Αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη, θωρακίζεται ο πληθυσμός κατά της COVID-19

Αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη, θωρακίζεται ο πληθυσμός κατά της COVID-19

Στο 50% πλησιάζει το ποσοστό του πληθυσμού που δύναται να εμβολιαστεί κατά της COVID-19 και έχει λάβει τουλάχιστον την 1η δόση του εμβολίου. Με γοργούς ρυθμούς εξελίσσεται η εμβολιαστική κάλυψη τις τελευταίες εβδομάδες, με 359,952 άτομα (ποσοστό 48,6%) να έχουν λάβει  την 1η δόση του εμβολίου και 155,192 άτομα (ποσοστό 21%) να έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα. Σύμφωνα με το OurWorldInData, η Κύπρος βρίσκεται στην 3η θέση ανάμεσα στα κράτη της ΕΕ ως προς τη χορήγηση δόσεων εμβολίου, με το εμβολιαστικό πλάνο να βρίσκεται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο σε σχέση με άλλα κράτη της Ένωσης.

Στόχος του Εθνικού Πλάνου Εμβολιασμού είναι να επιτευχθεί υψηλό ποσοστό ανοσίας στον πληθυσμό της Κύπρου, ώστε η χώρα να παραμείνει σε τροχιά βελτίωσης και να διασφαλιστεί προστασία της υγείας των πολιτών. Προς επίτευξη αυτού του στόχου, έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία διευθέτησης ραντεβού όλων των ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω και αυτή την περίοδο δίνεται σταδιακά εκ νέου η δυνατότητα προγραμματισμού ραντεβού για όλες τις ηλικίες.

Το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης ανά ηλικιακή ομάδα αυξάνεται βαθμιαία, με αποτέλεσμα να περιορίζονται τα κρούσματα ανά ηλικιακή ομάδα και να προστατεύονται οι πολίτες από σοβαρή νόσηση, γεγονός που οδήγησε σε μείωση των εισαγωγών ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία.

Πιο συγκεκριμένα, στην ηλικιακή ομάδα των 20-29 η εμβολιαστική κάλυψη με τουλάχιστον την 1η δόση αυξήθηκε στο 15,3%, στην ηλικιακή ομάδα των 30-39 σε 35,2%, στην ηλικιακή ομάδα των 40-49 ετών σε 52%, στην ηλικιακή ομάδα των 50-59 σε 54,8%, στην ηλικιακή ομάδα των 60-69 σε 68,5%, στην ηλικιακή ομάδα των 70-79 ετών σε 81,9% και στα άτομα άνω των 80 ετών σε 85,4%

Σε ό,τι δε αφορά στην εμβολιαστική κάλυψη (τουλάχιστον με την 1η δόση) ανά Επαρχία, την πρωτιά εξακολουθεί να έχει η Επαρχία Πάφου με 50,7%. Ακολουθούν οι Επαρχίες Λάρνακας και Λευκωσίας με 47,2% και 47% αντίστοιχα, ενώ στις Επαρχίες Λεμεσού και Αμμοχώστου έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την 1η δόση του εμβολίου το 46,1% και το 43,8% αντίστοιχα.

Η πεποίθηση ότι ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 είναι ένα πολύ σημαντικό επιστημονικό όπλο για την αποτροπή εμφάνισης νέων μεταλλάξεων και την αναχαίτιση της διασποράς του ιού είναι διάχυτη ανάμεσα στους πολίτες, οι οποίοι ανταποκρίνονται θετικά στο κάλεσμα για εμβολιασμό. Έχει γίνει πλέον κατανοητό ότι μέσα από την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος, θα μπορέσουμε σταδιακά να επανέλθουμε σε μια πιο λειτουργική καθημερινότητα, καταργώντας περιορισμούς και μέτρα.

Share this post