα μας λείψουν πολύ και η φωνή του και η γροθιά του, αυτό το ισχυρό όπλο και στήριγμα, με την απώλεια του εθνεγέρτη Μίκη Θεοδωράκη, θα έχουμε, θα προτάσσουμε και θα τραγουδάμε πολύ περισσότερο και πολύ πιο βροντερά τα φλογερά, εμπνευστικά τραγούδια της λευτεριάς και της δικαιοσύνης που μας άφησε εκείνος, ως ισχυρότατη ασπίδα και δόρυ στους εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες που έπονται και συνεχίζονται και θα συνεχίζονται ως την τελική δικαίωση και του δημιουργού τους και όλων εκείνων που αγωνίζονται και θα εξακολουθήσουν να αγωνίζονται, κρατώντας ψηλά το λάβαρο, που ο μεγάλος αθάνατος παραστάτης ανέμισε και τίμησε λαμπρά. 

*Παλαίμαχος δημοσιογράφος (9 Σεπτεμβρίου, 2021, Ημέρα της Πάνδημης κηδείας και ταφής του Αθάνατου Μ. Θεοδωράκη στη γενέτειρά του Ηρωομάνα Γη των Χανίων).

Share this post