Αυτός είναι ο «Φάκελος της Κύπρου»

Αυτός είναι ο «Φάκελος της Κύπρου»

 

Τους πρώτους τέσσερις τόμους από το υλικό του “Φακέλου της Κύπρου” παρέδωσε  σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων , Νίκος Βούτσης, στον πρόεδρο της  Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. 
Ο κ. Βούτσης, κατά την παράδοση, αναφέρθηκε με συντομία στο χρονικό του Φακέλου. Όπως είπε, ύστερα από 2,5 χρόνια επεξεργασίας, παρέδωσε τους τέσσερις πρώτους τόμους, 600 σελίδων ο καθένας -από τους συνολικά 30 τόμους που αποτελούν το σύνολο του υλικού- από την Ειδική Εξεταστική Επιτροπή που είχε συσταθεί πριν από 33 χρόνια για την τραγωδία της Κύπρου. Τότε -και έπειτα από δύο χρόνια επεξεργασίας- είχε έλθει στην Βουλή το υλικό με τις πορισματικές αναφορές της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας, έγινε συζήτηση τότε, ωστόσο δεν υπήρξε διαδικασία για πόρισμα της Βουλής. Στη συνέχεια, για δεκαετίες το θέμα παραμερίστηκε. Το θέμα ανακίνησε ξανά η προηγούμενη πρόεδρος της Βουλής, η οποία είχε οδηγήσει τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, στο υλικό της Ειδικής Επιτροπής.
«Από το 2015 ξεκίνησε η διαδικασία της επεξεργασίας του πρωτογενούς υλικού, όταν η ολομέλεια της ελληνικής Βουλής αποφάσισε να αποδοθεί όλο το υλικό στους Κύπριους αδελφούς μας» ανέφερε ο Νίκος Βούτσης και πρόσθεσε: «Παράλληλα, ξεκίνησε η επεξεργασία από ειδικούς, το υλικό καταγράφηκε και έχει ψηφιοποιηθεί. Σύντομα θα ανέβει και στο ιστολόγιο της Βουλής, θα το δώσουμε στην ελληνική και διεθνή κοινή γνώμη και θα αποτελέσει το έναυσμα για να συγκεντρωθεί επιπλέον υλικό από μαρτυρίες πρωταγωνιστών και από άλλες πηγές, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η ιστορική μνήμη».
Ο πρόεδρος της  Ελληνικής Δημοκρατίας συνεχάρη τη Βουλή των Ελλήνων και τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου «για την πρωτοβουλία τους, για ένα ζήτημα που παραμένει εκκρεμές, όχι από εμάς αλλά από εκείνους που ανέχονται την τραγωδία, που αποτελεί όνειδος για την διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση».


Είναι σημαντικό να ενημερωθεί η διεθνής κοινή γνώμη ανέφερε ο πρόεδρος Παυλόπουλος  και προσέθεσε: «Η Κύπρος είναι τραύμα για τον εθνικό κορμό και πρέπει να γνωρίζουμε τι έγινε. Είναι αρχή, πρέπει να δημοσιοποιούνται όλα όσα αφορούν εσφαλμένους χειρισμούς εθνικών θεμάτων. Πρέπει να είναι ενημερωμένη η κοινή γνώμη για εκείνους που χειρίστηκαν τις υποθέσεις».
Εύχομαι, κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος, να κάνουμε το ίδιο και για οποιαδήποτε άλλο ζήτημα, να μη χρειαστεί, αλλά αν χρειαστεί να ακολουθήσουμε τον ίδιο δρόμο.

*Δείτε στην ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων τους τέσσερις πρώτους τόμους από τον ” Φάκελο της Κύπρου”
https://library.parliament.gr/Συλλογές/Αρχεία/Φάκελος-Κύπρου

 

Ο “ΦΑΚΕΛΟΣ” ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Ακολούθησε η συνάντηση του προέδρου της Βουλής με τον πρωθυπουργό, κατά την οποία διημείφθη ο ακόλουθος διάλογος:
Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ν. Βούτσης: Κύριε Πρωθυπουργέ, σήμερα γίνεται ένα ακόμη βήμα, με κοινή απόφαση της Βουλής των Ελλήνων και της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τη δημοσιοποίηση όλου του υλικού το οποίο ήταν σε γνώση ή προήλθε μετά από τη διετή επεξεργασία του στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που λειτούργησε από το 1986 ως το 1988, πριν από τριάντα χρόνια. Εκείνη η συζήτηση είχε δώσει το έναυσμα για να υπάρξουν πορίσματα, επιμέρους πορίσματα της πλειοψηφίας, της μειοψηφίας και άλλα, τα οποία είχαν έρθει τότε, το 1988, στην Ολομέλεια της Ελληνικής Βουλής. Έγινε αναλυτική συζήτηση, η οποία υπάρχει και μέσα στα πορίσματα που κατατέθηκαν και μέσα σε αυτό το υλικό, ουδέποτε όμως, παρ’ ό,τι υπήρχε τότε ρητή δέσμευση από την Κυβέρνηση, ήρθε στην Ολομέλεια της Βουλής, για να ψηφιστεί, πόρισμα για την τραγωδία της Κύπρου. Παρέμειναν σε μια πρώτη συζήτηση επί των πορισματικών συμπερασμάτων, πλειοψηφίας, μειοψηφίας και άλλων δυνάμεων, τότε είχε υποβάλει και ο βουλευτής Κώστας Κάππος από το ΚΚΕ. Βεβαίως, και αυτό έγινε αργά, διότι γνωρίζουμε ότι έγινε έντεκα χρόνια μετά από την τραγωδία, δηλαδή το ’85 άρχισαν να κάνουν αυτές τις ακροάσεις, τη συλλογή του υλικού.
Από το 2015, και μάλιστα στην πρώτη φάση της Κυβερνήσεως στην οποία ήσαστε Πρωθυπουργός, είχε δοθεί η δυνατότητα στον τότε Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, κ. Γιαννάκη Ομήρου, από την προκάτοχό μου κ. Κωνσταντοπούλου, να δει αυτό το υλικό, το πού εφυλάσσετο, και αμέσως μετά, από τον Σεπτέμβριο του ’15, η Βουλή των Ελλήνων, με την παρουσία τότε και την ομιλία του κ. Ομήρου, συνομολόγησε, με Πρωτόκολλο Συνεργασίας το οποίο υπογράψαμε οι δύο Πρόεδροι, και στη συνέχεια πήρε ομόφωνη απόφαση να αποδοθεί όλο αυτό το υλικό στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου.
Αυτοί οι τέσσερεις τόμοι, από 600 σελίδες περίπου ο καθένας, είναι οι πρώτοι από τους τριάντα ή τριάντα δύο που θα εκδοθούν τα επόμενα δύο χρόνια, περίπου ένας κάθε μήνα. Η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων, που αποτελείται από υπαλλήλους-στελέχη της Βουλής, στην οποία προΐσταται ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής, κ. Αθανασίου, και με επιστήμονες από την Ελλάδα και την Κύπρο, επί δύο χρόνια έκανε μια συστηματική δουλειά πάνω σ’ αυτό το υλικό –επαναλαμβάνω ότι πρόκειται για το σύνολο του υλικού το οποίο υπήρχε– και είμαστε αισιόδοξοι –το συνομολογήσαμε και με τους Κύπριους συναδέλφους– ότι θα δώσει το έναυσμα, έστω μετά από τόσα χρόνια, για να συγκεντρωθεί και το υπόλοιπο υλικό, το οποίο έχουν οικογένειες με θύματα, ιδρύματα, κόμματα κ.λπ. στην Κύπρο. Τολμώ δε να σας πω, εκφράζοντας μια γνώμη, ότι και στα αρχεία του Υπουργείου Εξωτερικών στην Ελλάδα, όπως και στα αρχεία του Γενικού Επιτελείου Στρατού και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας θα έπρεπε πλέον με αφορμή και αυτή την έκδοση και την επιστημονική και δημόσια συζήτηση που θα επακολουθήσει τους επόμενους μήνες, να κάνουν μια αντίστοιχη δουλειά, διότι είναι το ελάχιστο χρέος για την ανασύσταση της ιστορικής μνήμης και τη διαμόρφωση μιας συλλογικής εθνικής κουλτούρας μνήμης πάνω σ’ αυτή τη μεγάλη τριπλή τραγωδία που υπήρξε.
Το βήμα αυτό έγινε με τη συναίνεση όλων των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου και την ίδια τούτη ώρα που σας παραδίδουμε αυτούς τους πρώτους τόμους, τους οποίους παραδώσαμε και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δίδονται και στους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής, έτσι ώστε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, τουλάχιστο στο πεδίο της ανασύστασης της ιστορικής μνήμης.


©Copyright: Hellenic Parliament-Photographer: Aliki Eleftheriou
Athens-Greece

Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ. Η σημερινή μέρα είναι μια μέρα με ιδιαίτερο ιστορικό συμβολισμό καθ’ ό,τι ο περιβόητος “Φάκελος της Κύπρου” δίδεται στη δημοσιότητα. Εγώ έτυχε να γεννηθώ τις μέρες εκείνων των γεγονότων, πριν από σαράντα τέσσερα χρόνια, και καθώς μεγάλωνα θυμάμαι ότι κεντρικό θέμα της πολιτικής ζωής, και της πολιτικής αντιπαράθεσης ενίοτε, ήταν ο περιβόητος Φάκελος της Κύπρου. Νομίζω ότι είναι ιστορική στιγμή όταν δίδεται επιτέλους στη δημοσιότητα και ο κάθε πολίτης έχει τη δυνατότητα να ανατρέξει στα πραγματικά περιστατικά, στα γεγονότα που στιγμάτισαν τη νεότερη ιστορία του τόπου. Και βεβαίως, να πάψει πια αυτός ο “Φάκελος” και αυτά τα κρίσιμα γεγονότα να αποτελούν το μαύρο κουτί της νεότερης ιστορίας μας. Η απόλυτη γνώση της ιστορίας μας, ακόμη κι αν η ιστορία μάς πληγώνει, είναι σχολείο για τις επόμενες γενιές και για την πολιτική ζωή του τόπου, που πρέπει να συνειδητοποιήσει από τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν πώς θα τα αποφύγει στο μέλλον.
Θέλω να σας συγχαρώ για την εξαιρετική δουλειά που κάνατε, η Βουλή των Ελλήνων και η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου να αποδώσετε στις επόμενες γενιές αλλά και στην επιστημονική κοινότητα ένα πολύτιμο υλικό που ρίχνει φως στα γεγονότα μιας πολύ ευαίσθητης στιγμής στην πορεία του Ελληνισμού και στη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας. Υπό αυτήν την έννοια θεωρώ ότι πράγματι είναι μια ιστορική στιγμή και ότι συμβάλατε σε ένα έργο το οποίο ενισχύει την αυτογνωσία μας, αλλά και τη δημοκρατία μας.
Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ν. Βούτσης: Να προσθέσω, κύριε Πρόεδρε, ότι ο κ. Δημήτρης Συλλούρης, που διαδέχθηκε τον κ. Ομήρου, εργάστηκε μαζί μας με συστηματικό τρόπο γι’ αυτό το θέμα και η συνεργασία μας είναι απόλυτη σε όλα τα επίπεδα. Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων θα επιδώσει και αυτός τους τέσσερεις πρώτους τόμους του Φακέλου της Κύπρου στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ταυτόχρονα με την παράδοση των τεσσάρων πρώτων τόμων του Φακέλου της Κύπρου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό, τα μέλη της Επιτροπής κ. Βασιλική Τσακανίκα, διευθύντρια του γραφείου του Γενικού Γραμματέα της Βουλής, και κ. Όλια Ησαΐα, παρέδωσαν το υλικό στους εκπροσώπους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων.
Μαζί με τους τέσσερεις πρώτους τόμους που παραδόθηκαν στην πολιτειακή και την πολιτική ηγεσία του τόπου και οι οποίοι περιλαμβάνουν τα πορίσματα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας (ο Α΄ τόμος), τα διαδικαστικά ζητήματα που απασχόλησαν την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων (Β΄ τόμος) και καταθέσεις μαρτύρων (Γ΄ και Δ΄ τόμος), επιδόθηκε και επιστολή του Προέδρου της Βουλής κ. Νικολάου Βούτση προς τους επικεφαλής των κομμάτων, που αναφέρεται στο υλικό και τη διαδικασία επεξεργασίας από την Επιστημονική Επιτροπή.
Την Επιτροπή που επεξεργάστηκε το υλικό αποτελούν ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Κώστας Αθανασίου, ο οποίος είναι και πρόεδρός της, και (κατ’ αλφαβητική σειρά) οι κ.κ. Αντώνης Βγόντζας, Έλλη Δρούλια, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Όλια Ησαΐα, Λεωνίδας Καλλιβρετάκης, Ηλίας Νικολακόπουλος, Πέτρος Παπαπολυβίου, Γιώργος Σαββαΐδης, Τάσος Σακελλαρόπουλος, Άρης Σωτηρόπουλος, Βάσω Τσακανίκα, Μάγδα Φυτιλή.
Ο Φάκελος της Κύπρου εκτυπώθηκε στα τυπογραφεία του ΚΕΘΕΑ Θεσσαλονίκης «Σχήμα και χρώμα». Το υλικό των τεσσάρων πρώτων τόμων έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων (https://www.hellenicparliament.gr) και είναι στη διάθεση των πολιτών και της επιστημονικής κοινότητας.

Το video των συναντήσεων: https://www.youtube.com/watch?v=G6q0dM6x_F0

Δ. ΣΥΛΛΟΥΡΗΣ

Όπως αποφασίσαμε και υποσχεθήκαμε με τον ομόλογο μου τον κ. Νίκο Βούτση θα εκδώσουμε αυτούσια όλα τα δεδομένα του “Φακέλου της Κύπρου”, όπως τον ονομάζουμε διαχρονικά, και όλα θα δοθούν στην δημοσιότητα για πλήρη διαφάνεια, δήλωσε στο ΑΠΕ –ΜΠΕ ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής , Δημήτρης Συλλούρης.
Με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης σήμερα από τον πρόεδρο της ελληνικής Βουλής, Νίκο Βούτση των πρώτων τεσσάρων τόμων από το υλικό του “Φακέλου της Κύπρου” , που περιέχουν μαρτυρικό υλικό από τις εργασίες της «Εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής» της Βουλής των Ελλήνων, ο κ. Συλλούρης εξέφρασε την εκτίμηση ότι ότι «σήμερα ξεκίνησε το κλείσιμο ενός κεφαλαίου, που δημιουργούσε υποψίες, αντιδράσεις και αρνητικότητα, διότι όλο αυτό το υλικό έμενε εν κρυπτώ».
Διαβεβαίωσε ότι « τίποτε δεν θα μείνει εν κρυπτώ “. Ο κ. Συλλούρης πρόσθεσε στην δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους θα δοθούν στην δημοσιότητα και άλλοι τόμοι και σε λιγότερο από ένα χρόνο θα δοθεί στην δημοσιότητα το σύνολο τους .

 

Ο ΟΜΗΡΟΥ

«Η σημερινή δημοσιοποίηση του μαρτυρικού υλικού της “Εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής” της Βουλής των Ελλήνων για την προδοσία της Κύπρου, τερματίζει μια μακροχρόνια ιστορική εκκρεμότητα και αποτελεί επιτέλεση χρέους προς τα θύματα της προδοσίας της Κύπρου, προδοσία που οδήγησε στην παράνομη τουρκική εισβολή και τη μέχρι σήμερα συνεχιζόμενη κατοχή μεγάλου μέρους εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας» τονίζει σε γραπτή δήλωση ο τέως πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου.
Ο κ. Ομήρου εκφράζει τη βαθιά του ικανοποίηση, γιατί, όπως αναφέρει, «η πρωτοβουλία που αναλάβαμε το 2015 είχε θετική ανταπόκριση από τους προέδρους της Βουλής των Ελλήνων, αρχικά της Ζωής Κωνσταντοπούλου και στη συνέχεια του Νίκου Βούτση, αλλά και από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα». Αυτό , σημειώνει ο κ. Ομήρου, «έθεσε τέρμα σε μια ακατανόητη άρνηση δεκαετιών».

ΠΗΓΗ : ΑΠΕ-ΜΠΕ, Βουλή των Ελλήνων

 

 

Share this post