Blinken-Κασουλίδης: Τα επόμενα βήματα για την εμβάθυνση της συνεργασίας Κύπρου-ΗΠΑ

Blinken-Κασουλίδης: Τα επόμενα βήματα για την εμβάθυνση της συνεργασίας Κύπρου-ΗΠΑ

Τα επόμενα βήματα για την περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ τέθηκαν επί τάπητος κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου  Ιωάννης Κασουλίδης με τον Αμερικανό ομόλογο του Antony Blinken. Υπό αυτό το πρίσμα, συζητήθηκε η ανάγκη πολιτικής αναβάθμισης του σχήματος συνεργασίας 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ).

Τη δέσμευση των ΗΠΑ για την εμβάθυνση της συνεργασίας με την Κυπριακή Δημοκρατία εξέφρασε ο Antony Blinken κατά τη διάρκεια της συνάντησης.  Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken  συνεχάρη τον υπουργό Εξωτερικών Κασουλίδη για την επιστροφή του στο υπουργείο Εξωτερικών και επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ για την εμβάθυνση της συνεργασίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, μεταξύ άλλων μέσω του μηχανισμού 3+1 με την Ελλάδα και το Ισραήλ».

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, οι δύο υπουργοί συζήτησαν μια σειρά από διμερή και περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της σημασίας του συντονισμού των ενεργειών για την υποστήριξη της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Επιπλέον, τόνισαν τη σημασία της ενίσχυσης της επιστημονικής συνεργασίας σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή και οι αναδυόμενες τεχνολογίες μέσω της επικείμενης υπογραφής διμερούς συμφωνίας για την επιστήμη και τεχνολογία.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Antony Blinken εξέφρασε τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες που γίνονται υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών για την επανένωση του νησιού στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα προς όφελος όλων των Κυπρίων.

Στην αμερικανική αντιπροσωπεία συμμετείχαν η αρμόδια για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις υφυπουργός Εξωτερικών Δρ. Κάρεν Ντόνφριντ, ο υπηρεσιακός βοηθός υπουργού για ενεργειακούς πόρους, Χάρι Κάμιαν και η βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα νότιας Ευρώπης και Καυκάσου, Έρικα Όλσον.

Να ελέγξουμε επίσημα, αν ο αγωγός EastMed είναι οικονομικά βιώσιμος

Ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στη θέση της Λευκωσίας για τον αγωγό EastMed, λέγοντας ότι αυτή δεν έχει αλλάξει. Ο υπουργός Εξωτερικών στάθηκε στη σημασία της οικονομικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και στον γεωπολιτικό παράγοντα, λέγοντας πως αυτά τα κριτήρια και με αυτή τη σειρά πρέπει να εκτιμηθούν μέσα από μια επίσημη διαδικασία.

«Εξηγηθήκαμε όσον αφορά το θέμα του αγωγού EastMed, δηλαδή η θέση μας είναι αυτή που πήραμε από τότε που ξεκινήσαμε, να ελέγξουμε πρώτα αν είναι οικονομικά βιώσιμη, μετά αν είναι περιβαλλοντολογικά σωστή και τρίτον τα γεωπολιτικά. Εάν είναι σωστή η δήλωση που προήλθε από σύμβουλο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι οικονομικά δεν είναι βιώσιμη, τότε πως μπορούμε να προχωρήσουμε; Είναι δύσκολο, είναι πολλά λεφτά. Όμως, αυτό θα το δούμε επίσημα όταν έρθει η ώρα. Εάν αποδειχτεί ότι δεν είναι οικονομικά βιώσιμη, υποχρεωτικό είναι να παραμείνουμε μέχρι εκεί», επισήμανε ο κ. Κασουλίδης.

Όσον αφορά την αμερικανική στάση, ο Κύπριος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι για την Ουάσιγκτον το θέμα του αγωγού δεν έχει οριστικά κλείσει. «Δεν είπε ούτε ο υπουργός (Blinken) ότι έχει κλείσει. Είπε ότι εάν τα αποτελέσματα αποδείξουν ότι οικονομικά δεν είναι βιώσιμος, συμφώνησε μαζί μας ότι τότε θα σταματήσει.».

Κυπριακό

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο υπουργός αναφέρθηκε στην στάση του κ. Blinken, λέγοντας ότι εξέφρασε ανησυχία ότι οι επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία και στην Κυπριακή Δημοκρατία ίσως να αποτελέσουν τροχοπέδη για την επανέναρξη των συνομιλιών στο πλαίσιο της διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας που έχει διαμορφωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη. Από την πλευρά του, ο κ. Κασουλίδης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πρωτοβουλία του προέδρου Αναστασιάδη για την υλοποίηση σημαντικών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

«Αναφέρθηκα στην πρόταση του προέδρου Αναστασιάδη για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, μεγάλα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, για να αφαιρέσουμε από την ρητορική των Τουρκοκυπρίων ότι άλλαξαν γραμμή και θέλουν χωριστή κυριαρχία και δύο κράτη λόγω του γεγονότος ότι παραμένουν στην απομόνωση όταν αποτύχουν οι συνομιλίες, ενώ εμείς είμαστε το επίσημο νόμιμο κράτος, η απάντηση είναι ιδού η ρόδος ιδού και το πήδημα. Εάν αποδεχτούν την παράδοση του αεροδρομίου της Τύμβου στα Ηνωμένα Έθνη θα μπορούν και να εμπορεύονται και να μην υπάρχει η απομόνωση νοούμενο ότι θα παραδοθεί η περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων στα Ηνωμένα Έθνη όπως προνοούν τα ψηφίσματα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Περιφερειακές Εξελίξεις

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο υπουργοί συζήτησαν όλες τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις, στις οποίες συμπεριλαμβανόταν η κρίση στην Ουκρανία, η κατάσταση στο Λίβανο και οι τρομοκρατικές ενέργειες στην περιοχή του Κόλπου. «Αφού μιλήσαμε πρώτα για την κρίση στην Ανατολική Ευρώπη του είπα ότι το υπογάστριο αυτής της περιοχής της Ουκρανίας είναι η Ανατολική Μεσόγειος και πρέπει να κοιτάξουμε μέσα στο εύρος των σχέσεων μας ώστε να κοιτάξουν πως μπαίνουν και οι σχέσεις της Κύπρου με τις ΗΠΑ».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ -ΦΩΤΟ : Γραφείο Antony Blinken

Share this post