Αυξήθηκαν κατά 41% τα θύματα της εμπορίας εμπορίας ανθρώπων στην Ε.Ε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την πέμπτη έκθεσή της για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, η οποία περιλαμβάνει μια ανάλυση στατιστικών στοιχείων της περιόδου 2021-2022.
Ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων θυμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) παρουσίασε αύξηση κατά 41%, από 7.155 θύματα το 2021 σε 10.093 θύματα το 2022, ενώ ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανότατα σημαντικά υψηλότερος, καθώς πολλά θύματα δεν εντοπίζονται.
Το 49% του συνόλου των θυμάτων, εκ των οποίων το 92% είναι γυναίκες, γίνονται αντικείμενο εμπορίας με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση. Έτσι, αυτή η μορφή εμπορίας συνεχίζει να είναι η πιο διαδεδομένη μορφή εμπορίας ανθρώπων. Η δεύτερη πιο διαδεδομένη μορφή εμπορίας ανθρώπων είναι η εργασιακή εκμετάλλευση με το ποσοστό των θυμάτων να αγγίζει το 37%, εκ των οποίων το 70% είναι άνδρες. Όσον αφορά την εμπορία παιδιών, η οποία αντιπροσωπεύει το 19% του συνόλου των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων στην ΕΕ, σημειώθηκε μείωση του αριθμού των θυμάτων κατά 3% σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση. Κατά την περίοδο αναφοράς, οι υπήκοοι τρίτων χωρών αποτελούσαν την πλειονότητα των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων με ποσοστό 54%.
Από το 2022, η ΕΕ έχει εντείνει τις πολιτικές της για την ενίσχυση της καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων, υλοποιώντας τη στρατηγική της ΕΕ για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων (2021-2025). Κατόπιν πρότασης της Επιτροπής από το 2022, τον Ιούλιο του 2024 τέθηκε σε ισχύ μια αναθεωρημένη οδηγία για την πρόληψη και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. Η αναθεωρημένη οδηγία ενισχύει τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρχές για τη διερεύνηση αδικημάτων εμπορίας ανθρώπων και για την παροχή καλύτερης στήριξης στα θύματα. Δίνει επίσης έμφαση στην προστασία των παιδιών και περιλαμβάνει τη σεξουαλική εκμετάλλευση στο διαδίκτυο ως επιβαρυντική περίσταση. Η Επιτροπή θα εντείνει περαιτέρω τη δράση της κατά των διακινητών ανθρώπων, μεταξύ άλλων μέσω της δημιουργίας ενός κόμβου για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, μιας κεντρικής πλατφόρμας για τη στήριξη των κρατών μελών στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και την ενίσχυση της συνεργασίας.
Η εμπορία ανθρώπων είναι η δεύτερη πιο διαδεδομένη παράνομη οικονομική δραστηριότητα στον κόσμο. Συχνά συνδέεται με άλλα εγκλήματα, όπως η διακίνηση ναρκωτικών, η παράνομη διακίνηση μεταναστών, το έγκλημα κατά της ιδιοκτησίας, η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και η απάτη περί τα έγγραφα. Η έκθεση δημοσιεύεται ανά διετία και υπεύθυνος για την εκπόνησή της είναι ο συντονιστής δράσης κατά της εμπορίας ανθρώπων της ΕΕ. Η έκθεση βασίζεται σε συνεισφορές των κρατών μελών, των οργανισμών της ΕΕ και της πλατφόρμας της κοινωνίας των πολιτών της ΕΕ για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.
Πηγή:
European Commission /Representation in Cyprus