Αυξημένη μετάδοση του ιού ενδο-οικογενειακά και σε εργασιακούς χώρους διαπιστώνεται από την ιχνηλάτηση

Αυξημένη μετάδοση του ιού ενδο-οικογενειακά και σε εργασιακούς χώρους διαπιστώνεται από την ιχνηλάτηση

Σύσκεψη Υπουργού Υγείας με την Ομάδα Ιχνηλάτησης και τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή για τον κορονοϊό

Αυξημένη μετάδοση του ιού τόσο σε ενδο-οικογενειακό επίπεδο όσο και στους εργασιακούς χώρους διαπιστώνεται από την εις βάθος ιχνηλάτηση των θετικών περιστατικών COVID-19. Σε συνέχεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, παρουσιάστηκαν σήμερα στον Υπουργό Υγείας κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου οι διαπιστώσεις της Ομάδας Ιχνηλάτησης από την πιο επισταμένη διερεύνηση των επαφών των κρουσμάτων.

Αρχικά, παρατηρήθηκε αύξηση στον αριθμό των επαφών που δηλώνονται από το κάθε κρούσμα, από 3-4 άτομα που δηλώνονταν κατά μέσο όρο, σε 7-8 άτομα. Αυτό συνέβαλε στην καλύτερη διερεύνηση και στην άμεση εξέταση των περιστατικών, αποτρέποντας τη διασπορά του ιού σε παγκύπρια βάση.

Στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης δευτερογενών επαφών, εξετάστηκαν 774 άτομα και εντοπίστηκαν έξι κρούσματα κορωνοϊού. Με την πρακτική αυτή, εντοπίστηκαν πιο γρήγορα κρούσματα, χωρίς να χάνεται πολύτιμος χρόνος μέχρι τη θετικοποίηση των ατόμων που αποτελούν τον συνδετικό κρίκο της αλυσίδας.

Επιπρόσθετα, από την ιχνηλάτηση προκύπτει ότι, σε σύγκριση με το 1ο κύμα, υπάρχει αυξημένη μετάδοση του ιού στα μέλη της οικογένειας. Παρόμοιος εφησυχασμός παρατηρείται και σε εργασιακούς χώρους, όπου διαφαίνεται ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα δεν τηρούνται πιστά στο κομμάτι της κοινωνικοποίησης του προσωπικού εντός των εργασιακών χώρων (π.χ. κοινά διαλείμματα, μη εφαρμογή μέτρων ατομικής προστασίας κατά τα διαλείμματα, κοκ). Υπενθυμίζεται ότι σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών επιτρέπεται η φυσική παρουσία του 50% των εργαζομένων, ενώ θα πρέπει να διασφαλίζεται η τήρηση των υγειονομικών κατευθυντήριων οδηγιών σε κάθε περίπτωση.

Τέλος, αποφασίστηκε όπως γίνεται πιο εκτενής διερεύνηση των κοινωνικών δραστηριοτήτων των κρουσμάτων, έτσι ώστε να προσδιοριστεί πιο συγκεκριμένα πιθανόν πρόβλημα σε χώρους/τομείς, όπως ενδεικτικά ο αθλητισμός, κοκ.

Το τρίπτυχο «τεστ – ιχνηλάτηση – εμβολιασμός» όπλο της Κύπρου για την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων

Στους πυλώνες των μαζικών ελέγχων με rapid test, της ιχνηλάτησης των κρουσμάτων και του εμβολιασμού κατά της COVID-19 στηρίζεται η στρατηγική της Κύπρου για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Παρόλο που η επιδημιολογική εικόνα παρουσιάζει σταθερή βελτίωση, η κατάσταση παραμένει ρευστή και εύκολα αναστρέψιμη και απαιτεί προσοχή για να αποτραπεί η επιδείνωσή της.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας αναφέρει:

Ενόψει της εντατικοποίησης των εμβολιασμών αρχής γενομένης από τον Μάρτη, η στόχευση εξακολουθεί να στρέφεται στον έλεγχο της επιδημιολογικής εικόνας μέσω της διενέργειας μαζικών rapid tests. Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα που δημοσιοποίησε το ECDC, η Κύπρος παραμένει στην 1η θέση ανάμεσα στα κράτη της Ευρώπης, με 25,554 τεστ ανά 100,000 πληθυσμού. Χαρακτηριστικά, την εβδομάδα 15-21 Φεβρουαρίου διενεργήθηκαν 202,614 rapidtests αντιγόνου και από αυτά εντοπίστηκαν 385 κρούσματα.

Η πρακτική που ακολουθεί η Κύπρος από τον περασμένο Νοέμβριο με τη διενέργεια προγράμματος μαζικών rapid test στον γενικό πληθυσμό υιοθετείται και από άλλα κράτη της Ευρώπη, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία. Εξάλλου, η πολιτική των τεστ είναι σε ευθυγράμμιση με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (ECDC), ως μια μέθοδος ελέγχου της μεταδοτικότητας των νέων στελεχών του ιού που ανιχνεύθηκαν στις ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης της Κύπρου.

Η γρήγορη διάγνωση που προσφέρουν τα ταχεία αντιγονικά τεστ, επιτρέπουν τον έγκαιρο εντοπισμό και απομόνωση των θετικών στον ιό ατόμων και την άμεση έναρξη της ιχνηλάτησης των στενών τους επαφών. Με στόχο να περιορίσει κατά το δυνατό τη διασπορά του ιού σε περιοχές που παρατηρείται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων, η Ομάδα Ιχνηλάτησης του Υπουργείου Υγείας προχωρεί ήδη σε εις βάθος διερεύνηση των κρουσμάτων με τη διενέργεια τεστ και στις δευτερογενείς επαφές. Με τη μέθοδο αυτή γίνεται πιο ενδελεχής ιχνηλάτηση των στενών επαφών των κρουσμάτων και ανιχνεύονται νωρίτερα άτομα θετικά στον ιό, μειώνοντας τις πιθανότητες δημιουργίας μεγάλων εστιών κρουσμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το Διάταγμα, ημερομηνίας 12 Φεβρουαρίου, οι εργοδότες σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, καθώς και οι Προϊστάμενοι στα Τμήματα/Υπηρεσίες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, έχουν ευθύνη να συντονίζουν όπως το προσωπικό υποβάλλεται σε rapid test, ώστε να διασφαλίζεται η υποχρεωτική εβδομαδιαία εξέταση με rapidtest αντιγόνου του προσωπικού ως ακολούθως:

  • Επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν μέχρι 3 άτομα, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται σε όλους τους εργαζόμενους.
  • Επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν από 4 μέχρι 10 άτομα, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται σε τουλάχιστον 4 εργαζόμενους.
  • Επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν πέραν των 11 ατόμων, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον σε 4 άτομα ή στο 20% των εργαζομένων, όποιο είναι μεγαλύτερο αριθμητικά.

Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα ελέγχου εργαζομένων με rapid test απευθύνεται και στους αυτό-εργοδοτούμενους, όπως ενδεικτικά οι ηλεκτρολόγοι, οι υδραυλικοί, κοκ, οι οποίοι θα πρέπει να παρουσιάζουν αρνητικό πιστοποιητικό σε περίπτωση που τους ζητηθεί από τους πελάτες τους. Σε εβδομαδιαία εξέταση μέσω του προγράμματος οφείλουν τα υποβάλλονται και τα άτομα που εργάζονται ως οικιακοί βοηθοί ή/και έχουν την ευθύνη για την κατ’ οίκον φροντίδα ηλικιωμένων ή ατόμων με αναπηρία ή ατόμων που δεν μπορούν να αυτό-εξυπηρετηθούν”

Share this post