BBC: Έτσι θα εισβάλει στην Ουκρανία η Ρωσία

BBC: Έτσι θα εισβάλει στην Ουκρανία η Ρωσία

Το BBC χαρτογραφεί τις πιθανές διαδρομές μέσα από τις οποίες μπορεί να εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία. Τι αναφέρουν διεθνείς αναλυτές.

Μπορεί τα ρωσικά στρατεύματα να βρίσκονται στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακήρυξε χθες ως αυτόνομες, ωστόσο δυτικές κυβερνήσεις πιστεύουν ότι η Μόσχα σχεδιάζει μια πολύ μεγαλύτερη εισβολή, με στόχο να καταλάβει ολόκληρη τη χώρα.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον ο οποίος δήλωσε: “Πιστεύουμε ότι έχουν κάνει τεράστια προετοιμασία και είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν. Όλοι μπορούν να δουν ποιες είναι οι πιθανές διαδρομές”.

Στρατιωτικοί αναλυτές συμφωνούν ότι με έως και 190.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, η Ρωσία έχει μια σειρά επιλογών, εάν αποφασίσει να χτυπήσει. Τις επιλογές αυτές παραθέτει το BBC.

Επίθεση από τα ανατολικά

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναγνώρισε δύο περιφέρειες που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία, την αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ, ως ανεξάρτητα κράτη, ενώ στη συνέχεια έστειλε στρατεύματα στις δύο περιοχές για να “διατηρηθεί η ειρήνη”.

Εάν ο Πούτιν αποφασίσει ότι τα στρατεύματά του πρέπει να προχωρήσουν πέρα από τις δύο περιοχές, ενδέχεται να κατευθυνθούν προς τη Ντνίπρο και τη Ζαπορίζια, σύμφωνα με τον Σεθ Τζόουνς του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.

Μια προέλαση μέσω της Μελιτόπολης προς τα νότια θα δημιουργούσε μια χερσαία γέφυρα μεταξύ του Ροστόφ στη Ρωσία και της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014.

BBC: Έτσι θα εισβάλει στην Ουκρανία η Ρωσία
  

Η Ρωσία θα μπορούσε επίσης να χτυπήσει από το Μπέλγκοροντ, όπου χιλιάδες στρατεύματα συγκεντρώνονται εδώ και μήνες. Από εκεί, οι πόλεις Χάρκοβο και Κρεμεντσούκ είναι πιθανοί στόχοι.

Ο Μπεν Μπάρι του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών λέει ότι ένας πόλεμος από στεριάς θα περιλάμβανε “ισχυρές δυνάμεις τεθωρακισμένων με στοχευμένη υποστήριξη πυροβολικού για να προσπαθήσουν να προχωρήσουν γρήγορα στο βάθος της Ουκρανίας”.

Λέει ότι ακόμη και μιας μικρής κλιμάκας επιχείρηση στα ανατολικά θα μπορούσε να περιλαμβάνει τον βομβαρδισμό της αεράμυνας και άλλων βασικών στρατιωτικών υποδομών της διοίκησης σε άλλα μέρη της χώρας.

Ακόμη, ένα ρωσικό χτύπημα από τα ανατολικά μπορεί να βοηθηθεί από τους αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στο Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ, οι οποίοι εκτιμάται ότι αριθμούν περίπου 15.000, με την Ουκρανία να λέει ότι ο αριθμός είναι μεγαλύτερος.

Η επιλογή της Λευκορωσίας

Εάν ο στόχος της Ρωσίας είναι η πλήρης αλλαγή καθεστώτος στην Ουκρανία, μια επίθεση από τον Βορρά είναι πολύ πιθανή, σύμφωνα με τον Μάικλ Κόφμαν, του Κέντρου Ναυτικών Αναλύσεων (CNA) που εδρεύει στις ΗΠΑ.

BBC: Έτσι θα εισβάλει στην Ουκρανία η Ρωσία
 

Η Ρωσία έχει 30.000 στρατιώτες στη Λευκορωσία όπου πραγματοποιεί εκτεταμένες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, είναι εξοπλισμένη με πυραύλους Iskander (μικρής εμβέλειας) και έναν αριθμό πυραύλων εκτόξευσης, καθώς και αεροσκάφη επίθεσης εδάφους Su-25 και μαχητικά Su-35.

Την Κυριακή, ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι είχε πληροφορίες που υποδηλώνουν ότι η Ρωσία σχεδίαζε επίθεση από τη Λευκορωσία.

Όπως είπε, επρόκειτο για ρωσική προέλαση με στόχο “να κατέβει από τον βορρά, στη συνέχεια στη Λευκορωσία και να περικυκλώσει το ίδιο το Κίεβο”.

Οι ασκήσεις στη Λευκορωσία έχουν παραταθεί επ’ αόριστο.

Στα ανατολικά, ακριβώς μέσα στο ρωσικό έδαφος, “όλος ο 41ος στρατός της Ρωσίας περιμένει στα σύνορα”, λέει ο κ. Κόφμαν.

Μια προέλαση προς το Κίεβο από τη Λευκορωσία μπορεί να αποφύγει τη ζώνη αποκλεισμού γύρω από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ.

Από τη ρωσική πλευρά, θα μπορούσε να προέρχεται από το Νόβιε Γορκοβίτσι και το Τρεμπορτνό, σύμφωνα με τον κ. Τζόουνς.

Ο δρόμος που περνά από την Κριμαία

Ένα χτύπημα από την Κριμαία είναι “σχεδόν βέβαιο” εάν η Ρωσία εξαπολύσει εισβολή, σύμφωνα με τον Μπάρι, πρώην Βρετανό στρατιωτικό με εμπειρία στον σχεδιασμό επιθέσεων.

Μια ρωσική προέλαση προς το Κίεβο από την Κριμαία θα μπορούσε να καθηλώσει μεγάλο αριθμό ουκρανικών στρατευμάτων ανατολικά του ποταμού Δνείπερου, λέει.

Με τις ρωσικές δυνάμεις στα δυτικά, ανατολικά και βόρεια, και στην Κριμαία, τα ουκρανικά στρατεύματα θα ήταν περικυκλωμένα.

BBC: Έτσι θα εισβάλει στην Ουκρανία η Ρωσία
 

Τα ρωσικά στρατεύματα μπορεί να προσπαθήσουν να πάρουν τη Χερσώνα και την Οδησσό στα δυτικά τους και τη Μελιτόπολη και τη Μαριούπολη στα ανατολικά – μια άλλη επιλογή για τη δημιουργία μιας χερσαίας γέφυρας μεταξύ της Κριμαίας και της δυτικής Ρωσίας.

BBC: Έτσι θα εισβάλει στην Ουκρανία η Ρωσία
 

Ενδεχόμενη προέλαση από την Κριμαία θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει ναυτικές δυνάμεις που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Μαύρη Θάλασσα.

Τα ρωσικά αποβατικά πλοία στην περιοχή είναι ικανά να αναπτύξουν στρατιωτικές δυνάμεις, τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης.

Οι αναλυτές τονίζουν ότι είναι πιθανό οποιαδήποτε ρωσική προέλαση να περιλαμβάνει μια σειρά από διαδρομές ταυτόχρονα, σε συνδυασμό με κυβερνοεπιθέσεις, πόλεμο παραπληροφόρησης και πυραυλικές επιθέσεις.

Λένε ότι η πιο περιορισμένη επιλογή της Ρωσίας μπορεί να είναι να εξαπολύσει σημαντικές κυβερνοεπιθέσεις στην Ουκρανία, με στόχο να παραλύσει βασικές υποδομές χωρίς να καταλάβει εδάφη.

Ο κ. Κόφμαν πιστεύει ότι η Ρωσία έχει “μαξιμαλιστικούς στόχους” και είναι πολύ πιθανό να χτυπήσει βαθιά στην Ουκρανία.

Αλλά τελικά, λέει ο κ. Κόφμαν, οι ακριβείς λεπτομέρειες οποιασδήποτε επίθεσης θα εξαρτηθούν από τους πολιτικούς στόχους της Μόσχας, οι οποίοι παραμένουν ασαφείς.

ΠΗΓΗ:  News247.gr 

Share this post