Bild: Η Μέρκελ απέτρεψε θερμό επεισόδιο Ελλάδας-Τουρκίας

Bild: Η Μέρκελ απέτρεψε θερμό επεισόδιο Ελλάδας-Τουρκίας

Τηλεφωνική επικοινωνία Κυρ. Μητσοτάκη με τον  Βλαντίμιρ Πούτιν

Σωτήρια ήταν η παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ το βράδυ της Τρίτης, συμβάλλοντας αποφασιστικά στο να αποφευχθεί  μία στρατιωτική σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας, αναφέρει σε δημοσίευμα της η γερμανική Bild, τονίζοντας ότι οι δύο χώρες έφθασαν «πολύ κοντά» στη σύρραξη. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα πλοία του πολεμικού ναυτικού αμφότερων των χωρών είχαν τεθεί σε ετοιμότητα, την ίδια στιγμή που τα μαχητικά αεροσκάφη τους είχαν ήδη απογειωθεί, με τη Γερμανίδα καγκελάριο να παρεμβαίνει έγκαιρα και να αποτρέπει το σενάριο μιας πιθανής ανοιχτής σύγκρουσης.

Οι περιγραφές της Bild είναι δραματικές, με τον αρθρογράφο να φθάνει στο σημείο να παρομοιάσει τις στιγμές της έντασης με τα γεγονότα της κρίσης των πυραύλων της Κούβας, το 1962, όταν Ηνωμένες Πολιτείες και Σοβιετική Ένωση έφθασαν μία ανάσα από τη μετατροπή του Ψυχρού Πολέμου σε «θερμό». Στην τωρινή όμως περίπτωση οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές είναι μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, υπογραμμίζει η Bild, για να τονίσει τη διαφορά των σημερινών με τα ψυχροπολεμικά δεδομένα.

Όπως αναφέρει το γερμανικό μέσο, Το βράδυ έγινε σαφές, ότι 18 τουρκικά πλοία είχαν ξεκινήσει για το Καστελλόριζο, με ελληνικές πηγές να ενημερώνουν, ότι την ίδια στιγμή πήραν εντολές να κινηθούν προς το ακριτικό νησί και ελληνικά πολεμικά πλοία, περιγράφοντας την περίσταση ως μια κατάσταση που από λεπτό σε λεπτό θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε εξαιρετικά επικίνδυνο βαθμό.

«Μετά ήρθε η Μέρκελ», αναφέρει χαρακτηριστικά η Bild, σημειώνοντας ότι η Γερμανίδα καγκελάριος είχε τηλεφωνικές επαφές, την ύστατη στιγμή, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι επαφές ολοκληρώθηκαν «επιτυχώς», προσθέτει ο αρθρογράφος, τονίζοντας ότι ο τουρκικός στόλος γύρισε και κατευθύνθηκε προς άλλη κατεύθυνση.

Οι τηλεφωνικές συνομιλίες επιβεβαιώθηκαν από Αθήνα και Άγκυρα , χωρίς όμως  να θίγεται το θέμα του δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας.

Εξάλλου, στην Αθήνα ανακοινώθηκε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή και το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για όλο τον Ορθόδοξο κόσμο.

«Η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη» σχολίαζαν αρμόδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ, με αφορμή πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, τις οποίες παρακολουθούν μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Υπενθυμίζεται ότι Ελλάδα και Κύπρος στη χθεσινή Νavtex που εκδόθηκε από πλευράς Τουρκίας και αφορά έρευνες του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, απάντησαν νωρίτερα με anti navtex.Συγκεκριμένα, η Υδρογραφική Υπηρεσία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε Navtex, με την οποία ακυρώνει την τουρκική Navtex και καλεί τους ναυτιλλομένους να την αγνοήσουν. Η ελληνική Navtex αναφέρει ότι η τουρκική Navtex εκδόθηκε από μη εξουσιοδοτημένο σταθμό και αναφέρεται σε παράνομες δραστηριότητες σε ελληνική περιοχή. Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι μόνο ο υδατογραφικός σταθμός του Ηρακλείου έχει δικαιοδοσία να εκδίδει Navtex στη συγκεκριμένη περιοχή.

Αντίστοιχη Νavtex εξέδωσε και η Κύπρος. Η Νavtex που εκδόθηκε από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα τα μεσάνυχτα τις 21ης προς 22α Ιουλίου κάνει λόγο για παράνομες ενέργειες από πλευράς Τουρκίας με τη δέσμευση συγκεκριμένης περιοχής. Όπως αναφέρεται στη Νavtex του ΚΣΕΔ η αναγγελία συνιστά παραβίαση τους διεθνούς δικαίου και των κανόνων.

Από την πλευρά της, η Τουρκία εξέδωσε νέες αντι-Navtex, χαρακτηρίζοντας μη εξουσιοδοτημένους για τη συγκεκριμένη περιοχή τους σταθμούς που εξέδωσαν την ελληνική και την κυπριακή Navtex.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post